Now Reading
Susipažinkite: snobas

Susipažinkite: snobas

Susipažinkite: snobas

Snobizmas yra gana neigiamai visuomenėje vertinamas reiškinys. Deja, jis būdingas ne tik pasipūtėliams turtuoliams.

Kartus demokratijos vaisius

Snobo skiriamasis ženklas yra siekis bet kokia kaina pranokti kitus – intelektu, madingumu, išvaizdumu. Kartais jis išties pasižymi puikiu mados išmanymu ar erudicija kokioje nors srityje. Tačiau jei, pavyzdžiui, vynų ekspertas išlaiko mandagumą, stebėdamas ką nors geriant nekokybišką vyną, tai snobui toks elgesys kelia atvirai demonstruojamą pasipiktinimą.

Anot rašytojo Josepho Epsteino, snobus pagimdė demokratiška moderni visuomenė, kurioje vidurinė klasė yra dominuojanti ir suteikianti galimybę laisvai kilti hierarchijos laiptais bei po to iš aukšto žiūrėti į tuos, kurie liko apačioje.

Geras skonis svarbiau už gerą širdį

Snobizmas persismelkęs į kasdienes situacijas mūsų gyvenime. Marcelis Proustas snobizmu vadino gėrėjimąsi kitų žmonių ypatybėmis, tiesiogiai nesusijusiomis su jų asmenybe. Dar taikliau išsireiškė Epsteinas, sakęs, jog snobas gerą skonį iškelia aukščiau geros širdies.

Muzikos snobai, miesto snobai, kaimo snobai, mados snobai, kino snobai, maisto snobai… Visi jie ne tik gėrisi šių sričių bendraminčiais, bet ir su panieka žvelgia į kitokias pažiūras turinčius žmones.

Vienokios ar kitokios snobizmo atmainos bruožus kartkartėmis pademonstruojame visi. Piktinamės, kad kaimynas klausosi pigios rusiškos muzikos, juokiamės iš „VW Golf“ vairuojančių skustagalvių, didžiuojamės studijuodami ekonomiką ir menkiname suvirintojus… Tai – retkarčiais visus aplankančios snobiškumo apraiškos, tačiau grynakraujį snobą jos lydi visur ir visada.

Nebūk snobas!

Tad kaip savyje pažinti snobiškumo požymius ir jų atsikratyti? Siūlome keletą paprastų patarimų.

1) Išmokite būti mandagus. Skiriamasis snobo bruožas yra atvirai demonstruojama panieka. Galbūt Jūs manote, kad loterijos bilietų pirkimas yra žeminantis pinigų švaistymas. Tačiau jei dėl to nuolat niurzgėsite ir gėdysitės savo draugų, netruksite jų atsikratyti.

2) Priimkite kitus tokius, kokie jie yra. Pasaulis yra margas ir čia vietos yra patiems įvairiausiems. Brukdami savo snobiškus įsitikinimus kitiems, atrodysite bjauriai ir nieko nepasieksite. Verčiau pamėginkite parodyti, kad gerbiate kitokią nuomonę – tai padės užmegzti civilizuotą diskusiją ir ramiai aptarti, kodėl jūsų požiūriai skiriasi.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

3) Nepervertinkite socialinės padėties. Snobai dažnai priskiria save „elitui“, sukdamiesi tik aukštuomenės vakarėliuose, rinkdamiesi prestižines parduotuves ir demonstruodami dizainerių drabužius. Tačiau tai, priešingai nei atrodo snobui, nepaverčia jo pranašesniu už kaime laimingai dienas leidžiantį senelį.

4) Imkitės veiklos, kuri jums sekasi. Snobizmas kyla iš natūralaus noro sulaukti teigiamų atsiliepimų. Patenkinkite šį troškimą išmokdami kokių nors įgūdžių, sportuodami ir t. t. Tuomet žmonės dalins Jums komplimentus už tai, ką iš tiesų sugebate, o ne už gerą skonį ar „teisingus“ draugus.

5) Nebijokite būti savimi. Galbūt tai atrodo elementaru, tačiau snobui kitų nuomonė apie jį yra pats svarbiausias dalykas. Sužavėti visų neįmanoma, o gyvenimas trumpas, tad, užuot perdėtai rūpinęsi savo įvaizdžiu, nebijokite būti originalus, turėkite savo nuomonę ir nesijaudinkite matydami, kad kažkas jai nepritaria. Darykite ką norite ir mėgaukitės gyvenimu.

Parengė Martynas Gedvila

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top