Now Reading
„Injekcijos“ finale – 3D spausdintuvais sukurtos drabužių detalės, QR kodai ir biologiškai užauginta oda

„Injekcijos“ finale – 3D spausdintuvais sukurtos drabužių detalės, QR kodai ir biologiškai užauginta oda

„Injekcijos“ finale – 3D spausdintuvais sukurtos drabužių detalės

Laikas.lt
Eglė Kirliauskaitės nuotr.

Šiandien Nacionalinėje dailės galerijoje vykusioje spaudos konferencijoje pristatytas jau septintus metus naujų mados talentų ieškantis konkursas „Mados injekcija“. Gruodžio 10 dieną čia pat vyksiančiame konkurso finale savo darbus pristatys 16 naujų mados pasaulio vardų, o kompetentinga komisijas nuspręs, kurie iš jų pelnys galimybę savo kolekcijas parodyti ant „Mados infekcijos“ podiumo 2014 metų pavasarį.

Šiemet paraiškas konkursui pateikė 74 jaunieji dizaineriai, o konkurso „Injekcija“ finalistus „Mados infekcija“ pristatė neįprastai – susodino juos prie bendro pusryčių stalo.

Šiuolaikinės technologijos madoje

Šiemet finaliniame konkurso renginyje žiūrovai išvys daug itin kūrybiškai ir – svarbiausia – kokybiškai pritaikytų šiuolaikinių technologijų: tai ir 3D spausdintuvais sukurtos drabužių detalės, ir palyginti santūrius drabužius netikėtai praturtinantys QR kodai, ir iš stiklo pluošto audinio pagaminti aukštakulniai, ir netgi aksesuarai, kuriuos kuriant panaudota biologiškai užauginta oda, savo išvaizda ir struktūra panaši į gyvūninės kilmės. Įdomiausia tai, kad visas 16 konkurso finalui atrinktų kolekcijų vienija tas pats visų dizainerių gvildentas klausimas, ar mada lygu religija.

Visgi didžiąją dalį konkurso finalistų sunku pavadinti visiškais mados naujokais. „Absoliuti dauguma šiųmetinių finalistų talkina Lietuvos ir užsienio dizaineriams jų mados namuose, yra dirbę mados savaičių ir festivalių užkulisiuose, patys sukūrę ir pristatę mažiausiai po vieną kolekciją, taigi jau gerai žino, kas jų laukia gruodžio 10-ąją, kai Nacionalinėje dailės galerijoje vyks konkurso „Injekcija“ finalas“, – sako konkurso programą ir naujus mados pasaulio talentus pristačiusi festivalio „Mados infekcija“ kūrybos vadovė Sandra Straukaitė.

Dalyviai iš Lietuvos ir užsienio

Iš viso paraiškas konkursui šiemet pateikė 74 jaunieji dizaineriai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Rusijos ir Baltarusijos. Konkurso finalo žiūrovai pamatys 14 Lietuvos jaunųjų kūrėjų ir jų duetų bei 2 svečių iš užsienio – Latvijos ir Rusijos – kolekcijas. Dalyvauti „Injekcijos“ finale buvo atrinkti dizaineriai: Akvilė Jančauskaitė, Ana Romanova ir Dovilė Cibulskaitė, Egidijus Učkuronis, Gintarė Salemonaitė, Greta Vitkauskaitė, Jurgita Žaromskytė, Justina Snøw, Karolina Fomičiova Fomi, Kristina Rutkauskaitė, Kristina Sviderskaitė, Liucija Domkutė, Monika Ženytė ir Fausta Povilonytė, Ugnė Martinaitytė, Vitalija Malyško, Artis Štamgūts (Latvija) ir Tatsiana Grakova (Rusija).

Konkurso finalistai po penkis įgyvendintus savo kolekcijų modelius gruodžio 10 dieną 19.30 val. pristatys Nacionalinėje dailės galerijoje vyksiančiame „Injekcijos“ finale. Po jo komisija išrinks nugalėtojus, kuriems atsivers tiesus kelias į 2014 metų pavasarį vyksiančią „Mados infekciją“.

Speciali scenografija ir erdvės pokyčiai

„Kiekvienais metais stengiamės savo žiūrovus pamaloninti ne tik įdomia programa, bet ir prie renginio erdvės priderinta scenografija. Net jei renginio vieta lieka ta pati, stengiamės į erdvę pažvelgti naujai – ją ir renginio nuotaiką būtina kaskart transformuoti. Jau turėjome itin neįprastą erdvę ir podiumą „Kablyje“, turėjome podiumą su pjuvenomis. Jei skaičiuosime, šiemet „Injekcijos“ podiumas bus dar ilgesnis negu per paskutinę „Mados infekciją“ Šiuolaikinio meno centre. Taigi žiūrovai turės progą iš arti ir įdėmiai apžiūrėti kiekvieną modelį“, – intriguoja S. Straukaitė.

Atrasti garsūs mados vardai

„Injekcija“ – 2008 metais užgimęs naujų mados pasaulio talentų paieškos konkursas. Per šešerius gyvavimo metus jis yra sulaukęs beveik 230 jaunųjų dizainerių paraiškų, atrinkęs daugiau kaip 50 finalistų ir atradęs dabar jau žinomus dizainerius – Ievą Daugirdaitę, Dianą Paukštytę, Eglę Žiemytę, Mildą Čergelytę, „Tribe“, kūrybinį susivienijimą „labàdienà“, Dianą Kuzmickaitę ir Aušrą Urbanavičiūtę, Mariją Popadničenko, Dainių Bendiką ir Beną Staškauską bei daugelį kitų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top