Now Reading
Julianas Paulas Assange‘as: ieškomiausias pasaulyje „hakeris“

Julianas Paulas Assange‘as: ieškomiausias pasaulyje „hakeris“

Julianas Paulas Assange‘as: ieškomiausias pasaulyje „hakeris“

Jis buvo įspėtas niekada nevykti į Ameriką, pasakojama, kad vienoje vietoje jis neapsistoja ilgiau nei dvi naktis ir retai pasirodo viešumoje.

Kodėl? Nes šis vyras įkūrė puslapį „WikiLeaks.org“, kuris iki šiol drebina pasaulį atskleisdamas slaptą ir ypač slaptą vyriausybių informaciją. Tad susipažinkite: nekenčiamas JAV valdžios, bet išaukštintas pasaulio spaudos baltaplaukis australas Julianas Paulas Assange‘as .

„WikiLeaks“ – tai Švedijoje įkurta ne pelno siekianti organizacija, kurios pagrindinė veikla yra skelbti originalius, slaptus ir neredaguotus dokumentus, suteikiant galimybę juos saugiau ir visiškai slaptai nutekinti.

Svetainė šiais metais susilaukė ypač didelio pasaulio žiniasklaidos ir valdžios pareigūnų dėmesio. O jos įkūrėjas J.P. Assange yra vienas ieškomiausių ir įdomiausių žmonių pasaulyje. Vieni jį garbina ir vadina „hakerių“ Robinu Hudu, kiti – keikia už valstybės paslapčių paviešinimą ir grėsmę šalių saugumui.

Tačiau ciniškajam J.P. Assange į tai nusispjaut: „Man malonu kurti dideles sistemas ir padėti silpnesniesiems. Man patinka triuškinti niekšus“.

Klajoklis iš klajoklių šeimos

J.P. Assange gimė 1971 metais Australijoje, jo tėvai turėjo kilnojamojo teatro trupę, o mama buvo maištautoja, kuri sulaukusi šešiolikos sudegino savo mokyklinius vadovėlius ir ant motociklo iškeliavo iš miesto. Kai J.P. Assange buvo aštuoneri metai, moteris antrą kartą ištekėjo už muzikanto ir susilaukė sūnaus, tačiau vėliau poros keliai išsiskyrė.

Tuomet motina pasiėmė abu vaikus ir slapstydamasi nuo buvusio vyro su jais keliavo po šalį penkerius metus. Tad J.P. Assange per savo vaikystę Australijoje pakeitęs daugybę gyvenamųjų vietų ir mokyklų (pasak kai kurių šaltinių – net 35 mokyklas) ir tokia vaikystės patirtis atsispindi dabartiniame klajokliškame J.P. Assange gyvenimo būde.

Vedybos, vaikai ir nemalonumai su policija

Kuomet J.P. Assange suėjo šešiolika metų, jis kartu su dviems vaikinais įkūrė „hakerių“ grupę „International Subversives“, kuri lauždavosi į kompiuterius visame pasaulyje.

Knygoje „Underground‘‘, kurią jaunasis „hakeris“ parašė bendradarbiaudamas kartu su žmogumi, pasivadinusiu Suelette Dreyfus, jis aprašė pagrindines ir auksines hakerių taisykles: „Nesužaloti kompiuterio, į kurį įsilaužei, sistemos; nepakeisti esančios informacijos; dalintis gauta informacija“.

Šešiolikos J.P. Assange įsimylėjo savo bendraamžę ir išsikraustė iš mamos namų. Tačiau tuomet jam pateikti 24 kaltinimai dėl įsilaužimų į svetimus serverius ir paskirta 2100 Australijos dolerių bauda.

J.P. Assange nusprendė būti atsargesnis ir persikraustė gyventi į skvotą Melburne. Tačiau sužinojęs, kad jo draugė laukiasi, sugrįžo gyventi arčiau jos. Aštuoniolikos metų vaikinas vedė neoficialioje ceremonijoje ir susilaukė sūnaus. Mergina po keleto meto jį paliko ir pasiėmė su savimi berniuką.

Vėliau J.P. Assange studijavo Melburno universitete matematiką ir fiziką, tačiau jokio mokslinio laipsnio neįgijo ir mokslų nebaigė. Taip pat mokėsi Australijos nacionaliniame fizikos mokslų universitete, tarp pasirinktų studijų buvo ir filosofija ir neurologijos mokslai.

Negauna jokio atlyginimo

2006 metais Australijoje J.P. Assange užsidarė namuose netoli universiteto ir pradėjo dirbti: ant viso namo sienų pradėjo rašyti įvairias diagramas, kurios turėjo padėti sukurti naują informacinę sistemą. Jo lova stovėjo virtuvėje ir J.P. Assange kviesdavosi savanorius, kurių už nakvynę prašydavo padėti kurti jam naują puslapio sistemą. „Kiek pamenu, jis nieko nevalgydavo ir beveik nemiegodavo‘‘, – pasakoja jam padėjęs asmuo.

„WikiLeaks“ šiuo metu dirba devyni žmonės, svetainė neturi oficialios būstinės, tik anoniminę pašto dėžutę Melburno universitete. Žinomi du portalą tvarkantys žmonės – J.P. Assange ir vokietis, kuris save vadinantis Danieliumi Schmittu.

J.P. Assange ir kiti darbuotojai už darbą negauna jokio atlygio. Tačiau per metus žmonės iš viso pasaulio projektui paaukoja apie 258 tūkst. dolerių, kurie skiriami puslapio vystymui. Iš ko gyvena ir keliauja J.P. Assange – neskelbiama, tačiau matyt jį remia įvairios jį palaikančios organizacijos ir asmenys.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nuolat slapstosi

Kuomet „WikiLeaks“ buvo įkurta, J.P. Assange vis rečiau pasirodo viešumoje, o konferencijose dažnai dalyvauja ar duoda interviu netiesiogiai – per kamerą. Jį sugauti ir sužinoti slaptus informacijos teikimo šaltinius svajoja dauguma valdžios atstovų.

Vyras gyvena ant lagaminų, nuolat keliauja, o nuo 2010 metų apsigyveno Islandijos sostinėje Reikjavike. Pats J.P. Assange save lygina su karo žurnalistu, kuris turi nuolat keliauti ir būti įvykių centre.

Jo kambarys primena karo lauką – užuolaidos visada užtrauktos, kambarys pilnas kompiuterių, prie kurių dirba savanoriai. Jei turi daug darbo, J.P. Assange gali ir ilgai nematyti dienos šviesos. „Kažkada tame pačiame kambaryje Paryžiuje išbuvau net du mėnesius nė karto iš jo neišeidamas. Maistą man atnešdavo žmonės‘‘, – teigia vyras.

Mėlyna kuprinė ir krūva kojinių

J.P. Assange vienintelė nuosavybė – mėlyna kuprinė, kurioje jis laiko mobiliuosius telefonus, kompiuterį ir didelę kolekciją kojinių. Asmuo, kuris kažkada buvo apsistojęs kartu su J.P. Assange, papasakojo, kokiu būdu jis susipakuoja savo daiktus. „Kai kažkoks vyrukas atvyko jo nuvežti į oro uostą, jis paklausė kur esąs J.P. Assange lagaminas. Pastarasis susinepatogino, labai greitai nubėgo namo, čiupo pirkinių maišelį ir pagriebęs keletą daiktų sumetė juos į tą maišą. Daugiausia tarp jų buvo kojinių“.

Pats J.P. Assange teigia, kad „WikiLeaks“ išplatino ir apdorojo tiek dokumentų, kiek nepaviešino viso pasaulio spauda kartu sudėjus. „Tuo teiginiu nenoriu pasakyti, kad mūsų puslapis yra labai sėkmingas. Labiau noriu parodyti mūsų spaudos būklę. Kaip taip įmanoma, kad saujelė žmonių sugebėjo paviešinti tiek slaptos informacijos, kiek nepajėgę mūsų pasaulio spauda kartu sudėjus?‘‘.

Interviu su J.P. Assange

‘WikiLeaks” ypač daug dėmesio susilaukė, kuomet paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip JAV lėktuvas 2007 metais apšaudo taikius Bagdado gyventojus.

Rasa Barčaitė
Nuotr. Wikipedia.org

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top