Now Reading
Meditacinės muzikos atlikėja Alicija: „Moteriška energija ir yra savotiška naktis.“ (interviu)

Meditacinės muzikos atlikėja Alicija: „Moteriška energija ir yra savotiška naktis.“ (interviu)

Meditacinės muzikos atlikėja Alicija: „Moteriška energija ir yra savotiška naktis.“ (interviu)

Laikas.lt

Sakoma, kad naktis – paslapčių metas, tad kaip niekad daug jų bus vienos nakties kultūros ir meno festivalio „Kultūros naktis“ metu. Viena iš jų – moteriškosios meditacinės muzikos projektas „The sound of sacred femininity“. Žadama, jog kūrėjų pasirodymas atskleis moteriškąjį pradą, tiek vyrus, tiek moteris supažindins su moteriškos prigimties pasauliu.

Koncerto metu skambantys gongai, tibetietiški dubenys, fleitos, šamaniški būgnai ir kiti mistinio garso instrumentai bei užburiantis vokalas užpildys susirinkusiuosius atpalaiduojančia energija, provokuos jausmus bei susitikimą su savimi. Projekto atlikėjos – Andrė Pabarčiūtė ir Alicija Eiliakas yra ne tik menininkės, bet ir asmeninio tobulėjimo mokytojos, itin besidominčios moteriškumu.

Kas Jums yra moteriškumas, moteriškos prigimties pasaulis?

Alicija: Moteriškumas – tai tam tikra kokybė, energija. Ji būdinga ir vyrams. Tekanti ir kurianti, švelni ir stipri vienu metu. Jos galia yra jos lankstume ir kūrybiškume. Tarsi upė, kur teka ramiai, tačiau sugeba aštrius akmenis nušlifuoti, išlyginti, o netgi išgręžti nuostabias uolas… Moteriškumas visada siekia taikos, darnos, harmonijos. Jis subalansuoja vyrišką energiją, kuri yra siekianti, valinga, kovinga. Todėl taip svarbu, kad visuomenėje būtų pusiausvyra, o ne, kaip tai vyko pastaraisiais tūkstantmečiais, dominuotų vyriška energija, patriarchatas, sakralaus moteriškumo žeminimas ir neigimas. Moterys yra Žemės dukros ir jos vaidilutės. Iš Žemės jos semia savo galias, savo išmintį. Jos ir jungia Žemę su Dangumi. Kuria darna ir taiką. 

Andrė: Moteriškumo pradas ypatingai savo galia pasireiškia gyvybingumo, meilės ir intuicijos srityse. Moteris – gyvybės nešėja, puoselėtoja. Ji nuolat ką nors gimdo, t.y. kuria: vaikus, santykius, darbus, projektus, ir be abejo, save. Ji puikiai jaučia kas gyva, perspektyvu, gali augti ir vystytis. Moteris – itin talentinga meilėje. Čia ji gali ne tik patirti platų diapazoną jausmų, kuriuos atneša romantiška ar šeimos meilė, bet ir išmokti nuolat būti besąlygiškos, dvasinės meilės visam pasauliui būsenoje.

Kaip manote, ar visuomenė skiria pakankamai dėmesio moteriškumui?

Alicija: Sakyčiau, visuomenė iškreiptai jį suvokia, moteriškumą tapatina su išoriniais moteriškumo požymiais, moters kūnu. Pačios moterys irgi tame pasimetė. Jos neretai neigia savo prigimtį, nemyli savo kūno, nes jis neatitinka visuomenės priimtų „standartų“. Siekia tapti „lygios“ su vyrais, tokiu būdu prarandant savo moteriška galią. Tačiau stebiu ir labai pozityvų procesą pasaulyje. Vis daugiau žmonių, tiek moterų, tiek vyrų, suvokia ir pradeda vertinti moteriško prado sugrąžinimo svarbą. Visuomenė tampa vis sąmoningesnė. Vyras negali egzistuoti be moters, o moteris be vyro.

Andrė: Šiuolaikiniam pasauliui ypač trūksta kooperacijos, tarpusavio susietumo suvokimo, meilės ir išminties. Visu tuo itin apdovanotos būtent moterys. Taigi, jų aktyvus ir išmintingas pasireiškimas šeimoje, socialinėje veikloje būtinas darniam visuomenės vystymuisi. Labai svarbu, kad moterys ir vėl patikėtų savo prigimtinių talentų svarba, pasitikėtų savo intuicijos galia, gyvenime remtųsi širdimi. Tuomet visuomenė taps labiau subalansuota, darni. Norisi prisidėti prie moteriškumo temos aktualizavimo. Tai ir darome. 

Moteriškumas ir naktis. Ar naktis daro įtaką moteriškumui?

Alicija: Moteriška energija ir yra savotiška naktis. Tai tamsa, paslaptis. Intuicija.

Andrė: Moteriškąjį pradą simbolizuoja tamsa, pasyvumas, mėnulis tuo tarpu vyriškąjį – šviesa, aktyvumas, saulė. Taigi, naktis ir moteris – nuostabus ir neišskiriamas derinys.

Naktis daug kam šiek tiek asocijuojasi su mistika. Kaip manote, ar tamsusis paros metas turi magijos, gali padėti dvasiškai augti?

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Alicija: Atrodo, naktį esame arčiau Paslapties durų atvėrimo. Susiduriame ir su savo baimėmis, kurios yra kaip vartai, saugojantys tą ribą, už kurios yra Laisvė. Taip, tai magijos ir misterijos metas. Ypač laikas apie vidurnaktį ir prieš išauštant saulėtekiui – tai geras laikas susikaupimui, meditacijai. 

Andrė: Naktį pasaulį matome kitaip, neįprastai, paslaptingai, patiriame jį jautriai, visais savo šešiais pojūčiais. Nakties potyriai primena, kad pasaulis, žmogus – multidimensiniai reiškiniai, o ne nuobodi kasdienybė. Ta paslaptis, subtilumas, nenusakomumas žmonėse, pasaulio reiškiniuose visuomet yra, net ir dienos metu. Tiesiog naktį mažiau remiamės racionaliu protu ir rega, daugiau aktyvinasi intuicija, juslės, jausmai. Taigi, naktį gali būti lengviau pajusti daiktų, žmogaus, gamtos esmę. 

Kaip manote ar moteriškumas yra pakankamai išreikštas meno pasaulyje?

Alicija: Moterys ir moteriškumas visada labai domino menininkus. Įkvėpdavo kūrybai plačiąja prasme. Belieka tik tikėtis, jos menas pasitarnaus ir tikrojo moteriškumo atskleidimui.

Andrė: Tikrai norėtųsi, kad būtų išreikštas platesnis spektras moteriškumo jėgos, unikalumo, sakralumo, grožio ir  tyrumo. Savo kuriamoje muzikoje būtent to ir siekiame.

„Kultūros nakties“ metu laukia išties intriguojantis pasirodymas – galimybė išvysti kaip moterys, labai tikinčios savo idėjomis, jas išreiškia kūryboje. Galbūt tai bus atradimų metas kiekvienam apsilankiusiam.
Projektas „The sound of sacred femininity“ vyks birželio 20 d. nuo 23val. iki vidurnakčio K. Sirvydo g. 4 (Įėjimas nuo V. Kudirkos aikštės pusės)

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top