Now Reading
Skaitytojo pusryčiai. Andrius Užkalnis moko diskusijos meno ir bendravimo kultūros (pirmos pamokos konspektai)

Skaitytojo pusryčiai. Andrius Užkalnis moko diskusijos meno ir bendravimo kultūros (pirmos pamokos konspektai)

Skaitytojo pusryčiai. Andrius Užkalnis moko diskusijos meno ir bendravimo kultūros (pirmos pamokos konspektai)

Tilda

Gal ne visi sutiks, bet mano galva, asmenis profilis socialiniame tinkle – vieša erdvė. Ypač, kai tave seka 14 tūkstančių skaitytojų. Taip pat manau, kad esant viešu asmeniu reikia galvoti, ką sakai ir ką darai viešoje erdvėje. Rodyti pavyzdį vaikams ir jaunuoliams, taip sakant. Ir beraščiams kolūkiečiams, kuriuos taip geranoriškai šviečia A. Užkalnis. O kadangi (ne)gerbiamas1 autorius tai gana dažnai bando aplinkinių veidus į jūrą sukti, aš irgi bandysiu jo pėdomis sekti, savo sovietinio mąstymo atsikratyti. Intensyviai konspektuoju mokytojo pamokas ir su kitais dalinuosi – kad tik skaisčiau vakarų saulė Lietuvoje šviestų ir vėjai debesų nuo Rusijos pusės į mūsų padangę neneštų.

Pirmas konspektas. Sausio 7d.2

Užkalnis savo sienoje pasidalino žinute, mokinančia „beraščius kolūkiečius“ teisingai tarti pavardę Tobias (Toh-BYE-us) bei priminė vieno britų banko tarimą.3

Komentatoriaus klausimas: Pasidarė įdomu: o kaip paprasti anglai tardavo pavardę Užkalnis (Uzkalnis)?

Užkalnio atsakymas: Aš galėčiau nesunkiai atsakyti, bet nesiruošiu skatinti nesveiko precedento, kai vietoje temos aptarimo visada kas nors bl*t išlenda aptarti manęs. Paprastai tokius blokuoju nx, kad jaunimas nematytų neteisingo pavyzdžio. Mano pavardė ir jos tarimas nėra niekeno su*istas reikalas šitoje sienoje.

Išmokta:

Negalima rodyti vaikams blogo pavyzdžio į pagrįstus klausimus formuojant atitinkamą atsakymą. Gi tikras vakarietis padiskutuoti panorusį tautietį meilaširdingai pasiūs vidurinio piršto kryptimi ir gero kelio palinkės! Ir lai nerverkia paskui tautiečiai, kad paprastuos žmoguose kultūros trūksta – yra ta kultūra, yra. Ne bet kokia – vakarietiška!

Papildomos pastabos:

Tobulinti savo anglų kalbos tarimą! Britai, kurių gretose vis dar gyvenu, girdi mano kolūkietišką tarmę bei atpažįsta sovietinį gymį iš to, kaip šleivai kreivai žodžiai iš burnos liejasi!

Antrasis konspektas. Sausio 12d.4

Užkalniui pasisakius apie neestetišką ir visus dizainus gadinančią Lietuvos vėliavą, vienas komentatorius drįso nesutikti su nuomone ir išdėstė savo argumentus. Daug jų.

Štai Užkalnio atsakymai:

Nr. 1:  Tuoj ištrinsiu ir naxer užblokuosiu, tai tada galimai Tamstai paaiškės, ko aš siekiu.

Nr. 2:  Aš esu prieš diskusijas. Man nereikia nieko suprasti, aš žinau, ką aš žinau, ir man užtenka. Jeigu kiti nori būti protingesni, tegu supranta mane.

Išmokta:

Diskusijos – blogis. Vienareikšmiškai. Sovietinio žmogaus palikimas. Protingi vakariečiai ir taip žino, kad yra protingi, todėl nediskutuoja.

Taip pat nepamiršti pašnekovui primygtinai pasiūlyti pasivaikščioti!!! Grynas oras visada į naudą – nueina nurodyta krypti ir staiga visus atsakymus, mano nesakytus, sužino.

Trečias konspektas

Paskutinį konspektą jungiu iš poros šaltinių – sausio 12d. medžiagos bei (ne)gerbiamo mokytojo aprašymu jo asmeninėje svetainėje protokolai.com5

Citata nr. 1: Argumentuoti reikalo nematau: argumentuoja tie, kas nesugeba įtikinti kitaip.

Citata nr. 2 (kartojam antrą pamoką) : Aš esu prieš diskusijas. Man nereikia nieko suprasti, aš žinau, ką aš žinau, ir man užtenka. Jeigu kiti nori būti protingesni, tegu supranta mane.

Išmokta:

Na, nieko naujo neišmokta. Tik užtvirtinta, kad vakariečiai ir protingi žmonės neargumentuoja. Jie kitaip įtikinėja.

Pastaba sau: politiniame žemėlapyje pasitikrinti, ar Šiaurės Korėja – vakarų kryptimi.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Apibendrinimas

Niekad nemaniau, kad vieši žmonės savo asmeninę nuomonę turi būti palikę įkištą kažkuriame miegamojo komodos stalčiuje, iš kurio ji niekada nedrįs peržengti namų slenksčio ir pasiekti pašalinių ausų. Priešingai. Tie žmonės, kurie nebijo išsakyti savo nuomonės ir pozicijos, kad ir kokia nepatogi šioji būtų – verti pagarbos.

Tačiau esu įsitikinusi, kad labai svarbu ir tai, kaip tą nuomonę žmonės išsako. Bendravimo kultūra. Ar rusiškai nurodyti, kur eiti, ar vidurinio piršto krypti pasiųsti, ar kaktusą tarp kiaušinių kelnėse auginti palinkėti – efektas tas pats. Tik pagarbos kiekis kitoks. Ne žmogui, kuriam pasiūlymas skirtas. Aplinkiniams, kurie seka ir stebi viešus asmenis ir iš jų bendravimo bei kultūros pavyzdžius ima.

 


1 Kas nesuprato – kartais gerbiamas, kartais nelabai. Priklauso nuo konteksto – ar jis pats save ir kitus gerbia, ar nelabai.

2 Čia ir toliau – visų citatų kalba ir gramatika netaisyta.

3 https://www.facebook.com/uzkalnis/posts/10202723867328209?stream_ref=10

4 https://www.facebook.com/uzkalnis/posts/10202757474128358?stream_ref=10

5 http://protokolai.com/apie-andriu-uzkalni/

 


„Skaitytojo pusryčiai“ – nauja „Laikas.lt“ rubrika, galinti tapti ir tavo tramplynu į žiniasklaidą! Kiekvieną pirmadienį atiduodame tribūną savo skaitytojams, o šauniausius dar ir apdovanojame specialiais prizais! Daugiau apie „Skaitytojo pusryčius“ čia.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top