Now Reading
Virtuvė – svarbiausia šio amžiaus namų erdvė (Foto)

Virtuvė – svarbiausia šio amžiaus namų erdvė (Foto)

Virtuvė – svarbiausia šio amžiaus namų erdvė (Foto)

Nuo XX amžiaus 3-ojo dešimtmečio standartinės britų virtuvės plotas išaugo 2 kartus. Neatsilieka šiuo klausimu ir Lietuva. Dabar žmonės šioje būsto vietoje praleidžia daugiau laiko nei svetainėje, skelbia „Daily Mail“.

Didžiosios Britanijos gyventojų namuose virtuvė pavirto didžiausiu kambariu. Anksčiau buvusi vos 6,5 kv. m. ploto, dabar ji užima 12 kv. m., skelbia nuo pat 1918 metų ištisus dešimtmečius žmonių įpročius stebėję virtuvės baldų gamintojo „Magnet“ ekspertai. 

Pokalbių svetainėje Supermama.lt diskutuojančioms Lietuvos moterims tenka suktis ir 5-6 kv. m. virtuvėje, o valgyti – svetainėje. Toks standartas įprastas pirmųjų blokinių namų „chuščiovkių“ ir „brežnėvkių“ butams, statytiems laikais, kai visi gyventojai „suplanuotai“ turėjo valgyti maitinimo įstaigose, o namie – nebent užsikaisti kavos. Kitos moterys džiaugiasi turinčios 12 kv. m. erdvę (tai optimaliausias virtuvės dydis), tačiau bene priimtiniausias joms plotas – 20 kv. m. Tokioje erdvėje „be trinties“ visą dieną tikrai sugebėtų išgyventi 4-rių asmenų šeima. Atviro tipo virtuvė taip pat turi pliusų. Tai fiziškai neatskirta bendrojo kambario dalis, užtikrinanti gerą vizualinį ir psichologinį ryšį tarp maistą gaminančio ir kitų šeimos narių. Tokio tipo virtuvės įrengiamos savininkų pageidavimu ir yra labiau paplitusios netradicinio suplanavimo bei vieno kambario butuose.

Mūsų virtuvėse televizoriai veikia jau ne vieną dešimtmetį, tačiau vienas atributas čia visiškai nenaudingas – skalbimo mašina. Žinoma, kartais šios buitinės technikos niekur kitur bute ir nepastatysi – nei vonios kambaryje, nei ankštame koridoriuje.

Taip pat svarbu rasti ir vietą bent kelioms šiukšliadėžėms. Ne, tikrai ne todėl, kad vyrai tingi jas išnešti.

Šiuolaikinė britų virtuvė neįsivaizduojama be plokščiaekranio televizoriaus, didelio valgomojo stalo ir kėdžių, CD/MP3 leistuvo ir radijo. Be šios technikos būtina ir virtuvės įranga – orkaitė, viryklė, šaldytuvas, mikrobangų krosnelė, skrudintuvas, indauja, produktų laikymo spintelės ir lentynos, kriauklė ir virdulys.

Dauguma britų šeimų narių virtuvėje vidutiniškai praleidžia 2 valandas, o svetainėje – 1,5 val. Britai virtuvės įrangai, baldams ir apdailos detalėms nepagaili ir 75 tūkstančių litų (19 tūkst. svarų), o svetainei skiria žymiai mažiau – 24 tūkst. litų (6 tūkst. svarų).

Tačiau iki šiandienos standartų britų virtuvės „augo“ gana lėtai… Ketvirtajame dešimtmetyje statytuose 3 asmenų šeimai skirtuose butuose virtuvė kiek padidėjo – iki 7,25 kv.m. Nuosavus namus turintys gyventojai taip pat ėmė galvoti apie didesnio ploto skyrimą vietai, kurioje valgo ir ruošia maistą. 5-ame ir 6-ame deš. virtuvės plotas nesikeitė, o 7-ame deš. padidintas iki beveik 9 kv. m. Priežastis aiški – visuomenei tapo prieinami didžiuliai 2 durų šaldytuvai ir novatoriški buities prietaisai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

9-ame deš. pagaliau suvokta, kad virtuvės plotą galima išnaudoti ne tik maisto ruošimo ritualui ar trumpam kelių šeimos narių susibėgimui – erdvė padidinta iki daugiau nei 11 kv. m. Virtuvėje jau tilpo ne tik viryklė ir orkaitė – atsirado vietos didžiuliams amerikietiško tipo šaldytuvams-šaldikliams, mikrobangų krosnelėms, o grindys imtos kloti brangiomis keraminėmis plytelėmis.

„Magnet“ atstovo Marco Rossi teigimu, šiandien virtuvė tapo šeimos gyvenimo centru. Tai esą kone didžiausia ir ištaigingiausiai įrengta būsto erdvė. Ši vieta pasitarnauja kaip susitikimų kambarys, valgomasis, darbo ir mokymosi kambarys, žinoma, su pagrindine ir niekad nesikeičiančia funkcija – maisto ruošimu.

O kokia yra Jūsų virtuvė? Maža kišenėlė ar erdvi vieta?

Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top