Now Reading
Ištverti tylą: ilgiausiai – tik 45 min

Ištverti tylą: ilgiausiai – tik 45 min

Ištverti tylą: ilgiausiai – tik 45 min

technologijos.lt

Tyla verta aukso. Tačiau JAV egzistuoja kambarys, kuriame yra taip tylu, jog greitai tos tylos, kad ir kokia auksinė ji būtų, nebeįmanoma ištverti. Ilgiausiai absoliučią tylą Orfildo laboratorijoje (Pietų Mineapolis) iškęsti yra pavykę tik 45 minutes.

Tylos kambarys sugeria 99,99 proc. į jį ateinančių garso bangų ir Gineso rekordų knygoje įrašytas kaip tyliausia vieta planetoje. Užsibūkite tame kambaryje pernelyg ilgai, ir jūsų psichika pradės kurti neegzistuojančius vaizdinius, kurie dar vadinami haliucinacijomis.

Absoliučią tylą patalpoje sukuria iš visų pusių jį supančios metro storio akustiką absorbuojančios stiklo pluošto plokštės, dvigubos izoliuoto plieno sienos ir 30 cm storio betono sluoksnis. Bendrovės „Orfield laboratorines“ įkūrėjas ir prezidentas Stevenas Orfieldas tvirtina, jog tai yra iššūkis žmonėms – pamėginti pasėdėti absoliučioje tyloje ir tamsoje. Ilgiausiai čia yra pavykę ištverti 45 min.

„Kai stoja tyla, prie jos prisitaiko ir klausa: kuo tylesnė patalpa, tuo daugiau dalykų išgirsta ausys, – pasakoja S. Orfildas. – Tame kambaryje išgirsti savo širdies plakimą, kartais – plaučių darbą, o kartais labai garsiai gurgia pilvas. Begarsėje aplinkoje pats tampi garsu.“

Tiesa, tokia unikali patirtis stipriai išderina gebėjimą orientuotis – taip smarkiai, jog būnant tylos kameroje sėdėti yra privaloma.

„Iš tiesų erdvėje mes orientuojamės ir pagal garsus, kuriuos eidami girdime, – primena mokslininkas. – Begarsėje celėje garso orientyrų nelieka. Iš aplinkos eliminavus jutiminius orientyrus, pasidaro sudėtinga išlaikyti pusiausvyrą ir manevruoti. Jei toje patalpoje ketini praleisti bent pusvalandį, privalai sėdėti kėdėje.“

Tylos kamera naudojasi ne viena JAV kompanija – taip pat ir astronautus testuojanti NASA. Testų metu stebima, kiek laiko žmogus ištveria iki haliucinacijų ir ar įmanoma su jomis susidoroti. Anot S. Orfildo, tokia pat tylos celė, tik bekraštė, yra ir kosmoso erdvė. Tad astronautams tokioje tyloje išlikti susikaupus yra gyvybiškai svarbu.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tylos kamera naudojama ir produktų triukšmingumui (pvz., dirbtinių širdies vožtuvų, mobilaus telefono ekrano, automobilinio salono laikrodžio ir t. t.) matuoti. Visiškoje tyloje geriau įmanoma įvertinti ir garso kokybę. Beje, savo motociklus tylos celėje yra mėginusi „tildyti“ ir motociklus gaminanti bendrovė „Harley Davidson“. Tiesa, jie riaumoja kaip ir riaumoję.

„Mes įrašome, kokio intensyvumo garsą visiškoje tyloje skleidžia testuojamas produktas, o po to šį parametrą vertina žmonės, – pasakoja S. Orfildas. – Mes fiksuojame to įrašo klausimosi metu jiems kylančias emocijas ir asociacijas.“

S. Orfildas neslepia, jog pats tylos kameroje yra ištvėręs tik pusvalandį, nors jo širdyje implantuotas dirbtinis vožtuvas, kuris absoliučios tylos sąlygomis veikia nepaprastai garsiai.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top