Now Reading
Okunoshima – vienintelė pasaulyje sala, kurią valdo triušiai (foto)

Okunoshima – vienintelė pasaulyje sala, kurią valdo triušiai (foto)

Okunoshima – vienintelė pasaulyje sala

Grynas.lt
Japonijos turizmo departamento nuotr.

Okunoshima yra maža sala vidinėje Japonijos jūroje tarp Hirosimos ir Šikoku. Per Antrąjį pasaulinį karą sala buvo naudojama kaip ypač slapta karinė vieta – čia buvo gaminamos nuodingosios dujos. Šiandien sala yra apgyvendinta tik daugybės triušių.

Nuo 1929 iki 1945 m. Okunoshimos sala buvo cheminės karo produkcijos gamybos vieta Japonijos kariuomenei. Joje pagaminta daugiau nei 6000 tonų garstyčių dujų. Sala buvo pasirinkta dėl jos atokumo nuo Tokijo ir kitų gyvenamųjų vietų, jei kartais įvyktų nelaimė. Itin slaptos programos vykdymo metu, visus 16 metų, Okunoshimo sala buvo ištrinta iš žemėlapių. Gyventojams ir darbuotojams nebuvo sakoma, kas yra gaminama saloje, salą nuolat gaubė paslaptys.

Karo pabaigoje dokumentai, susiję su čia gamintu cheminiu ginklu buvo sudeginti ir sąjungininkų pajėgos dujas sunaikino, o žmonės buvo prisaikdinti tylėti apie šį projektą.

Iš kai kurių šaltinių yra žinoma, kad triušiai į Okunoshimą buvo atvežti nuodų bandymams ir paleisti į laisvę ten dirbusių darbuotojų po Antrojo pasaulinio karo. Kiti šaltiniai teigia, jog triušius saloje paleido grupė moksleivių žygio metu, 1971 -aisiais. Bet kokiu atveju, triušiai ir jų palikuonys saloje suklestėjo.

Šiandien 0,7 kv. km dydžio sala yra daugiau nei trijų šimtų triušių namai. Dėl savo gyventojų sala įgavo pravardę „Usagi Shima“ (Triušių Sala).

Nors triušiai gyvena laisvai ir yra pusiau laukiniai, tačiau jie pripratę prie žmonių ir mielai sutinka lankytojus, ieškodami skanėsto, gali užšokti ant kelių. Lankytojams leidžiama maitinti triušius, bet stengiamasi apsaugoti šiuos salos gyventojus – šunys ir katės į salą nėra įleidžiami.

Triušių maisto rutuliukai yra parduodami po 100 jenų (apie 3 lt), juos galima įsigyti saloje veikiančiame viešbutyje. Tiesa, viešbutis paskutiniu metu sulaukė lankytojų antplūdžio – sala tapo žinomesnė, internete pasklidus informacijai apie jos pūkuotus gyventojus.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Nors dauguma turistų čia atvyksta dėl triušių, Triušių Salos nuodingųjų dujų „palikimas“ dar tebeegzistuoja. Okunoshimoje taip pat yra atidarytas Nuodingųjų dujų muziejus.

Ginčijamasi dėl to, ar ir dabar šioje saloje saugu – keliamas klausimas ar tikrai buvo atliktas visiškas saloje gamintų cheminių ginklų nukenksminimas. Sklinda kalbos, kad Okunoshimoje yra kelios slaptos vietos, kuriose po karo buvo užkastos mirtinų dujų atsargos…


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top