Now Reading
KP: Afganistano žvaigždė

KP: Afganistano žvaigždė

KP: Afganistano žvaigždė

30 metų karą ištvėrusio Afganistano gyvenimo ritmo natas dar 5 metus rašė drakoniškojo Talibano rėžimo kompozitoriai. Po 2004 m. rinkimų, pasikeitus valdžiai į nacionalinės televizijos eterį įsisuko muzikinis realybės šou „Afganistano žvaigždė”.

Populiariausia pagal žiūrimumą laida šalyje laikoma kone vienintele demokratijos išraiška vietiniams gyventojams. Pirmą kartą Afganistano žmonės pajuto, kad mobiliuoju telefonu išsiųstas jų balsas kažką reiškia. 11 mln. žmonių kiekvieną savaitę stebimą muzikinį šou organizuojantys „Tolo TV” prodiuseriai tikėjosi, kad laida padės karo nualintiems piliečiams pereiti nuo ginklų prie dainų. Tačiau jie klydo.

„Afganistano žvaigždės” dalyviams pasirodymas tiesioginiame eteryje tampa drąsiu iššūkiu, nes dainuoti Afganistane pavojinga. Tačiau į laidą patekti gali tiek moterys, tiek vyrai, taip pat ir skirtingų etninių klasių ar amžiaus grupių atstovai, o tai Afganistane precedento neturintis įvykis. Iš 2000 žmonių atrinkti gabiausieji talentai rizikuoja savo gyvybėmis, nes po filmavimų sulaukia ne tik pagyrimų, bet ir grąsinančių laiškų.

Režisierė keturis mėnesius lydi keturis „Afganistano žvaigždės” talentus, stebi jų pasiruošimą, slaptas repeticijas, lemtingą žingsnį iki finalinės laidos Kabule ir filmuoja jų elgesį bei savijautą po transliacijų. Važinėdama per skirtingus šalies miestus (Mazari Šarifą, Kandaharą, Heratą) ji taip pat nukreipia kamerą į paprastus Afganistano žmones ir jų kasdieninio gyvenimo rūpesčius, kuriuos vis dar nori įtakoti Talibano kovotojai.

Metai: 2009
Šalis: Jungtinė Karalystė
Trukmė: 87 min.
Režisierė: Havana Marking
Aktoriai: Habib Amiri, Setara Hussainzada, Rafi Naabzada, Lima Sahar, Hameed Sakhizada Operatorius / Operatorius: Phil Stebbing
Dialogai: Paštu, dari, anglų
Subtitrai: Lietuvių, anglų 
Amžiaus cenzas: T

Havana Marking 2009 m. Sandanso kino festivalyje už geriausią režisūrą apdovanotos autorės debiutas „Afganistano žvaigždė” susilaukė ir žiūrovų simpatijų prizo bei atstovauja Jungtinei Karalystei atrankoje į „Oskaro” nominaciją už geriausią užsienio filmą. Iki šiol ji režisavo įvarius TV šou, informacines programas ir televizijos filmus.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top