Now Reading
Grafičius keičia spalvotos siūlų bombos

Grafičius keičia spalvotos siūlų bombos

Grafičius keičia spalvotos siūlų bombos

Siūlų ataka (angl. vadinama Yarn bombing, yarnbombing, yarnstorming, guerrilla knitting, graffiti knitting) miestuose keičia sienas niokojančius grafičius. Tai grafitų ir gatvės meno rūšis, išsiskirianti megztomis arba vąšeliu nertomis spalvingomis siūlų kompozicijomis.

Kol kas mūsų šalyje įprasta pastatų sienas, paminklus, kėdžių atlošus viešajame transporte ir suolus viešose vietose „pėckioti“ kūrybiškumu nepasižyminčiais užrašais – necenzūriniais žodžiais, reklaminiais šūkiais, socialiniais ir politiniais komentarais ar tiesiog „žymint“ teritoriją.

Vandalizmu ir niokojimu Lietuvoje vadinamas ir paminklų „papuošimas“ skarelėmis, tačiau kaip ir kūrinius iš siūlų, jas lengva nuimti, nelieka ilgalaikių padarinių. Tačiau teisinėje praktikoje tai taip pat įvardijama kaip neteisėta veika.

Nors pačių „siūlų bombų“ pagaminimas – ganėtinai ilgas procesas, tačiau pasirinktam objektui jie nepadaro ilgalaikės žalos. Jei būtina, galima spalvingas kompozicijas tiesiog nuimti.

Šio gatvės meno ištakos sietinos su Teksasu (JAV), kur mezgėjai bandė rasti būdą, kaip kūrybiškai panaudoti ir nuo mezgimo atlikusius siūlus. Manoma, kad pirmoji to ėmėsi didžiausiame valstijos mieste Hiustone gyvenanti Magda Sayeg.

37-erių metų moteris 2005-aisiais mezginiu papuošė drabužių parduotuvės rankeną. Taip pardavėja stengėsi neužmigti iš nuobodulio visą dieną nesulaukdama siūlų pirkėjų. Dabar ji gyvena Ostine (JAV) ir sulaukia vis naujų įmonių ir miestų užsakymų – papuošti siūlais pageidaujamas vietas, skelbia „The Time“.

Joanna Matvichuk iš Letbridžo (Kanada) šiemet sumanė pirmąkart paminėti Tarptautinę siūlų atakos dieną. Nuo šiol tai Birželio 11-oji. Galiausiai spalvinės kompozicijos išplito visame pasaulyje.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Tad nenustebkite svetur pamatę spalvingomis kompozicijomis užkimštus gatvių plyšius, papuoštus dviračių stovus, traukinių kėdes ar visą margą autobusą.

Dar daugiau visko rasite YarnBombing.com 
Nepakanka? Įsigykite knygą

Laikas.lt

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top