Now Reading
„Vilnius Street Art” festivalyje savo kūrinius jau baigė menininkai M-City ir Tank Petrol

„Vilnius Street Art” festivalyje savo kūrinius jau baigė menininkai M-City ir Tank Petrol

„Vilnius Street Art” festivalyje savo kūrinius jau baigė menininkai M-City ir Tank Petrol

Laikas.lt 
H. Haven nuotr.

Šiuo metu vykstančiame antrajame „Vilnius Street Art“ festivalyje savo kūrinius ant išskirtinių miesto pastatų jau baigė du menininkai – iš Lenkijos atvykęs M-City, tapęs Profsąjungų rūmų fasadą bei lenkų kilmės menininkas iš Mančesterio Tank Petrol. Šiam menininkui buvo patikėta ypatinga vieta – 100 metų sukaktį mininčio Lukiškių kalėjimo apsauginė tvora. Moterų portretais įvairių miestų sienas visame pasaulyje puošiantis menininkas į Vilnių atvyko su „Vilnius Street Art“ festivalio partnere iš Berlyno – meno platforma „Urban Nation“.

„Itin didelio formato ir labai įspūdingas darbas jau papuošė Profsąjungų rūmus. Tai net 778-tasis lenkų trafareto meisto M-City kūrinys. Per Profsąjungų rūmų kolonas persipynęs iš pirmo žvilgsnio abstraktus ir tamsus ornamentas iš tiesų atgyja į gyvybės kupiną džiunglių medį, kurio šakose slepiasi įvairiausia gyvūnija, tačiau kaip ir būdinga menininkui, industrinių elementų čia taip pat gausu“, – pasakoja  „Vilnius Street Art“ festivalio vadovė Ūla Ambrasaitė.

„Taip pat savo darbą baigė ir menininkas Tank Petrol, kuris yra puikiai atpažįstamas iš savo ypatingos piešimo trafaretais ir purškamaisiais dažais technikos bei nekintančios tematikos – moterų portretų. Išsilaisvinantis moters ir erelio duetas papuošė Lukiškių kalėjimo apsauginę tvorą iš gatvės pusės. Ši vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai – lygiai prieš 100 metų Vilniuje buvo pastatytas Lukiškių kalėjimo pastatas. Tai tikriausiai vienintelis visuomeninės paskirties pastatas, nepakeitęs savo funkcijos tokį ilgą laikotarpį, ir seniausia Lietuvoje įstaiga. Kaip ir praėjusiais metais, šiemet erdves menininkams rinkome atsakingai, siekdami įtraukti ir socialinį bei kultūrinį kontekstą į šiuolaikinius darbus. Lukiškių kalėjimas buvo bene vertingiausias šių metų festivalio atradimas“, – teigia Ū. Ambrasaitė.

Specialiai Lukiškių kalėjimo tvorai kurtas darbas kviečia istorinę Lukiškių kalėjimo apylinkę patyrinėti ilgiau ir pakelti akis į objektus, kuriuos dažnai praeiname nuleidę galvą. Pasak festivalio vadovės,  šiemet festivalyje gausu atvirose ir gerai matomose erdvėse dirbančių menininkų – ant Liubarto tilto kolonų, Profsąjungų rūmų, Dainavos ir Jogailos gatvių kampe esančios ugniasienės bei Saulėtekyje esančio VU Sveikatos ir sporto centro. Tad atokiau nuo praeivių akių menininko Tank Petrol kuriamas darbas yra puiki proga išklysti iš pagrindinių miesto gatvių.

„Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo pastatas turi labai aiškią paskirtį: čia laikomi nusikaltimus padarę asmenys. Tačiau šiuolaikinėje atviroje visuomenėje būtina skleisti socialinę žinią kiekvienam iš mūsų, o menas yra išties tinkama priemonė šiam tikslui pasiekti. Didžiuojamės galėdami šiais metais tapti viena iš drobių festivaliui „Vilnius Street Art“. Tikimės, kad jau netolimoje ateityje pavyks dar kartą susitikti su festivalio organizatoriais ir menininkais bei jų darbams skirti ir vidines kalėjimo sienas, į meno kūrimo procesą įtraukiant ir nuteistuosius“, – teigė Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo direktorius Viktoras Davidenko.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Anksčiau tapyba užsiminėjusio, o vėliau gatvės meno ir graffiti kultūros įkvėpto menininko Tank Petrol pasirodymas Vilniuje yra didžiulis pripažinimas vos antrus metus organizuojamam gatvės meno festivaliui Vilniuje. Į festivalį „Vilnius Street Art“ Tank Petrol pakvietė meno platforma iš Berlyno „Urban Nation“, kurių komanda šiemet tapo festivalio partneriais ir šiuo metu dirba Vilniuje prisidėdami prie festivalio veiklos bei dalindamiesi savo didele gatvės meno festivalių organizavimo patirtimi.

Nuo 2008 metų Tank Petrol su savo gatvės meno darbais dalyvauja grupinėse parodose JAV, Didžiojoje Britanijoje, Vokietijoje, Lenkijoje bei kitose Europos šalyse. Menininkas neapsiriboja vien tapyba ant sienų, bet užsiima ir interjero dizaino ar jo detalių kūrimu. Menininko darbus yra užsisakę „Adidas“, „Microsoft“, „Red Bull“, „San Disk“, „BBC“, „Diesel“ ir daugelis kitų.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top