Now Reading
Kodėl taip sunku mesti rūkyti?

Kodėl taip sunku mesti rūkyti?

Kodėl taip sunku mesti rūkyti?

Ar žinote, kad metimas rūkyti yra vienas svarbiausių žingsnių, rūkaliams padedantis prailginti gyvenimo trukmę ir kokybę.

Mesti rūkyti nėra lengva, tačiau įmanoma. Tinkamiausias būdas mesti rūkyti ir daugiau nebegrįžti prie šio blogo įpročio – tai žinoti, kas galėtų vėl paskatinti pradėti rūkyti, kokias galimybes turite ir kur galite kreiptis pagalbos. 

Kodėl taip sunku mesti rūkyti?

Markas Tvenas (Mark Twain) yra pasakęs: „Mesti rūkyti yra lengva. Aš tai dariau tūkstančius kartų“. Galbūt ir jūs ne kartą bandėte mesti rūkyti. Pagrindinė įpročio atsikratymo ir grįžimo prie jo priežastis – nikotinas. 

Narkotinė medžiaga – nikotinas 

Nikotinas – tai tabako sudėtyje esantis narkotikas. Nuo jo žmogus tampa priklausomas kaip ir heroino ar kokaino. Palaipsniui žmogus tampa fiziškai priklausomas ir emociškai priklausomas. Fizinė priklausomybė jums sukelia nemalonius abstinencijos simptomus būtent tada, kai bandote mesti rūkyti.

Emocinė ir protinė priklausomybė (narkomanija) verčia sunkiai susitaikyti su gyvenimu be nikotino. Tyrimai parodė, kad šio įpročio siekiantys atsikratyti ir prie jo nebegrįžti rūkantieji turi nustoti jausti tiek fizinę ir psichinę priklausomybę.

Kaip nikotinas patenka į organizmą, kur apsistoja, ir kiek laiko užsibūna?

Kai įkvepiate dūmų, nikotinas patenka giliai į plaučius. Iš ten jis greitai absorbuojasi į kraują ir išplinta po visą kūną. Nikotinas paveikia daugelį organų, įskaitant širdį ir kraujagysles, hormonus, net tai, kaip jūsų kūnas įsisavina maistą (jūsų medžiagų apykaitą) ir smegenis.

Iš tiesų nikotinas įkvėpus cigarečių dūmų smegenis pasiekia greičiau nei narkotikai, patekę per veną (intraveniniu būdu ar per lašelinę). Nikotinas gali būti aptinkamas motinos piene ir net rūkančių moterų gimdos kaklelio gleivėse. Nėštumo metu nikotinas laisvai prasiskverbia pro placentą ir yra randamas amniono skystyje ir naujagimių virkštelės kraujyje.

Įvairūs veiksniai turi įtakos tam, kiek laiko organizmui užtrunka pašalinti nikotiną ir jo šalutinius produktus. Daugeliu atvejų, reguliarių rūkalių organizme nikotinas arba šalutiniai jo produktai, tarp jų ir kotininas, organizme dar išliks apie 3 – 4 dienas berūkius.

Kaip nikotinas užvaldo rūkalius?

Nikotinas sukelia malonius pojūčius ir atitraukia rūkalių nuo nuo nemalonių pojūčių. Tai verčia rūkalių dar kartą įtraukti cigarečių dūmą. Nikotinas taip pat veikia kaip nervų ląsteles slopinanti psichotropinė medžiaga. Rūkaliai linkę didinti surūkomų cigarečių skaičių kai jų nervų sistema prisitaiko prie nikotino. Taip padidinamas reikiamas nikotino kiekis rūkaliaus kraujyje.

Po kurio laiko rūkalius ima toleruoti narkotiką. Tai reiškia, kad būtina vis didesnė nikotino dozė norint pasiekti tą patį efektą, kuriam anksčiau pakakdavo mažesnio kiekio. Tai veda prie noro rūkyti didėti visą laiką. Rūkalius pasiekia tam tikrą nikotino lygį ir tuomet nuolat rūko siekdamas išlaikyti pasiektą nikotino lygį ir gaunamą malonumą.

Kai žmogus pabaigia rūkyti cigaretę, nikotino lygis organizme ima iškart mažėti. Malonūs pojūčiai prarandami ir rūkalius vėl užsimano dūmo. Jeigu kito parūkymo laikas atidedamas, žmogus ima jaustis sudirgęs ir susierzinęs. Paprastai kritinė abstinencijos simptomų riba nepasiekiama, bet rūkaliai laikui bėgant tai tampa vis nemaloniai. Vėl užsirūkius, laukti pojūčiai sugrįžta, ir vartojimo ciklas tęsiasi.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nikotino abstinencijos simptomai metančiuosius gali vėl paskatinti rūkyti

Kai rūkaliai bando mažinti arba mesti rūkyti, pasireiškia nikotino stokos sukelti simptomai. Jie pasireiškia tiek fiziškai, tiek ir psichologiškai. Fiziškai organizmas reaguoja į nikotino trūkumą. Psichiškai buvęs rūkalius susiduria su elgsenos pokyčių problema. Tiek fizinius ir psichinius veiksnius reikia spręsti rūkymo metimo metu.

Tie, kurie reguliariai rūkė tabaką keletą savaičių ar ilgiau, ir staiga nustojo arba gerokai sumažino surūkomą kiekį, turės abstinencijos simptomų. Simptomai paprastai pasireiškia praėjus vos kelios valandoms po paskutinės cigaretės ir trunka dar apie 2 – 3 dienas, kol didžioji dalis nikotino ir šalutinių jo produktų pasišalina iš organizmo. Simptomai dar gali pasireikšti nuo kelių dienų iki kelių savaičių. Kiekvieną dieną nuo nikotino besivaduojantis buvęs rūkalius jausis vis geriau.

Kaip nutraukimo kančių simptomai gali pasireikšti:

  • galvos svaigimas (metus galintis trukti apie 1-2 dienas)
  • depresija
  • nusivylimo jausmas, nekantrumas ir pyktis
  • nerimas
  • irzlumas
  • miego sutrikimai, įskaitant atsiradusią problemą užmigti ir miegoti, gali kamuoti blogi sapnai ar net košmarai
  • dėmesio stoka
  • neramumas ar nuobodulys
  • galvos skausmai
  • nuovargis
  • padidėjęs apetitas
  • svorio padidėjimas
  • vidurių užkietėjimas ir dujų kaupimasis
  • kosulys, džiūstanti burna, skaudanti gerklė ir bėganti nosis
  • spaudimas krūtinėje
  • lėtesnis pulsas

Šie simptomai buvusį rūkalių gali paskatinti vėl griebtis cigaretės, vėl padidinti nikotino kiekį kraujyje iki buvusio lygio.

Gydytojai įspėja, kad atsikračius vienos priklausomybės – nikotino, – galima įklimpti į vaistų ar kitų narkotikų liūną.

Parengė Nerijus Drochneris

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top