Vitaminai iš gamtos – sveikam gyvenimui
2016-04-22, 21:34
As taip pat bitininkauju. Labai susinervinau. Dar norėjau tą knygelę nusipirkti, bet ko gero , ten ir daugiau nesąmonių prirašyta. Kas skaitėte, prasau pakomentuoti.
Neringa
2014-03-21, 22:40
Tai tie produktai atskirai sunešami kažkur? Medus į avilį, o lipčius kažkur kitur? Jei bitės suneša kito vabzdžio produktą į avilį ir tik kartu jie abu egzistuoja, tai gal autorė nenorėjo aiškinti, kad kirminų išskyros tai yra, nėra abejonės, kad ji žino. Straipsnyje tai tik pusė eilutės, o žiūriu, lietuviška patarlė "Kiaulė visur mėšlo ras" aktuali. Rado taškelį, ir sako – rąstas, rąstas!!!! Paskaitykite. Citata.
LIPČIUS
Prof. Jonas Kriščiūnas

Vasarą ant medžių ir žolinių augalų lapų atsiranda lipaus skysčio, vadinamo lipčiumi, amaru, sausiais ir kitais vardais. Šitą skystį bites laižo ir neša namo, kaip medų. Lipčius yra dvejopos kilmės: 1) grynai augalų kilmės ir 2) lapų utėlių arba vabzdžių kilmės.
Augalų kilmės lipčius.
Karštą vasarą beveik visados ant medžių lapų yra saldaus skystimo. Daugiausia skystimo ant lapų yra rytais. Šio skystimo pasirodymas aiškinamas taip. Karštą saulėtą dieną augalas pro lapus išgarina daug vandens. Garuojančiam vandeniui papildyti jis šaknimis daug vandens traukia iš žemės ir paduoda į lapus. Nusileidus saulei, oras atvėsta ir vandens garavimas iš lapų beveik sustoja. Bet šaknys vis dar paduoda daug vandens. Šitas vanduo susitvenkia lapuose ir net išsisunkia lašeliais j lapų paviršių. Cukrus tame vandenyje atsiranda šitokiu būdu. Šiltą saulėtą dieną lapų žalieji kūneliai (chlorofilas) pagamina daug krakmolo. Naktį krakmolas paverčiamas cukrumi, su vandeniu išsiuntinėjamas i visas augalo dalis ir vartojamas ląstelių kvėpavimui bei naujų ląstelių statybai. Į lapų paviršių išsisunkęs vanduo turi ir cukraus. Saulei patekėjus, vanduo garuoja, išsisunkęs skystis tirštėja, o dieną beveik visai išdžiūsta, tik ant lapų lieka plonas sluoksnis lipaus skystimo. Bitės šj skystimą skuba imti rytais, kol jis per daug nesutirštėjęs.
Vidmantas
2012-10-28, 15:22
Jo-o-o.... gerai parašyta. Cituoju: (Į indą įdedame lipčiaus su medumi,medaus mažiau, penktadalį.) Įdomu, gerbiama kulinare, kur jūs įsigyjote lipčiaus o kur medaus? Medus yra bičių produktas o lipčius yra amarų produktas, t.y. išskyros. Taigi, nerašinėkite nesamonių ir neklaidinkite jomis žmonių. Ir dar, sakoma kad gera šeimininkė ir iš kirvio sugeba išvirti sriubą, tačiau kaip iš klevo pagaminti sirupą, norėčiau sužinoti.... Vandenyje ištirpinus cukrų, gaunamas cukraus sirupas, arba tiesiog sirupas, kuriuo maitinamos bitės. Tai čia išeitų, kad į vandenį pridėjus klevo malkų, gautume klevų sirupą...? Manau ir antrinu, kad prieš rašant, reikėtų pasikalbėti su tą srytį žinančiais žmonėmis. Gero apetito.
*
2012-10-28, 08:24
svarbiausia- tureti maisto:)
2012-10-27, 20:10
Autore ir sveikos gyvensenos specialiste Nijole Degutiene, Pirmiausia rašydama apie bičių produktus pasikonsultuokite su bitininkais, ar panaršykite internete ir sužinosite, kad tokio lipčiaus bitės negamina ir jis nėra toks produktas, kaip rašote "maišomas su medumi", "saldesnis už medų" ir t.t.
Yra tik: Lipčiaus medus – medus gautas iš augalus mintančių vabzdžių (Hemiptera) išskyrų, likusių ant augalų gyvųjų dalių arba iš augalų gyvųjų dalių.

Tokiomis rašliavomis, mums bitininkams, padarysite "meškos paslaugą" ir iš mūsų, medaus pirkėjai pradės prašyti "lipčiaus putėsių" ...
Profesionalus bitininkas
Utena
Sergėjus
2012-10-27, 19:33
Sveikos gyvensenos specialistė,"nusisvaičiojo" rašydama apie bičių gaminamą "produktą" - lipčių.Bitės,lipčiaus negamina,tai amarų maitinimosi,šalutinis produktas.
"Specialistei",prieš rašant knygeles,nepakenktų paskaitinėti apie bitininkystę...
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai