Now Reading
KP: Pakerėtas amžiaus

KP: Pakerėtas amžiaus

KP: Pakerėtas amžiaus

Ištaigingoji, spalvingoji, magiškoji Pekino opera yra neatsiejamas Kinijos istorijos ir kultūros komponentas. XX amžiaus pradžioje Pekino operos scenoje triumfavo aktorių šeimoje gimęs dainininkas Mei Lafangas. Jis labai greit išpopuliarėjo užsienyje, o jo gerbėjais tapę režisieriai Charlie Chaplinas ir Sergejus Eizenšteinas kvietė filmuotis savo filmuose.

Neeilinio talento ir dieviško balso operos dainininkas Mei Lafangas (1894 – 1961 m.) yra Kinijos kultūros nacionalinė vertybė. Scenoje jis pasirodydavo persirengęs moterimi, o susižavėję kritikai vienbalsiai tvirtino, kad šis vyras daug moteriškesnis už bet kurią moterį. Jo karjerai iškyla grėsmė, kai dainininkas kategoriškai atsisako paklusti Kiniją okupavisių japonų įsakymams.

Filmas vaizduoja Mei Lafango paauglystę, kai jam teko aršiai konkuruoti su miuzikluose vaidinusiais teatro veteranas. Jo paties karjerai iškyla grėsmė, kai dainininkas kategoriškai atsisako išeiti į sceną ir vykdyti Kiniją okupavusių japonų pageidavimus. Romantiškos intrigos kibirkščiuoja, kai jis pasineria į meilės aferą su žaviaja scenos partnere Meng Xiaodong, scenoje įkūnydavosios vyrą.

Metai: 2009
Šalis: Kinija, Honkongas
Trukmė: 147 min.
Režisierius: Chen Kaige
Aktoriai: Leon Lai, Zhang Ziyi, Sun Honglei, Chen Hong
Scenarijaus autorius: Yan Geling, Chen Guofu, Zhang Jialu
Operatorius: Zhao Xiaoshi
Dialogai: Kinų
Titrai: Lietuvių, anglų
Amžiaus cenzas: T

Chen Kaige, istorinis epas „Imperatorius ir žudikas” buvo pirmasis Azijos filmas, papildęs nepriklausomos Lietuvos komercinį repertuarą ir paskatinęs domėtis Kinijos kinu. 2001 m. į jį buvo parduota beveik 8 tūkst. bilietų. Pekine gimusio režisieriaus kol kas žinomiausias ir sėkmingiausias filmas yra „Sudie, mano sugulove” (1993 m.), laimėjęs Kanų festivalio „Auksinę palmės šakelę” ir nominuotas 2 „Oskarams”.

2002 m. Chenas Kaige pirmą ir kol kas vienintelį kartą mėgino režisuoti filmą ne namuose ir anglų kalba, bet erotinė drama „Nužudyk mane švelniai” patyrė finansinį fiasko. 2005 m. jis pasekė kolegų pėdomis ir išbandė save istorinių veiksmo filmų žanre. 41 mln. JAV dolerių kainavęs epas „Pažadas” buvo nominuotas „Auksiniam gaubliui”. 2009 m. muzikinė biografinė drama „Pakerėtas amžiams” buvo įtraukta į Berlyno kino festivalio konkursinę programą.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top