Now Reading
Ko nedaryti užsienyje?

Ko nedaryti užsienyje?

Ko nedaryti užsienyje?

Asvyras.lt
Elllo.org nuotr.

Išvykę į užsienį, mėgaujamės įspūdžiais ir vaizdais, ilsimės ir atsipalaiduojame. Tačiau neatsižvelgus į lankomose šalyse svarbius papročius, tam tikrus „nerašytus įstatymus“, galima patekti į nesmagias situacijas.

Už šiuos pažeidimua neskiriamos baudos, tačiau šeimininkų šypsenos ir svetingumas išnyksta lyg paslaptinga burtų lazdele mostelėjus. Ką reikėtų žinoti, ko nedaryti, kad išsirengę į egzotines keliones nepatektumėme į bėdą?

1. Nerodykite iškelto nykščio Irane. Mums įprasta, kad suspaustas kumštis ir aukštyn pakeltas nykštys – tai ženklas, kad viskas sekasi puikiai. Tik ne Irane! Iškelti nykštį šioje šalyje – įžūlus ir grubus įžeidimas. O nykščio ir rodomojo piršto sujungimas į apskritimą, visur suprantamas kaip ženklas OK, visai kitaip bus priimtas Brazilijoje ir Turkijoje. Šių šalių gyventojai tokį ženklą supras kaip palyginimą su tam tikromis kūno dalimis ir nelabai padorų kvietimą.

2. Tailande nelieskite kito žmogaus galvos. Visose šalyse, kuriose pagrindinė religija yra budizmas, laikomasi nuostatos, kad kiekvieno gyvo sutvėrimo galva yra šventa. Joje gyvena siela. Todėl net ir verkiančio vaiko galvos paglostymas gali būti suprastas kaip pavojingas kėsinimasis į jo sielą. Be to atsiminkite, kad šiose šalyse nereikėtų į nieką rodyti pirštu – tai nepadoru.

3. Būdami Airijoje, nevadinkite jos viena iš Britanijos salų – Airijoje tai uždrausta tema. Australijoje neaptarinėkite vietinių gyventojų (aborigenų), Indijoje nesidomėkite nuotakos kraičiu, Kinijoje neprasitarkite apie žmogaus teises.

4. Argentinoje nesirenkite kaip gaučas – vietinis ūkininkas, gyvulių augintojas. Turistams leidžiama pasimatuoti vietinių „kaubojų“ skrybėles ir apsiaustus, tačiau taip apsirengę vaikščioti gatvėmis, o tuo labiau užsukti į barą jūs tiesiog neturite teisės. Nemalonumų neišvengsite. Indonezijoje turistams rengtis vietinių gyventojų tautiniais rūbais draudžia įstatymas.

5. Neikite į japono namus nenusiavę. Visose rytų šalyse avalynė paliekama už- durų tiek einant į šventyklą, tiek į namus. Įžengti vidun su batais – tikras įžeidimas šeimininkui. Todėl lankydamiesi Japonijoje, apsižiūrėkite, kad kojinės nebūtų kiauros.

6. Nedovanokite vokietei puokštės iš tuzino gvazdikų. Gėlių puokštė – ideali dovana visais gyvenimo atvejais. Tačiau neužmirškite nacionalinių ypatumų – tiek pačios gėlės, tiek jų skaičius gali turėti slaptą prasmę. Lenkijoje ar Vokietijoje porinis skaičius gvazdiko žiedų nešamas tik laidotuvėse. Italijoje, Turkijoje, Belgijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje tik gedulingoms progoms tinka chrizantemos. Austrijoje ar Prancūzijoje rožės išduoda romantišką susidomėjimą, tačiau jei rožės geltonos, meksikietė jas priims kaip išsiskyrimo ženklą. Kinijoje nelyginis žiedų skaičius puokštėje gali atnešti nelaimę. O štai Vokietijoje, Turkijoje, Rusijoje, Lietuvoje kaip tik priimta dovanoti puokštes su nelyginiu žiedų skaičiumi.

7. Nepainiokite kino vardo su jo pavarde. Кinijoje pirma rašoma ir skelbiama pavardė, o tik po to vardas. Nesupainiokite vardo su pavarde.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

8. Nekalbėkite su musulmonais apie alkoholį, neaptarinėkite jo savybių. Islamas draudžia žmonėms vartoti alkoholį. Kai kurie vis dėlto jį slapta vartoja, todėl pasiūlę musulmonui paragauti alaus ar atvežę lauktuvių „su laipsniais“, jūs netiesiogiai lenksite jį prie nuodėmės.

9. Azerbaidžane ir Gruzijoje negurkšnokite vyno tarp tostų. Gruzija garsėja tostais, jie čia skelbiami maždaug kas valandą, o gurkšnoti alkoholio tarp tostų nepriimtina. O Skandinavijoje tostų nesulauksite: tiesiog pakeliate taurę ir ištariate „prosit“, būtinai tuo metu žiūrėdamas į akis tam, su kuriuo keliate taures.

10. Japonijoje nesmeikite lazdelių į ryžius. Valgymo lazdelės Azijoje – daugybe taisyklių ir ritualų apipinti instrumentai. Juos visada reikia laikyti šiek tiek pakeltus aukštyn, negalima jais nieko rodyti ir jokiu būdu neperkryžiuoti. Tačiau baisiausia, ką galite padaryti su valgymo lazdelėmis tai vertikaliai įbesti jas į ryžių dubenį. Taip Japonijoje daroma tik per laidotuves.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top