Now Reading
Sporto tiesos, kurias nuolat užmirštame

Sporto tiesos, kurias nuolat užmirštame

Sporto tiesos

Laikas.lt

Yra dalykų, apie kuriuos kalbėti tiesiog nepadoru: prezimuojama, kad buhalteris moka daugybos lentelę, o gydytojas – užčiuopti pulsą. Dauguma mūsų lieknėja ar bent jau puoselėja kūno formas taip seniai, kad, atrodytų, žino viską. Deja, aksiomas taip pat kartais reikia priminti.

Pradėkite nuo mitybos

Nėra prasmės lieti prakaitą sporto salėje, jei nekontroliuojate, kas atsiduria jūsų lėkštėje. Sveika mityba yra panacėja: ji leidžia ne tik mesti svorį, bet ir nebepriaugti jo. Nepaisant to, kad naujos dietos kuriamos kone kasdien, sveikos mitybos principai nekinta dešimtmečius. Specialistai pataria subalansuoti racioną pagal angliavandenių, baltymų ir riebalų santykį, valgyti nedidelėmis porcijomis tris penkis kartus per dieną, vengti paprastųjų angliavandenių, ypač su riebiu maistu, vakarienei rinktis baltyminį maistą.

Rekomendaciją valgyti ne vėliau kaip likus trims keturioms valandoms pirieš miegą reikia vertinti tiesiogiai – ne tik tam, kad nesapnuotumėte košmarų, bet dar ir dėl to, kad miego metu esant mažam cukraus kiekiui kraujyje prasideda lipolizės (riebalų deginimo) procesas.

sveikas maistas

Svarbu, iš ko gaunamos kalorijos

Nepakanka neviršyti rekomenduojamos jūsų organizmui dienos kalorijų normos, būtina subalansuoti racioną. Jei bausdami save už smaližiavimą „prie kavos“ nuolat atsisakote sveikesnės vakarienės, naudos mažai. Visų pirma, paprastieji angliavandeniai ir riebalai (o būtent jie naudojami daugumos saldumynų gamybai) jau seniai virto kūno riebalais, antra, organizmui gali pristigti naudingų medžiagų. Pvz. iškeitusiųjų baltyminį maistą į pyragaitį oda gali suglebti ir sulieknėjus nesugebėti prisitaikyti prie naujų apimčių.

Dar vienas argumentas prieš saldainius: mokslininkų teigimu, angliavandeniai žmogaus racione išvis nėra būtini, tačiau jie greičiausiai įsisavinami, tad yra greitas energijos šaltinis. Tiesa, teigiama, kad europiečiai, nevartojantys angliavandenių, jaučiasi mieguisti.

Trumpalaikės dietos kenkia

Organizmas, įpratęs prie tam tikro valgiaraščio, jį kardinaliai pakeitus patiria stresą. Jei kalorijų deficitas yra ženklus, organizmas neturės jėgų įprastiems veiksmams (jau nekalbant apie sportą) ir lėtins medžiagų apykaitą. Pavyzdžių toli ieškoti nereikia: barsukai, negalėdami šaltuoju žiemos laiku susirasti pakankamai maisto, užmiega žiemos miegu. Ar tokio rezultato tikitės iš dietos?

svoris

Svoris – antraeilis faktorius

Ne kartą girdėjome, kad raumenys sunkesni už riebalus. Dėl to sveriančią 60 kg atletę galima apvilkti 34 dydžio drabužiais, o tokio pat svorio greito maisto megėja nuo atletės gali skirtis dviem dydžiais. Svarstyklės rodo skaičius, bet geriausias teisėjas – veidrodis. Rūpinkitės kūno linijomis ir riebalų procentu, o rodyklė lai blaškosi, kol sustos ties optimaliu svoriu.

Lieknėti nebūtinai reiškia deginti riebalus

Riebalai deginami išskiriant energiją – dirbant raumenims. Tačiau organizmas žino kitų rezervų, kur energija prieinamesnė. Visų pirma naudojamos su maistu gautos kalorijos ir kitos strateginės atsargos, ir tik pritrūkus ir esant tinkamoms sąlygoms deginami kūno riebalai. Tinkamos sąlygos sudaromos kardio treniruočių metu – kai pulsas siekia apie 65-80% nuo maksimalaus pulso.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

sportas

Raumenys sudegina daugiau kalorijų

Gerai išlavinti raumenys patys naudoja energiją – judant organizmui tenka kelti savo svorį, kiekvienas raumens susitraukimas reikalauja energijos. Taigi, turėdami daug raumenų, jūs per dieną sudeginsite daugiau kalorijų, bet, esant subalansuotai mitybai, daugiau ir suvartosite.

Vieno recepto nėra

Tikima, kad draugės rekomenduota dieta ar stebuklingas treniruoklis ištirpdys kilogramus. Tačiau unikali genų kombinacija nulemia ne tik tai, ar turėsite strazdanų ir duobutę ant smakro, bet ir kaip organizmas degina kalorijas, augina raumenis, reaguoja į fizinį krūvį. Ieškokite individualaus, o ne greito būdo.

Gražus kūnas – pelningas verslas

Ne paslaptis, kad jau pasiūlyta galybė metodų numesti svorio ir tapti Apolonu ar Afrodite, ir didžioji jų dalis pasižymi garsiuoju „yo-yo“ efektu – svoris grįžta su kaupu. Kartais kuris nors receptas suveikia, ir tada jo išradėjas ima leisti knygas, kaip valgyti viską, ką matai, ir lieknėti, arba siūlo stebuklingus kokteilius, arba išleidžia pratimų įrašą… Akivaizdu, kad grožis ir sveikata – sritys, kur galima pasipelnyti, todėl labai svarbu suvokti, kad svajonių fabrikėlio darbuotojai dažniausiai operuoja gerai žinomomis tiesomis. Išmanydami jas galime ne tik puoselėti kūną, bet ir apsaugoti sveikatą bei banko sąskaitą.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top