Now Reading
SCAN: Operacija „Dunojus”

SCAN: Operacija „Dunojus”

SCAN: Operacija "Dunojus"

KERTANT EUROPĄ.

„Operacija „Dunojus“ buvo kodinis Varšuvos pakto armijų įsiveržimo į Čekoslovakiją 1968-ųjų rugpjūtį pavadinimas. Lenkų tankai peržengia Čekoslovakijos sieną, taip esą užkirsdami kelią kontrrevoliucijai. Paskutinis iš barakų išvažiavęs tankas „Boružė“ pasiklysta mažame Čekijos pasienio kaimelyje. Vietos gyventojai tuojau ima demonstruoti okupantams priešiškus jausmus. Tačiau netrukus tiek lenkų kariai, tiek vietiniai žmonės supranta, kad jie visi yra aukos, todėl tokioje situacijoje gali susitarti džentelmeniškai. Priešai susidraugauja: juk ir tanką reikia pataisyti, ir čekiškų koldūnų pagaminti, o gal įmanoma netgi kitą pusę susirasti…

„Man patinka nagrinėti istoriją iš paprasto žmogaus perspektyvos. Tai filmas apie supratimą“, – sako režisierius Jacekas Głombas, kuris šį filmą kūrė pagal savo paties tragikomišką spektaklį.

Apdovanojimai – dalyvavo Karlovi Varų kino festivalyje

Režisierius: Jacek Głomb
Scenarijus: Jacek Kondracki, Robert Urbański
Operatorius: Jacek Petrycki
Montažas: Jiří Brožek
Muzika: Bartek Straburzyński
Vaidina: Eva Holubová, Jiří Menzel, Maciej Stuhr, Maciej Nawrocki

Jacekas Głombas (gimė 1964 metais Lenkijoje) yra kino ir teatro režisierius; 1987 metais baigė istoriją Jogailos universitete. Iš pradžių jis planavo tęsti akademinę karjerą universitete, tačiau įsitraukė į „Solidarumo“ judėjimą. Dirbo žurnalistu, vėliau susidomėjo eksperimentiniu teatru ir rengė gatvės spektaklius. Nuo 1994 metų jis dirbo Helenos Modrzejewskos teatro direktoriumi. 1995 metais baigė Nacionalinę teatro akademiją Krokuvoje. „Operacija „Dunojus“ yra pirmasis režisieriaus ilgametražis vaidybinis filmas.

Originalo kalba – lenkų, čekų, rusų
Titrai – lietuvių, anglų

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top