Now Reading
Kodėl susipažinę su žmonėmis, iš karto pamirštame jų vardus?

Kodėl susipažinę su žmonėmis, iš karto pamirštame jų vardus?

Kodėl susipažinę su žmonėmis

Laikas.lt
Parengta pagal Dailymail.co uk

Paaiškėjo, kodėl mes pamirštame žmonių vardus tuo metu, kai su jais susipažįstame ir galime prisiminti juos praėjus maždaug porai valandų po to. Sasekso universiteto neurologai teigia, kad bet kokie trukdžiai atsiradę šio trumpo atminties praradimo laikotarpiu gali sutrikdyti ir net sustabdyti skaldų prisiminimų formavimąsi.

Pasak žmogaus atmintį tyrinėjančių ekspertų iš Sasekso universiteto, žmonės gali atleisti vieni kitiems už tai, kad kiti pamiršta jų vardus nuo susipažinimo praėjus vos minutei laiko. Didžiosios Britanijos mokslininkai atskleidė, kad prisiminimai gali būti atgaminami ir prisimenami tik po keleto valandų nuo to laiko, kai juos išmokstame ar sužinome, bet jie gali būti mums neprieinami kažkurį laiko tarpą. Nors nėra visiškai suprasta, kodėl įvyksta tokie atminties praradimai, manoma, kad tokie procesai yra būtina smegenų veiklos dalis, kad būtų išvengta informacijos perkrovos smegenyse. 

„Mokslininkai ilgą laiką stebėjosi, kodėl smegenys rodo šiuos atminties sutrikimus (nutrūkimus). Atminties formavimas – tai energijos reikalaujantis procesas. Smegenims reikia nuspręsti, ar tam tikra informacija yra verta energijos sunaudojimo jungiant tą konkretų atsiminimą prie prisiminimų visumos“, – pasakojo vienas iš tyrimuose dalyvavusių specialistų dr. Ildiko Kemenesas.

Žmogaus smegenys turi ribotą gebėjimą mokytis ir atsiminti tam tikrus dalykus, tad konkrečių atminties momentų nuolatinis fiksavimas galėtų būti atminties perkrovos priežastimi. Kad tai neįvyktų, smegenys pačios apsisaugo nuo perkrovos – jei jos užfiksuotų kiekvieną smulkmeną žmogaus gyvenime, vyktų smegenų veiklos perkrovos bei sutrikimai, todėl smegenims būtina nuolatos filtruoti gaunamą informaciją.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top