Now Reading
KP: Ką žinote apie persų kates

KP: Ką žinote apie persų kates

KP: Ką žinote apie persų kates

Vakarietiško stiliaus muzika Irano prezidento Mahmudo Ahmadinejado įsakymu Irane yra oficialiai uždrausta. Tačiau draudimų nepaisantis Teherano jaunimas kuria ir įrašinėja muziką metro stotyse, garažuose ir rūsiuose. Jie groja džiazą, poproką, repą ir sunkųjį metalą. Farsi ir anglų kalbomis atliekamomis dainomis jaunuoliai atvirai išsako savo nuomonę apie šiandienos Iraną. 

Dokumentinio ir vaidybinio kino kūrinys buvo filmuojamas be valdžios leidimo, naudojant buitines kameras. Jį tikrinusiems pareigūnams režisierius teigė renkantis medžiagą dokumentiniam filmui. Kai Irano kultūros ministerija sužinojo tiesą, scenarijaus bendraautorė ir režisieriaus B. Ghobadi sužadėtinė Roxana Saberi buvo suimta. Policininkai ją slapta išvežė į nežinomą kalėjimą, o vėliau apkaltino šalies išdavyste. Tik užsienio spaudos reakcija padėjo žurnalistei išeiti į laisvę ir skubiai emigruoti į JAV. 

Po filmo premjeros Kanų festivalio programoje „Ypatingas žvilgsnis“ Irano muitininkai suėmė ir patį motinos aplankyti atvykusį B. Ghobadi. Tačiau po 7 dienų, neradus konkrečių kaltės įrodymų, jis buvo paleistas.

Filmą užsipuolė garsus Irano režisierius Abbas Kiarostami. Norėdamas įsiteikti valdžiai, jis viešai pareiškė nepasitenkinimą buvusiu mokiniu ir sukritikavo iš Irano emigravusius kolegas.

Režisierius / Director Bahman Ghobadi
Scenarijaus autorius / Screenplay Roxana Saberi, Hossein M Abkenar, Bahman Ghobadi
Aktoriai / Cast Negar Shaghaghi, Ashkan Koshanejad, Hamed Behdad
Operatorius / Cinematographer Turaj Mansuri
Dialogai / Dialogues Persų, farsi, anglų 
Subtitrai / Subtitles Lietuvių, anglų / Lithuanian, English

Bahman Ghobadi (g. 1968) Irane, Kurdistano teritorijoje gimęs, tačiau į Berlyną emigravęs režisierius, scenaristas ir prodiuseris yra apdovanotas dviem San Sebastijano „Auksinėmis kriauklėmis“. Abu filmai – „Vėžliukai moka skraidyti“ (2001) ir „Pusmėnulis“ (2006) – buvo rodyti ir „Kino pavasaryje“. 2000 m. už debiutinį filmą „Apsvaigusių žirgų laikai“ režisierius buvo apdovanotas „Auksine kamera“ (Kanų kino festivalyje). Irano valdžiai uždraudus kino teatruose rodyti „Pusmėnulį“, šioje šalyje šis filmas vis tiek masiškai paplito. Po to režisierius sirgo depresija. Draugai kūrėjui patarė atsipalaiduoti dainuojant. Filmas „Ką žinote apie persų kates“ yra iš dalies autobiografinė juosta.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top