Now Reading
Be ko nepraeina Kalėdos Lietuvoje ir pasaulyje

Be ko nepraeina Kalėdos Lietuvoje ir pasaulyje

Be ko nepraeina Kalėdos Lietuvoje ir pasaulyje

Kalėdiniai pietūs, skirtingose pasaulio šalyse, turi ir skirtumų, ir panašumų. Tradicijos, ruošiant šventinius pietus atspinti tos šalies, kurioje švenčiama, kultūrą.

Daugumoje valstybių kalėdiniai pietūs asocijuojasi su kalakutu, tačiau tai anaiptol ne vienintelis patiekalas, atsiduriantis ant šventinio stalo…

Anglija ir Airija

Dažniausiai šiose šalyse šventinius pietus sudaro kalakutiena ar vištiena, keptos bulvės, daržovės (virtos, troškintos, ypač mėgstami Briuselio kopūstai), plonos dešrelės, spanguolių padažas. Desertui renkamasi kalėdinį pudingą (kalėdinio slyvų pudingo receptą rasite čia.

Anglijoje kalakutas kaip pagrindinis patiekalas ilgą laiką buvo nepripažįstamas. Viduramžių Anglijoje pagrindinis patiekalas buvo povas ar šernas. Prancūzų jėzuitai atvežė kalakutą į Didžiąją Britaniją ir 1700-aisiais tai tapo pagrindiniu patiekalu. Čia jau tapo tradicija, paimti paukščio krūtinkaulio šakutę ir plėšti (du žmonės) į skirtingas puses, kuriam nulūžta ilgesnis galas, to norai išsipildys.

Australija

Kalėdiniai pietūs Australijoje labai panašūs į tradicinę angliškąją versiją. Kadangi Australijoje gruodį – vasara, tai patiekalai, kurie ruošiami naudojant kumpį, vištieną ar kalakutieną, dažnai patiekiami šalti. Kepimas ant grotelių lauke, taip pat populiarus būdas pakeisti kepimą orkaitėje. Jūros gėrybės, pvz., krevetės yra toks pat dažnas maistas, kaip ant grotelių kepta mėsa, vištienos krūtinėlė, kulšelės ar sparneliai. Australai vasarą mėgsta ir orinius pyragaičius su vaisiais bei plakta grietinėle, o iš vaisių renkasi mango ir vyšnias.

Austrija

Kalėdinė virtuvė Austrijoje primena Vokietiją. Pagrindiniai Kalėdų pietų patiekalai dažniausiai būna žąsis, kumpis, patiekiamas su glintveinu, šokoladiniai putėsiai. Keptas karpis, kalėdiniai sausainiai („Lebkuchen“, „Sterne“) ir kiti šokoladiniai skanėstai – taip pat neatsiejami austrų šventinio stalo elementai. „Lebkuchen“ arba imbieriniai meduoliai – tai klasikiniai kalėdiniai sausainiai, kuriuose iš tikrųjų nėra imbiero (imbieras „pasiklydo“ vertime). Paįvairinimui, gaminant šiuos sausainukus, naudojami marcipanai, šokoladas ar cukruoti vaisiai (austriškų „Lebkuchen“ receptą rasite čia:).

Brazilija

Brazilijoje šventinius pietus sudaro didelis kiekis maisto, įskaitant šviežias daržoves, sultingus vaisius. Brazilai keptą kalakutą valgo su ryžiais ir šviežiomis salotomis (kartais valgomos bulvių salotos).

Kai kuriose Brazilijos dalyse valgoma kepta kiauliena, vištiena ar žuvis. Ant kalėdinio pietų stalo gausu įvairių desertų, nuo citrinų, riešutų, šokolado pyragų iki kekso su razinomis.

Čekija

Čekijos Respublikoje tradicinius Kalėdų pietus sudaro keptas karpis bei bulvių salotos. Šis paprotys atėjo dar iš Baroko eros.
 

 Svečiams siūloma didelė įvairovė namuose keptų kalėdinių sausainių, kurie gaminami dar prieš šventes, nes jų puošimas užima nemažai laiko (atėjus šventėms šie sausainiai naudojami ir kaip kalėdinės eglutės žaisliukai).

Danija


Šioje šalyje tradicinis Kalėdų maistas dažniausiai būna arba kepta kiaulienos nugarinė su spirgučiais, arba kepta žąsis, antis. Mėsa patiekiama su bulvėmis (kurios kartais būna verdamos cukruje) (saldžiųjų bulvių receptą rasite čia), raudonuoju kopūstu ir daug daug padažo. Desertui siūlomas ryžių pudingas su kapotais migdolais, cukrumi, vaniliniu cukrumi, plakta grietinėle ir patiekiamas su vyšnių ar braškių padažu. Dažnai viduje būna paslėptas nesukapotas migdolas ir tas, kuris jį randa, gauna „papildomą“ dovanėlę. Kalėdiniams gėrimams renkamasis glintveinas arba tradicinės kalėdinės alaus rūšys (kurie būna pakankamai stiprūs).

Islandija

Dažniausiai šioje šalyje kalėdiniam pietų stalui siūlomas „Hamborgarhryggu“ (kiaulienos šonkauliukai). Taip pat gali būti patiekiama ir kepta šiaurės elnių, baltųjų tetervinų mėsa, rūkyta ėriena arba žąsies, kalakutienos kepsniai.

JAV

Pagrindiniai kalėdinio stalo elementai naudojami Anglijoje, sutinkami ir JAV: keptas kalakutas (ar kiti naminiai paukščiai), jautiena, kiaulienos kumpis. Desertas dažniausiai atspindi etninę kilmę, šioje šalyje pasirenkamas moliūgų pyragas, marcipanai, cukriniai sausainukai, vaisių, morkų pyragas ir pan. Skirtingose valstijose vaišės gali skirtis.

Pavyzdžiui, Havajuose išlikusios Polinezijos bei Azijos tradicijos, taigi kalakutas pagardinamas šviežiais ananasų griežinėliais ar sojų padažu. Virdžinijoje patiekiamos austrės, kumpio pyragas ir purūs sausainiai (XVII a. anglų palikimas). Centrinėje JAV dalyje jaučiama skandinavų virtuvės įtaka, o pietvakarinėse JAV bei kai kuriose Kalifornijos dalyse – ispanų palikimas.

Kanada

Kanadiečių šventinis stalas panašus į Anglijos bei kaimynės JAV. Tradiciniai kalėdiniai pietūs susideda iš įdaryto kalakuto, bulvių košės, spanguolių padažo (spanguolių padažo receptą rasite čia ), daržovių bei slyvų apkepo desertui. Šventiniu sezonu labai populiarus ir alkoholinis gėrimas su kiaušinio tryniu ir cukrumi. Taip pat kanadiečiai mėgsta ir sviestinius tortus, trapios tešlos gaminius (kurie kepami artėjant šventėms, jais vaišinami draugai per kalėdinius ar naujamečius vakarėlius). Prancūziškoje Kanados dalyje maisto gaminimo tradicijos labiau primena Prancūzijos virtuvę.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Meksika

Meksikoje per kalėdinius pietus gausu vaisių (apelsinų, citrinų, tropinių vaisių) ir salotų (sudarytų iš keleto ingredientų: burokėlių, bananų, žemės riešutų). Kai kuriose Meksikos vietose gaminama troškinta mėsa, pvz., kiauliena (ar jautiena) su kukurūzų koše bei čili padažu. Centrinėje Meksikoje ruošiama menkė su rozmarinu, šiaurinėje šalies dalyje populiarus aštrus vyniotinis su kukurūzų lapais (kartais naudojama ir grietinėlė bei sūris).

Kalėdiniam desertui Meksikos gyventojai renkasi karštą šokoladinį pudingą, kukurūzinius paplotėlius, apšlakstytus cukrumi bei cinamonu. Čia, kaip ir daugumoje kitų pasaulio valstybių, kalėdiniam stalui ruošiamas ir kalakutas.

Peru

Ir šioje šalyje per žiemos šventes patiekiamas kalakutas, prikimštas maltos jautienos, riešutų ir papuoštas ananasų griežinėliais bei vyšniomis. Kalakutas valgomas su keptomis bulvėmis ir obuolių padažu. Desertas neįsivaizduojamas be marcipanų, razinų, migdolų, karšto šokolado.

Prancūzija

Prancūzai per Kalėdinius pietus mėgsta patiekti žąsies ar anties kepenėles, austres, rūkytą lašišą, omarus, keptą antį, žąsį ar kalakutą su kaštonais. Desertui pasirenkamas tradicinis Kalėdų pyragas „La Buche de Noel“ (pyragas iš grietinėlės, kuris gali būti įvairių skonių, pvz., šokoladinis, su riešutais). Iš gėrimų prancūzai renkasi šampaną.

Suomija

Dažniausiai pagrindinis patiekalas būna didžiulis kiaulienos kumpis, valgomas su garstyčiomis ar duona. Žuvis taip pat patiekiama ant šventinio suomių stalo. Tradicinis gėrimas – alkoholinis arba nealkoholinis karštas vynas (karšto vyno receptą rasite čia.

Vokietija

Kalėdinis vokiečių stalas vilioja kepta žąsimi, makaronų salotomis, dešra, ryžių koše. Smaližiai gali mėgautis marcipanais, įvairiais sausainiais, vaisiniais pyragais, taip pat skirtingų rūšių duona su vaisiais.

Kalėdinių receptų visame pasaulyje yra labai daug ir įvairių: nuo įmantrių sausainukų, kurie gali atlikti dovanos, ar eglutės puošmenos vaidmenį, iki „tobulo“ padažo prie keptos kalakutienos. Tačiau galbūt nereikia važiuoti į kitą šalį, norint palepint namiškius skaniais ir įdomiais patiekalais? Namuose ir su meile pagamintas maistas džiugina visus…O su kuo asocijuojasi lietuviškas Kalėdų stalas? Su kūčiukais! Kūčiukų receptą rasite čia.

Skanaus!


Parengė Aistė Labinaitė

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top