Now Reading
Filmai apie superherojus: nuo Betmeno iki Robocopo (Video)

Filmai apie superherojus: nuo Betmeno iki Robocopo (Video)

Filmai apie superherojus: nuo Betmeno iki Robocopo (Video)

Jonas Vėlutis

Kas tokie yra betmenai, supermenai ar spaidermenai, niekam pasakoti nereikia. Tačiau amerikiečių kultūrai komiksai padovanojo kur kas daugiau antgamtiškomis galiomis apdovanotų herojų istorijų. Nemažai iš jų buvo perkeltos ir į didžiuosius kino ekranus.

Tačiau dauguma superherojų filmų nepasižymi svaria išliekamąja menine verte. Filmuose didžiausias dėmesys skiriamas efektams, veiksmui, orientuojamasi į kuo didesnes žiūrovų mases, į tai, kas garantuotų kuo didesnį pelną kino kompanijoms. Todėl, deja, šiandien dauguma superherojų filmų yra tapę tik „arkliukais“, kasmet nešančiais garantuotą pelną. O geriausiais filmais laikytini tie, kuriuose sugebėta rasti aukso vidurį, sujungti įvairias geriausias komiksų ir kino savybes. Visgi bandymas skirstyti filmus į geriausiųjų dešimtukus yra subjektyvus, ir kiekvienas iš mūsų prie šio sąrašo laisvai galime pridėti savo superherojų.

10. „Konstantinas“ („Constantine“), 2005 m.

Filmo istorija paremta „Vertigo“ komiksų knyga, o kai kurie siužetiniai elementai paimti iš komiksų „Pavojingi įpročiai“ („Dangerous habits“) bei „Pirmosios nuodėmės“ („Original sins“).

Filmo herojus Johnas Constantinas siekia išsigelbėti nuo amžinojo pasmerkimo ir pragaro, nes ankstyvoje jaunystėje, neiškentęs to, ką jam tenka regėti, bandė nusižudyti. Siekdamas užsitarnauti Dievo malonę jis atgal į pragarą varinėja demonus, bet laikui bėgant nuo to pavargsta, tampa vis ciniškesnis. Pagrindinį Konstantino vaidmenį filme atliko ne kas kitas, o aktorius Keano Reevesas.



9. „Varnas“ („The Crow“), 1994 m.

Gotikinis veiksmo filmas, sukurtas pagal 1989 m. to paties pavadinimo komiksų knygą. „Varną“ drąsiai galima vadinti išskirtiniu superherojų filmu. Jis išskirtinis savo atmosfera, stiliumi, kinematografija, istorijos perteikimu. Helovino naktį padeginėdama namus niūrame mieste siautėja vietinių niekšelių gauja. Ji nužudo pagrindinį veikėją, jo gyvenimo meilę išprievartauja ir taip pat palieka mirti. Tačiau pagrindinis veikėjas prisikelia iš kapo ir, vedamas paslaptingo juodojo varno, keršija skriaudėjams.

8. „Robotas policininkas“ („Robocop“), 1987 m.

Daugelis „Robotą policininką“ yra matę vaikystėje, tačiau šis kūrinys sugeba prikaustyti dėmesį prie ekrano ir šiandien. Filme pasakojama istorija, kaip po žiauraus susidorojimo žūva pagrindinis istorijos veikėjas – policijos pareigūnas Alexas J. Murphys. Jis prikeliamas ne kaip žmogus, bet kaip užprogramuota mašina kiborgas – pusiau žmogus, pusiau mašina. Tai puiki istorija apie tai, kaip robotas su pusiau sveikomis žmogaus smegenimis atgimsta, atgauna identitetą ir mašina vėl virsta žmogumi. Istorija pateikiama nebanaliai, išmoningai ir net ironiškai.



7. „Betmenas: pradžia“ („Batman begins“), 2005 m.

Su pirmąja Betmeno dalimi prasidėjo kino režisieriaus Christopherio Nolano Betmeno era. Filmas atsikratė komiksų ekranizacijoms būdingo lėkštumo, vaikiško humoro, o siužetas iki maksimumo buvo priartintas prie realybės. Akivaizdu, kad nuo šios dalies prioritetas buvo teikiamas istorijai ir tik vėliau – efektams ibei veiksmui. O tikroviškos istorijos receptas paprastas – leisti žiūrovui suprasti, įsijausti.

6. „V – tai

Vendeta“ („V For Vendeta“), 2005 m.

Šis filmas – tai to paties pavadinimo komiksų knygos adaptacija. Broliai Wachowskiai, būdami didžiuliai komiksų gerbėjai, pirmąjį „V – tai Vendetos“ scenarijų parašė dar 1990-aisiais, prieš pradėdami dirbti su „Matrica“, kurioje kartojasi kai kurios „V – tai Vendetos“ temos.

Filme tvyro niūri ir gan bauginanti atmosfera. Po Trečiojo pasaulinio karo tvyro baisus chaosas. Jame labai greitai įsitvirtino mažos maištaujančios grupelės. Pasinaudodamos baime, jėga ir tikėjimu „Naująja Britanija“, jos pavergė visą tautą. Šiame visiškai naujame pasaulyje pasirodo paslaptinga, kaukėta ir revoliucinga asmenybė „V“.



5. „Nuodėmių miestas“ („Sin city“), 2005 m.

Šios kino juostos ekranizacijos istorija yra kiek įdomesnė nei kitų. Po 9 dešimtmetyje patirto nusivylimo Holivudu komiksų kūrėjas Frankas Milleris atsisakė parduoti teisę ekranizuoti savo komiksus, labiausiai tausodamas jam ypač brangų „Nuodėmių miestą“. Tačiau pastarojo gerbėjas režisierius Robertas Rodriguezas 2004 metų pradžioje slapta nufilmavo trumpą istoriją su Joshu Hartnetu ir Marley Shelton, pavadintą „Klientas visuomet teisus“. Jis nusiuntė epizodą F. Milleriui, pridėdamas tokį laiškutį: „Jeigu tau patiks, tai bus filmo pradžia. Jeigu ne, turėsi nedidelį filmuką draugams“. Komiksų autorius taip susižavėjo filmo stilistika, jog sutiko imtis ekranizacijos.



4. „Stebėtojų lyga“ („Watchmen“), 2009 m.

„Stebėtojų lyga“ – Alano Mooro kultinio komikso „Watchmen“ ekranizacija, kurią į ekranus perkėlė režisierius Zackas Snyderis.

Tai tipinis ir kartu išskirtinis filmas apie superherojus. Originaliausia jame tai, kad superherojai pateikiami kaip eiliniai žmonės, kurie kadaise užsivilkę kaukes stojo į kovą su nusikaltėliais ir darė tai, ko įstatymas nepajėgė padaryti. Ir tai perteikiama labai žemiškai, nenutolstant nuo realybės, tačiau, be abejo, kartu išlaikant ir mokslinės fantastikos prieskonį.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai



3. „Matrica“ („Matrix“), 1999 m.

Apie šį brolių Wachowskių kūrinį galima kalbėti kaip apie pramoginį filmą, kuriame svarbiausia – triukai, susišaudymai ir gaudynės. Tačiau po išoriniu filmo sluoksniu glūdi kitas – jame gausu simbolių ir aliuzijų. Ši juosta ir du jos tęsiniai – „Matrica: Perkrauta“ bei „Matrica: Revoliucijos“ – tapo savotiškais kulto objektais.



2. „Nepalaužiamasis“ („Unbreakable“), 2000 m.

Išties išskirtinis filmas apie superherojus, o įdomiausia tai, kad „Nepalaužiamasis“ nėra komiksų adaptacija.

Trileryje pagrindinį vaidmenį atlieka legendinis Holivudo aktorius Brucas Willisas. Jis vaidina po traukinių katastrofos išlikusį vienintelį gyvą žmogų: dešimtys žuvo, o šis liko be menkiausio įdrėskimo ir apie save sužino daug neįprastų dalykų. Kartu su B. Willisu „Nepalaužiamajame” vaidina dar viena ryški kino žvaigždė – Samuelis L. Jacksonas. Kino kritikų teigimu, ši kino juosta yra vienas įspūdingiausių visų laikų psichologinių trilerių. Ir jie visiškai teisūs…



1. „Tamsos riteris“ („Dark knight“), 2008 m.

Filmo istorija pasakoja apie tai, kaip padedamas leitenanto Gordono ir advokato Dento Betmenas ruošiasi sunaikinti kriminalines organizacijas, kurios savo nusikaltimais ir išsišokimais vargina miesto gyventojus. Bendradarbiavimas duoda nemažai naudos, bet netrukus juos ima persekioti piktadarys Džiokeris.

Filmas garantuoja gurmanišką kino seansą – genialus režisierius Christopheris Nolanas, Betmeno vaidmenį atlikęs Christianas Bales bei Džiokerį meistriškai įkūnijęs tais pačiais metais netikėtai šį pasaulį palikęs Heathas Ledgeris. Tai filmas, tapsiantis klasika, nebent 2012 metais režisierius pranoks save naujausia Betmeno dalimi – filmu „Tamsos riterio iškilimas“ („The Dark Knight Rises“). O žinant šį režisierių – tikėtis galima visko.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top