Now Reading
Kalėdinių dovanų beieškant… Europoje

Kalėdinių dovanų beieškant… Europoje

Kalėdinių dovanų beieškant... Europoje

Sakoma, jog pirmosios kalėdinės mugės atsirado Vokietijoje. Nuo tada daugumoje katalikiškų šalių tai tapo gražia ir pelninga tradicija. Likus mėnesiui iki Kalėdų.

Europoje „duris atveria“ šventinės mugės. Tiems, kurie dar nenupirko dovanų, puiki proga susipažinti su įdomiausiomis kalėdinėmis mugėmis…

Miunchenas, Vokietija (lapkričio 26 d. – gruodžio 24 d.)

Miuncheno centras, Marien aikštė – klasikinės geros vokiškos kalėdinės mugės pavyzdys. Oras čia persismelkęs ne tik Kalėdų dvasia, bet ir karšto vyno, keptų kaštonų, šokolado, meduolių kvapu. Norintiems grįžti į praeitį, reikėtų apsilankyti Miuncheno viduramžių mugėje (kuri veikia nuo lapkričio 25 d. iki gruodžio 23 d.). Ir vaikus, ir suaugusiuosius turėtų sudominti tų laikų pristatymas, prekybininkai, pasipuošę viduramžių kostiumais bei patiekalai, gaminti pagal senuosius receptus (kurių lankytojai gali paskanauti).

Niurnbergas, Vokietija (lapkričio 26 d. – gruodžio 24 d.)

Kalėdinė Niurnbergo mugė Bavarijoje – viena iš populiariausių bei seniausių mugių Europoje (per 400 metų buvo viena populiariausių mugių). Šiais metais senamiesčio centrinėje aikštėje prekybininkai turės apie du šimtus palapinių, kuriose pirkėjams pristatys ne tik kalėdinių eglučių žaisliukus, bet ir įvairių rūšių saldumynų ir namuose keptų gaminių. Tėvams apsipirkinėjant, ieškant dovanų, jų atžalos galės laiką leisti supdamiesi karuselėmis.

Berlynas, Vokietija (lapkričio 22 d. – gruodžio 24 d.)

Kalėdos Berlyne atspindi moderniąją sostinės dvasią. Nepaisant to, jog tai neturi gilių tradicijų, tai yra vieta, kurioje galima įsigyti ne tik suvenyrų, įvairių niekučių, bet ir tikrai vertingų dalykų: juvelyrinių dirbinių, žymių kūrėjų paveikslų bei skulptūrų, dizainerių rūbų ar avalynės. Netgi mugės vieta yra neįprasta. Ji buvo sunaikinta (bombarduota) Antrojo Pasaulinio karo metu ir tik iš dalies atkurta.

Praha, Čekija (lapkričio 27 d. – sausio 2 d.)

Senamiestis ir Wenceslas aikštė puikiai tinka Kalėdų mugėms. Vaikštinėjant šiomis Čekijos sostinės vietomis, jautiesi tarytum viduramžiuose, nes nuo tų laikų čia ne daug kas keitėsi. Nors kalėdinės mugės ir primena vokiškąsias, tačiau bakalėjos lentynos leis pajusti tikrąjį Čekijos Respublikos „skonį“: tai vienintelė vieta, kurioje galima nusipirkti sausainių „vánoční cukroví“ ir paragauti ypatingos šventinės sriubos „vánoční rybí polévka“. Be unikalių vietinių suvenyrų, rekomenduojama įsigyti rankų darbo gaminių iš šiaudų, medienos ir krištolo. Nereikėtų pamiršti dar ir to, jog ši mugė ypatinga dar ir tuo, jog dirbs ir po Naujųjų Metų!

Viena, Austrija (lapkričio 27 d. – gruodžio 26 d.)

Austrijos sostinės širdyje, prieš miesto rotušę kiekvienais metais vyksta spalvinga mugė. Miesto valdžios pastatas vietinių kūrėjų „paverčiamas“ didžiuliu Kalėdų kalendoriumi – langai padeda skaičiuoti, dienas likusias iki švenčių. Geriausia po Vienos kalėdinį turgelį eiti pasivaikščioti vakare, kai jis nušvinta tūkstančiais spalvotų lempelių. Prieš einant į mugę, reikėtų namuose „pamiršti“ vakarienę, nes atsisakyti karšto vyno su prieskoniais ar specialių kalėdinių sausainių „Vanillekipfer“ bei kitų kulinarijos „stebuklų“, bus tikrai sunku…

Kopenhaga, Danija (lapkričio 16 d. – gruodžio 29 d.)

Kopenhaga neatsilieka nuo kitų Europos sostinių ir taip pat ruošiasi Kalėdoms. Skoningai papuoštos krautuvėlės Strøget gatvėje (kur įprastai gyventojai eina, ieškodami brangių ir modernių dovanų) jau atidarytos ir laukia Kalėdų bei šventiškai nusiteikusių pirkėjų. Tačiau patys įdomiausi dalykai vyksta didžiausioje mugėje Tivoli parke. Pametusiems galvas dėl dovanų pirkimo, nereikėtų pamiršti stiklinės karšto vyno, (kuris šiose vietose vadinamas „gløgg“), obuolių spurgų „æbleskiver“ ir keptų migdolų.

Talinas, Estija (lapkričio 29 d. – sausio 7 d.)

Centrinė viduramžių senamiesčio aikštė – puiki vieta Kalėdų mugei. Pagrindinė estų kalėdinė mugė veiks iki stačiatikių Kalėdų. Sakoma, jog čia 1441 m. buvo pastatyta pirmoji Kalėdų eglė. Tiesa, istorikai ginčijasi, kad tai buvo ne eglė ir buvo pastatyta ne Kalėdoms. Pasivaikščiojus po šaltas žiemos gatveles, galima apsilankyti ir sušilti jaukiose kavinukėse, esančiose aplink rotušės aikštę. Kavinės ir restoranai pasiūlys ne tik tradicinių vietos patiekalų, bet ir maistą išimtinai tik su česnaku.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Sankt Moricas, Šveicarija (gruodžio 8 d.)

Skirtingai nuo daugumos kalėdinių mugių, ši, elitinio kurorto mugė, dirba tik vieną dieną. Taigi, nusprendusiems gruodžio 8-osios vakarą apsilankyti Šveicariją, puiki proga apsilankyti šiame kalėdiniame turgelyje. Mediniuose kioskeliuose, papuoštuose lemputėmis, galima įsigyti giminaičiams ir draugams: rankų darbo daiktų, vietinių delikatesų, žaislų.

Barselona, Ispanija (lapkričio 27 d. – gruodžio 23 d.)

Kalbant apie kalėdines muges, dažnai užmirštamos pietinės Europos šalys, tuo tarpu Barselonos prekybos mugės pradžia skaičiuojama nuo 1786 m. Šiandien lankytojų čia laukia apie lankytojų čia laukia apie 300 kioskelių, kur galima nusipirkti įvairiausių katalonų rankų darbo suvenyrų. Kaip ir visų kitų šventinių mugių metu Ispanijoje, visą mėnesį „Fira de Santa Llucía“ vyksta daugybė pasirodymų, muzikinių paradų. Pagrindinis patiekalas, siūlomas lankytojams, kurio būtina paragauti Iberijos pusiasalyje – „turran“ (saldi nuga su riešutais).

Tie, kurie šiais metais negalės nukeliauti į kitą šalį, ieškodami dovanų artimiesiems, ras kažką įdomaus ir naudingo savame krašte, arba tiesiog pagamins. Juk dovanos esmė – meilė, su kuria tą dovaną įteiki…


Parengė Aistė Labinaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top