Now Reading
Darbas pagal autorinę sutartį: kuo skiriasi nuo darbo pagal Darbo sutartį

Darbas pagal autorinę sutartį: kuo skiriasi nuo darbo pagal Darbo sutartį

Darbas pagal autorinę sutartį: kuo skiriasi nuo darbo pagal Darbo sutartį

Jaunimogidas.lt

Kas yra autorinė sutartis ir kuo ji skiriasi nuo darbo sutarties? Visų pirmiausia Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymas nurodo, kad autorių teisių objektai yra originalūs literatūros, mokslo ir meno kūriniai, kurie yra kokia nors objektyvia forma išreikštas kūrybinės veiklos rezultatas. Vieni iš pavyzdžių gali būti kaip knygos, literatūros kūriniai, muzikos kūriniai tiek su tekstu, tiek be jo, fotografijos kūriniai ir t.t.

Autorius – tai kūrinį sukūręs asmuo, kuris pagal Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatymo 15 str. gali “atgaminti kūrinį bet kokia forma ar būdu; išleisti kūrinį; versti kūrinį; adaptuoti, aranžuoti, inscenizuoti ar kitaip perdirbti kūrinį; platinti kūrinio originalą ar jo kopijas parduodant, nuomojant, teikiant panaudai ar kitaip perduodant nuosavybėn arba valdyti, taip pat importuojant, eksportuojant; viešai rodyti kūrinio originalą ar kopijas; viešai atlikti kūrinį bet kokiais būdais ir priemonėmis; transliuoti, retransliuoti ir kitaip viešai skelbti kūrinį, įskaitant jo padarymą viešai prieinamu kompiuterių tinklais (internete).”

Asmuo sudaręs autorinę sutartį perduoda autorių teises į literatūros, mokslo ar meno kūrinį arba įsipareigoja sukurti sutartyje nurodytą kūrinį ir perduoti autorių turtines teises kitai šaliai, o kita šalis įsipareigoja sumokėti autorinį atlygį, jeigu sutartis sąlygos nenumato kitaip.

Autorinė sutartis nuo darbo sutarties skiriasi tuo, kad asmuo dirbantis pagal darbo sutartį paklūsta darbovietėje nustatytai tvarkai – darbuotojas su darbdaviu susitaria, kad darbuotojas įsipareigoja dirbti tam tikros profesijos, specialybės darbą pagal nustatytas darbovietėje tvarkas. Pagal autorinę sutartį susitariama dėl darbo atlikimo ir perdavimo kitai šaliai, darbo vieta, būdas pasirenkamas pačio autoriaus.

Pagal darbo sutartį darbas yra nuolatinio pobūdžio, o autorinė sutartis yra vienkartinė atlikti tam tikram darbui. Autoriui yra sumokama už atliktą darbą, kai tuo tarpu darbuotojui dirbančiam pagal darbo sutartį mokamas atlyginimas nuolat.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Į šį klausimą atsakė Viešosios įstaigos „Teisingumo AIDAS“ Teisininkė-savanorė Renata Ruzgytė. Šioje konsultacijoje yra pateikiama tik bendro pobūdžio teisinė informacija ir ji jokiu atžvilgiu negali būti vertinama kaip išsami ir galutinė. Dėl išsamios teisinės konsultacijos siūlome kreiptis į teisininkus.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top