Now Reading
Sekmadienio receptas – naminiai kruasanai

Sekmadienio receptas – naminiai kruasanai

Sekmadienio receptas - naminiai kruasanai

Laikas.lt

Tradiciškai sekmadienį pradedame drauge su Brigita ir jos tinklaraščiu „Tasty Art“. Jei dar nespėjote susipažinti, trumpai apie juos abu.

Brigita šiuo metu gyvena ir gamina Italijoje. Pasak jos, namie ruoštas maistas yra vienijantis, jaukus, sveikas ir leidžia nuobodžią kasdienybę padaryti šviesesne ir idomesne. „Tasty Art“ – akivaizdus to įrodymas. Brigita jį vadina: „Asmeniniu tinklaraščiu apie maistą, meilę gyvenimui ir kitas smulkmenas.“

Šiandien iš šio mergaitiško, romantiško ir pozityvaus dienoraščio nusirašėme traškių, sluoksniuotų, sviestinių, Prancūzija kvepiančių kruasanų receptą.

Trukmė: 12 val. 20 min. (paruošimo laikas – 12 val., kepimo laikas – 20 min.).

Porcijos: 15.

Reikia:

7 g (pakuotės) sausų mielių,
500 g arba 4 puodelių (naudotas puodelis — 250 ml) a. r. miltų,
nubraukto arbatinio šaukštelio jūros druskos,
50 g arba 1/4 puodelio baltojo cukraus,
300 ml vos vos pašildyto pieno,
300 g tikro, gero, nesūdyto sviesto (82 proc.),
1 plakto kiaušinio (sumaišyto su šaukšteliu vandens (patepti),
naminės abrikosų ar kitokios uogienės (nebūtina).

Recepto eiga:

Tešla. Iš vakaro paruoškite tešlą. Suaktyvinkite mieles, sumaišydami jas su šaukšteliu cukraus ir šiek tiek šilto vandens. Palikite 5-8 min. Per tiek laiko, jei mielės geros, masė turi žymiai išsipūsti. Miltus sumaišykite su druska, cukrumi, per vidurį padarykite duobutę. Supilkite pieną ir mieles. Išsukite tešlą ir minkykite rankomis apie 10 min. Padėkite šiltoje vietoje pakilti 2 valandoms. Tada — per naktį (arba 6 val.) į šaldytuvą.

Sviestas. Sviesto kvadratą galite ruošti irgi iš vakaro (tikrai labai patariu). Aš dariau taip: šalto sviesto gabalą (naudojau „Rokiškio“ saldžios grietinėlės sviestą) supjausčiau maždaug 1,5 cm storio gabaliukais, kuriuos taisyklingai sudėliojau ant kepimo popieriaus lakšto. Turėtų gautis apie 15 x 15 cm kvadratas. Tada suspaudžiau kitu kepimo popieriaus lakštu ir iškočiojau iki 19 x19 cm kvadrato. Galiausiai suspaudžiau ir išlyginau kraštus, kad galutinis rezultatas būtų apie 17 x 17 cm. Suvyniojau į maistinę plėvelę ir padėjau į šaldytuvą.

Kočiojimas. Kitą dieną tešlą iškočiojau į taisyklingą 26 x 26 cm kvadratą. Ant viršaus uždėjau sviesto kvadratą, pasuktą kaip rombą ir sulanksčiau tešlos kraštus. Kraštai turėtų lipti vienas ant kito ir būti gerai sulipę. Tada tešlą reiktų apversti ir iškočioti pailgą stačiakampį, maždaug 20 x 60 cm. Abu kraštus lenkti iki vidurio, o tada dar kartą per pusę, į maistinę plėvelę ir atgal į šaldytuvą 1 valandai. Po valandos vėl daryti tą patį: iškočioti 20 x 60 cm stačiakampį, sulankstyti ir vėl į šaldytuvą valandai. Tada dar kartą tą patį pakartoti (iš viso trys kočiojimai).

Formavimas. Išėmę tešlą iš šaldytuvo dar kartą ją iškočiokite, bet šįkart į ilgesnį stačiakampį, jei pavyksta. Centimetru pamatuokite kraštus, pažymėkite po 12,5 cm nuo viršaus ir po 6,5 cm iš apačios. Tada specialiu pjaustymo ratuku arba peiliu supjaustykite trikampius, kiek pailginkite juos rankomis arba iškočiokite. Apatinę trikampėlio kraštinę kiek įpjaukite ir susukite raguolį. Sudėkite raguolius ant kepimo skardos (pabarstytos miltais arba ant silikoninio kepimo kilimėlio) kiek toliau vienas nuo kito. Patepkite kiaušinio plakiniu. Palikite pakilti šiltoje vietoje apie 2 valandas.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Kepimas. Dar kartą, prieš kepimą, kruasanus patepkite kiaušinio plakiniu. Įdėkite į įkaitusią orkaitę (apie 190-200°C) ir kepkite kokias 7-8 minutes. Tada ugnį sumažinkite iki 170°C ir dar pakepkite apie 10 minučių. Kruasanai dažniausiai kepa apie 15-20 minučių. Geriau, kad pažinodami savo orkaitę, patys reguliuotumėte šilumą. Kai kruasanai apskrunda, išimkite. Nelaikykite orkaitėje ilgai, nes kitaip subliukšti. Leiskite atvėsti ir… mėgaukitės su džemu. Galite pabarstyti cukraus pudra. Bon Appétit!

 


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top