KP: Didysis upių žmogus

KP: Big River Man

Ilgų distancijų plaukikas Martinas Strelas yra vienas populiariausių žmonių Slovėnijoje. Tačiau šios šalies piliečiai jo poelgius vertina prieštaringai.

Ištvermingasis plaukikas yra atkaklus kovotojas prieš gamtos taršą, pasaulio bendruomenės dėmesį jis bando atkreipti plaukdamas ilgiausiomis pasaulio upėmis. Vyras jau įveikė Danubę, Jangdzę ir Misisipę.

52 metų žmogumi-žuvimi vadinamas M. Strelas susiruošia į pavojingiausią gyvenimo kelionę. Jis ketina per 66 dienas įveikti Amazonę. Kiekvieną dieną prieš lipdamas į vandenį plaukikas išgeria po du butelius raudonojo vyno. 5432 km. ilgio ekspedicijos metu jis rizikuoja sutikti krokodilų, anakondų, piranijų, ryklių ir egzotiškų parazitinių žuvyčių Candiru, kurios ypač pavojingos vyrams. Vos užuodusios šlapimo kvapą jos kėsinasi prasibrauti link lytinio organo ir suleisti nuodus, kuriuos eliminuoti įmanoma tik po sudėtingos chirurginės operacijos.

Linksma ir žaisminga kelio komedija įplaukia į tamsią siurealistinę teritoriją, kai užsispyrusiam plaukikui pablogėja kraujo spaudimas, o apie galimą širdies smūgį įspėjantys gydytojai rekomenduoja nutraukti gyvybei pavojingą plaukimą.

Per premjerą 2009 m. Sandanso kino festivalyje amerikiečių žiūrovai juos sužavėjusį ir pralinksminusį M. Strelą lygino su Sacha'os Barono Coheno suvaidintu žurnalistu Boratu Sagdyjevu. Slovėnijoje vieni plaukiką M. Strelą vadina nacionaliniu didvyriu, kiti – pasipūtusiu klounu, lendančiu į televiziją.

Metai: 2009
Šalis: Jungtinė Karalystė, JAV
Trukmė: 100 min.
Režisierius: John Maringouin
Scenarijaus autorius: John Maringouin, Molly Lynch
Aktoriai: Martin Strel, Matthew Mohlke, Borut Strel Mamen Rivera, Pilar Rodriguez
Operatorius: John Maringouin
Dialogai: Anglų
Subtitrai: Lietuvių, anglų
Amžiaus cenzas: T

John Maringouin (g. 1973) gimė Naujajame Orleane ir užaugo Luizianos valstijos miesteliuose. Savo filmais režisierius praplėtė tradicinės dokumentinio kino kalbos ribas, užfiksuotą realybę sugebėjo derinti su vaidybinio kino elementais. 2006 m. sukurtas filmas „Bėgant su stabtelėjimais“ sudomino kritikus, žiūrovus ir festivalių organizatorius. Įtakingas kino industrijos leidinys „Filmmaker“ režisierių paminėjo tarp 25 naujų nepriklausomo kino veidų. 2009 m. Sandanso kino festivalyje režisierius pristatė antrąjį savo filmą „Didysis upių žmogus“, kuris pelnė prizą už geriausią operatoriaus darbą. 
Anonsas
Bookmark and Share
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai