Now Reading
VDFF: Paweło Łozińskio filmų retrospektyva

VDFF: Paweło Łozińskio filmų retrospektyva

VDFF: Paweło Łozińskio filmų retrospektyva

„Tokia istorija“

„Taka historia“
(Lenkija, 1999, 58 min.)

Paweł Łoziński: „Seno Varšuvos namo, kuriame aš gyvenu, kieme, tarpuvartėje šalia šiukšlių dėžės įsikūręs buvęs kiemsargis Wiesius. Jis turi šunelę Varliūkštę, sužadėtinę Anią ir kaimyną – poną Szymańskį. Wiesius gyvena iš pensijos ir to, ką randa šiukšlyne. <...> Tai pasakojimas apie vienatvę, meilės poreikį, laiko tėkmę, apie pasaulį, kuris išnyksta kartu su mano filmo herojais.“

„Kac, kac“

„Kici, kici“
(Lenkija, 2008, 28 min.)

Keturių moterų – benamių kačių maitintojų, „kačių mamų“ portretai. Šios moterys truputį pamišusios, bet auksinės širdies, nuoširdžios ir šiltos. „Pavasarinė mama“ rūpinasi botanikos sodo katinais. „Vasarinė“ visad turi su savimi skanėstų ir kalbasi su katėmis tyliu, maloniu balsu. „Rudeninė“ į parką ateina su vyru – katės jiems atstoja vaikus. „Žieminei mamai“, buvusiai mokytojai, nebaisūs net didžiausi šalčiai. Ji apie savo globotinius kalba tarsi apie žmones.

Vilniaus dokumentinių filmų festivalis (VDFF) šiemet sveikinasi šiek tiek anksčiau nei įprasta – laiką prieš Kalėdas iškeitėme į darbingąją rudens pradžią. Nuo rugsėjo 23 iki spalio 3 d. visas mūsų dėmesys – dokumentiniam kinui.

7-ojo VDFF pagrindinėje programoje – filmai, kuriuos žiūri viso pasaulio dokumentinio kino gerbėjai, gausiai susirenkantys į svarbiausių kino festivalių ir forumų sales. Viena pagrindinių filmų temų – įvairialypė žmogaus egzistencinė patirtis.

Specialiąją programą šiemet skyrėme meno ir kūrybos temai. Programos „Meno pavidalai“ filmai – kūrybos proceso dokumentai. Kaip gimsta menas, kas yra menas, svarsto filmų herojai – kompozitoriai, gatvės meno atstovai, choreografai, pramoninio dizaino kūrėjai, rašytojai.

Šiemet surengėme net dvi retrospektyvas. Išsamiai pristatysime lenkų dokumentinio kino virtuozo Paweło Łozińskio ir lietuvių kino poeto maestro Roberto Verbos kūrybą.

Trečią kartą rengiamoje konkursinėje programoje varžysis Baltijos šalių geriausieji. Tarptautinė žiuri, vadovaujama Paweło Łozińskio, išrinks tris filmus – jų autoriams bus įteiktos premijos.

Pirmą kartą VDFF parodysime ir „Skalvijos“ kino akademijos dokumentinio kino studentų darbus. Manome, kad atėjo laikas pristatyti pačių jauniausiųjų žvilgsnį į pasaulį.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top