Now Reading
Juozo Miltinio dramos teatre – jaunatviškos energijos injekcija

Juozo Miltinio dramos teatre – jaunatviškos energijos injekcija

Juozo Miltinio dramos teatre - jaunatviškos energijos injekcija

Laikas.lt

Septyni jauni teatro režisieriai, keturi planuojami nauji pastatymai Juozo Miltinio dramos teatre ir galybė kūrybinės energijos jau antrą kartą vykusiame projekte ,,Jaunųjų režisierių kūrybinės dirbtuvės“  – tai tokia režisierių laboratorijos matematika. Jaunoji teatro karta  atvirame renginyje pristatė projekto ,,Jaunųjų režisierių kūrybinės dirbtuvės“ rezultatus. Publika išvydo septynias, skirtingą teatrinę manierą pristačiusias spektaklių ištraukas, kurias projekto metu sukūrė dirbtuvių dalyviai – Monika Klimaitė, Marius Meilūnas, Alius Veverskis, Julija Šatkauskaitė, Raimonda Kimbraitė, Paulius Markevičius  ir Kastytis Miliauskas.

Rugpjūčio pabaigoje vykusi teatro laboratorija sukvietė jaunus, savo kūrybinį kelią pradedančius teatro režisierius, kurie užmezgė kūrybinius kontaktus, išbandė save profesionaliame teatre dirbant su vyresniąja karta.

Juozo Miltinio dramos teatro vadovas Romualdas Vikšraitis džiaugiasi jaunųjų kūrėjų darbais, galimybe dalintis gerąja patirtimi tiek su jaunimu, tiek  megzti glaudesnius ryšius su kitais valstybiniais teatrais: „Dvi savaites Panevėžyje praleidę ir kūrę režisieriai išvyko kupini naujų idėjų, kontaktų ir galimybių pratęsti pradėtą darbą. Ateityje norime projektą išvystyti ne tik valstybiniu mastu, bet taip pat ir suorganizuoti tarptautinį projektą, pasikviesti jaunus teatro specialistus iš užsienio šalių. Jaunimo atėjimas formuoja naują teatro veidą, vyksta natūrali ,,kraujo cirkuliacija“, kuri reikalinga nuolatinei gyvybei palaikyti“.

Nuo dirbtuvių iki premjeros repertuare – vienas žingsnis

Antrus metus vykstančio projekto dalyviai turi galimybę tęsti darbus Juozo Miltinio dramos teatre ir įgyvendinti pradėtą idėją. Šiemet  tęsti pradėtą darbą pagrindiniame Panevėžio teatre pakviesta režisierė Monika Klimaitė. Ji pristatė ištrauką iš Mark’o Ravenhil’o pjesės ,,Baseinas (be vandens)“. Kuriamame spektaklyje autorė kvestijonuoja ribą tarp žmogiškosios etikos ir meno, atskleidžiant pavydo jausmą, kūrinyje griaunami draugystės ir meno idealai. Spektaklį ,,Baseinas (be vandens) “ Panevėžo žiūrovai galės pamatyti gruodžio mėnesį.

Galimybę išpildyti pristatytą eskizą gavo ir aktorius bei režisierius Marius Meilūnas, pristatęs monospektaklį pagal Albert’o Camus romaną ,,Krytis“.  ,,Tai, ką patyriau, pranoko tai, ko tikėjausi. Susipažinau su naujais žmonėmis, išsibandžiau norėtas idėjas, sulaukiau daug palaikymo, pamačiau įdomius kitų darbus. Tai, ką buvau suplanavęs, trisdešimties minučių monospektaklio eskizą, padariau jau proceso pradžioje. Pradėjau matyti, ką atlikti spėsiu, o kurias idėjas teks pasilikti ateičiai, proceso metu pavyko susikurti planą dėl tolimesnių veiksmų, išgryninti viziją“, – įspūdžiais dalijosi jis. Mariaus Meilūno režisuotą ir atliekamą spektaklį žiūrovai išvys šį Juozo Miltinio dramos teatro sezoną.

Dirbtuvės – galimybė pažinti ir perprasti

Dvi savaites Panevėžyje kūrusi Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė Julija Šatkauskaitė džiaugiasi turėjusi galimybę sudalyvauti dirbtuvėse, kurios įkvėpė tolimesniems darbams ir siekiams: ,,Dvi savaites Panevėžyje Juozo Miltinio teatre vykusias jaunųjų režisierių dirbtuves laikau neįkainojamos patirties, kūrybinių ieškojimų ir atradimų koncentratu – jose pavyko išmėginti ir atskleisti daugybę kūrybinių ir bendradarbiavimo įgūdžių bei pasisemti įkvėpimo ir meilės darbui iš viso Juozo Miltinio dramos teatro kolektyvo bei projekto kūrybinės bei organizacinės grupės. Vertinu šią patirtį kaip labai brangią dovaną, galimybę pažinti ir perprasti man nepažintus teatrinės kūrybos plotus bei formas“. Režisierė pristatė ištrauką kurtą pagal Oscar’o Wilde’o esė ,,De Profundis“.

Žiūrovai šiltai sutiko Aliaus Veverskio darbą ,,Luošiai“ pagal David’o Freeman’o pjesę. Stebino per trumpą laiką aktorių sukurti įsimintini vaidmenys, režisieriaus priimti sprendimai, o taip pat ir scenografės Barboros Šulniūtės pieštos užsklandos. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Režisierė Raimonda Kimbraitė pristatė teatrine pudra ,,nepapudruotą“ darbą ,,Tėtis muša įvarčius“, pagal to paties pavadinimo Jiri Pakorny pjesę. Jos darbas išsiskyrė atvirumu bei realistiškumu, ištraukoje vaidino gerai žinomi aktoriai – Ligita Kondrotaitė, Rimantas Teresas, Almatas Vaišnys ir taip pat jauni aktoriai Goda Simonaitytė bei Anupras Jucius.

Savo darbus renginyje pristatė ir režisieriai Paulius Markevičius su savo kūrybos dramaturgija ,,Tyrimas nr.1“ ir Kastytis Miliauskas pagal Slavomir’o  Mrozek’o pjesę ,,Emigrantai“.

Kartu su režisieriais scenografiją kūrė ir kostiumus parinko Barbora Šulniūtė, Vilniaus Dailės akademijos scenografijos specialybės absolventė.

„Jaunųjų režisierių kūrybinės dirbtuvės“ antrą kartą Panevėžyje vyko Lietuvos kultūros tarybos dėka. Juozo Miltinio dramos teatras norėtų pakviesti jaunuosius menininkus pabaigti statyti spektaklius 2016-aisiais, todėl ieško finansavimo iš privačių rėmėjų bei teikia paraiškas  Lietuvos kultūros tarybai. 


 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top