Now Reading
„Fiat Lux“ arba filologų ir fizikų krikštynos „Havanoje“

„Fiat Lux“ arba filologų ir fizikų krikštynos „Havanoje“

„Fiat Lux“ arba filologų ir fizikų krikštynos „Havanoje“

Vilniaus universitetas, filologijos ir fizikos studentai. Skirtingos specialybės, bet bendras noras atšvęsti fuksų krikštynas. Bėda, kad tarp fizikos studentų verkiant trūksta merginų, tarp filologijos – vaikinų. Ką daryti?

Kooperuotis! Bendro darbo rezultatas – spalio 28-ąją pažymėta baigiamoji dalis, pavadinta „Fiat lux“. Išvertus iš lotynų kalbos – „Tebūnie šviesa“. Organizatoriams pavyko gauti didžiausią sostinės klubą „Havana Social Club“ ir į jį sukviesti abiejų specialybių fuksus, vyresnių kursų studentus ir pavienius entuziastus – durys buvo atviros  visiems, kurie kišenėje turėjo 20 Lt.
 
Žmonių susirinko tiek, kad nė vienoje iš trijų scenų (live, lounge ir DJ) tuščia nebuvo, tačiau stumdytis dėl vietos nereikėjo. Vakaro muzikinį foną kūrė iš viso 16 grupių ir atlikėjų. Pasirinkimas – nuo tradicinio fanko, iki psichodelikos, nuo drum‘n‘bass iki pankroko.
 
Žinoma, šis vakaras – tik smagiausia krikštynų dalis, atgaiva po to, kai dieną prieš pirmakursiai, persirengę ir išpaišytais veidais turėjo bėgti po senamiestį orientacinėse varžybose. Ten jų laukė vyresnių studentų paruoštos užduotys, pvz. valgymas tokių „patiekalų“, kokių paprastai į savo maisto racioną neįtrauki. Įsivaizduojate, pvz., „Sprite“, pagardintą druska ir sumaišytą su kakava?.. Bet tokios tos studentiškos tradicijos. Fukso vardą reikia užsitarnauti.
 
Pasižvalgykime po scenas. Keletas įsimintiniausių pasirodymų:
 
Varpas. Jokių sąsajų su varpeliais – grupės pavadinimą reikia tarti „Vaaaaaarpas“. Jie buvo dviese, vokalistas su bosine gitara ir būgnininkas. „Turime 10 minučių ir 9 dainas“ tarė pirmasis ir pradėjo groti savo „kūrinius“, dažnai minutės netrunkančius, nešvankių tekstų pilnus. Ši „grupė“ – visiška avantiūra, tik per studentiškas šventes ir įsivaizduojama. Tačiau palaikymo duetas sulaukė pavydėtinai daug.
 

 
Grim City ir Garbanotas bosistas. Laike jau aprašyti Grim Cty jaunuoliai, kartu su prieš juos grojusiais kolegomis Garbanotu bosistu suteikė vakarui intelektualių ir eskperimentinių garsų. Tai ne tokia muzika, pagal kurią būtų galima šokti, ploti ar dainuoti kartu, tačiau daugybės koncertų dėka savo klausytoją abu kolektyvai yra suradę. Dėmesio jiems netrūko ir „Fiat lux‘e“. Visi šių grupių nariai – taip pat studentai, įrodantys, kad „studentiška grupė“ gali būti daugiau nei bajeris – jie gali be klaidų sugroti „Led Zeppelin“ ar Jimi Hendrixą, net jei yra pavadinę „Garbanotu bosistu“.
 
Sportas ir Golden Parazyth. Bendra tarp šių visiškai skirtingų vardų yra viena: abu šiuo metu beveik nekoncertuoja, tačiau sutiko pagroti krikštynose. Vakaro vinimi buvę seniai ne be studentai Sportas sugrojo jau legendinius arba tokiais tapsiančius lietuviškojo pankroko kūrinius „Smalkė“, „Policija“ ir kt. Armija fizikų dainavo ir švelniai stumdėsi kartu.
 
Tiems, kam dainos su žodžiais „aš užmušiu tave, kad prospektuose žydėtų gėlės“ nepriimtinos, buvo atviros karščiu ir prakaitu dvelkančios DJ salės durys. Vienas garsiausių vardų čia – šiuolaikinės Lietuvos elektroninės muzikos pažiba Golden Parazyth. Po šiuo pseudonimu besislepiantis Giedrius Širka kompiuteriu ir vokalu kėlė ant kojų alkoholio ir prieš tai grojusių grupių jau įkaitintą publiką.
 
No DJ‘s ir Žilvinas (Flamingo). Vee Diawara į Lietuvos šokių aikšteles pamažu importuoja naują muzikos miksavimo būdą – mashup‘us. Principas maždaug toks: sujungiami du visiškai skirtingi kūriniai, skambant vieno melodijai, dainuojami kito žodžiai. Atradus tinkamas dainas tai suveikia. Ketvirtadienį „Havanoje“ galėjom išgirsti U2 dainų mashup‘us, pvz. „Beautiful Day“ ir The Prodigy hito „Smack My Bitch Up“ sintezę. Vee rūpinosi instrumentalu o indie rokerių Flamingo vokalistas Žilvinas Sebeika atliko Bono partijas.
 
„Fiat lux“ įvyko, „šviesa buvo įžiebta“, filologai ir fizikai, kalbant studentų žargonu – jau nebe nuliai, o fuksai. Prieš jų akis – dar keturi studijų metai, per kuriuos aktyvesni prisijungs prie studentų atstovybių ir kitais metais jau patys organizuos krikštynas ir jų vakarinę dalį su studentiškomis ir ne visai grupėmis.
 
Kooperavimąsi galima numatyti ir ateityje. Fizikams reikia filologių, filologėms – fizikų. Nors tai neišvengiamai dvelkia seksizmu, bendradarbiavimo priežastys yra labai pragmatiškos: daugiau organizatorių, sėkmingesnis renginys. Gauti didžiausią sostinės klubą ir į jį pakviesti 16 grupių – rezultatas, kurio nei vieni, nei kiti nebūtų pasiekę dirbdami atskirai. Studentiškų švenčių džiaugsmą atrasti pradėję fizikos ir filologijos fuksai turėjo būti patenkinti.
 

Karolis Vyšniauskas
Nuotr. Justės Urbonavičiūtės

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top