Now Reading
Saulės pasakos/Laikas eina per miestą/Bandymas išsiaiškinti

Saulės pasakos/Laikas eina per miestą/Bandymas išsiaiškinti

Saulės pasakos/Laikas eina per miestą/Bandymas išsiaiškinti

Režisierius: Almantas Grikevičius

Žanras: dokumentika

Filmo kilmės šalis: Lietuva

Filmo sukūrimo metai: 2003

Filmo trukmė: 90 min.

Filmo kalba: lietuvių


„Saulės pasakos“

Režisierius: Almantas Grikevičius
(dokumentika, Lietuva, 1964, 20 min.)
Pirmasis režisieriaus Almanto Grikevičiaus filmas – poetinis pasakojimas apie lietuvišką vitražą. Pasak Laimono Tapino žinyno „Lietuvos kinematografininkai“ (1986): „filmas pradėjo naują etapą lietuvių dokumentikoje“. Tarptautiniame Korko festivalyje 1965 m. filmas buvo apdovanotas diplomu.
„Filme parodytas senas ir nūdieniškas vitražas, yra ir jų emocinis poveikis. Filme parodyta taip pat ir vitražo santykis su architektūra.“ Julijonas Lozoraitis, teatrologas, kino studijos direktorius Iš Lietuvos kino studijos meno tarybos 1964 m. gruodžio 4 d. posėdžio protokolo.

„Laikas eina per miestą“

Režisierius: Almantas Grikevičius
(dokumentika, Lietuva, 1966, 20 min.)
Talpus, emocingas, dramatiškas savojo laiko ir miesto portretas. Vilniaus dabartis susipina su praeities – šalies kultūros, istorijos – prisiminimais. III sąjunginiame kino festivalyje Leningrade 1968 m. Almantas Grikevičius pelnė apdovanojimą už filmo režisūrą.
„<…> čia apie Vilnių papasakota dorai, pilietiškai, meniškai. <…> Kas nežino mūsų miesto praeities, tam bus sunkiai suvokiami tie seni ąžuolai filmo pradžioje, tačiau lietuviai viską puikiausiai supras.“ Vytautas Žalakevičius, režisierius Iš Lietuvos kino studijos meno tarybos 1966 m. gruodžio 24 d. posėdžio protokolo. 

„Bandymas išsiaiškinti“

Režisierius: Almantas Grikevičius
(dokumentika, Lietuva, 2003, 50 min.)
Paskutinysis Almanto Grikevičiaus filmas, skirtas bičiuliui, dailininkui Vytautui Kalinauskui atminti. Kai Vytauto Kalinausko, jau sukūrusio savo garsiąsias iliustracijas Goethe‘s „Faustui“ ir Dante’s „Dieviškajai komedijai“, klausdavo, kuo jis save laiko – grafiku, scenografu ar kino dailininku, jis atsakydavo paprastai: menininku. Jis buvo artistiškas, elegantiškas, intelektualus. Pasak menotyrininko Algimanto Patašiaus, „aristokratas be herbo“, tapęs prisiekusiu estetiniu disidentu.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top