Spalvinga, chaotiška ir nesumeluota Indija (skaitytojos laiškas, foto)

Laikas.lt

Asmeninio archyvo nuotraukos. 

Rašėme apie skaitytoją, kuri ištisus metus keliavo Afrikoje. Šiandien, vietoje nenustygstanti Diana Suneson ir jos sužadėtinis Christopheris Lethborgas, dalinasi savo kelionės po Indiją įspūdžiais. Skaitome ir gėrimės nuotraukomis.


Pirmieji įspūdžiai

Naujasis Delis mus pasitiko didžiuliu smogo debesiu. Buvome nustebę, kad mums pavyko nusileisti, kadangi pro iliuminatorius nematėme net lėktuvo sparnų pabaigos. Pilotas buvo pranešęs, kad gali tekti leisti Mumbajuje, kas mums būtų buvę visiškai nepatogu, tačiau galiausiai viskas išsisprendė gerai. Tiesa, dar prieš nusileidžiant užuodėme nekokį kvapą, reikėjo šiek tiek laiko, kol pripratome ir galėjome kvėpuoti daugiau ar mažiau normaliai. Sveiki atvykę į tikrąją Indiją ir patį chaotiškiausią jos miestą – Naująjį Delį. 

Keliuose matėme kiaules, karves, dramblius, kupranugarius, šunis... Jie buvo visame mieste, aš turiu galvoje, miesto centre. Visi susikūrę savo taisykles ir elgiasi, kaip nori. Žmonės vairuoja, kaip bepročiai, visur laisvai vaikšto gyvuliai, ypač karvės, kurios laikomos šventomis, tad jų negalima liesti, ar mėginti patraukti nuo kelio. Žmonės gamtinius reikalus atlieka, kur papuola, atrodytų, kad tame nėra jokios gėdos ir niekam tai nerūpi. Nežinojau, kur nusukti akis, kai garbaus amžiaus vyras tiesiog nusiiėme kelnes ir ėmė tuštintis tiesiai ant traukinio bėgių. Mažesnių kelių pakraščiuose mėtėsi lavonai, tačiau vietiniai juos tiesiog peržengdavo ir eidavo toliau lyg niekur nieko. Tai yra visiškai normalus Naujojo Delio ir kitų Indijos vietų ritmas.

Lengva pastebėti turistus, kuriems vietiniai įkyriai siūlo visokiausias paslaugas, nėra neįprasta matyti indus besimušančius tarpusavyje. Laimi stipriausi! Asmeninė erdvė yra apie centimetrą, atrodo, kad vietiniai kalba jums tiesiai į burną, prie to priprasti labai sunku. Indai norėjo su mumis fotografuotis, o mes, juokaudami paprašėme už tai 10 rupijų, taip, kaip dato jie patys. Tiesa, jie nesijuokė. Vietiniai fotografuoja slapta, jautiesi, lyg paparacų apsupta garsenybė. 


Keliautojai vestuvėse

Susidraugavus žmonių svetingumas yra neįtikėtinas, jie padarys viską, kad savo viešnagės laiką praleistumėte puikiai ir susipažintumėte su tikrąją Indijos kultūra. Pavyzdžiui, mums teko lankytis tradicinėse indų vestuvėse – tiesiog pamatėme dideles vestuves ir norėjome užmesti akį, pro gėlių tunelį pamatėme milžinišką plotą, kuriame buvo išsibarstę pora šimtų žmonių. Mums nespėjus susivokti jaunikio brolis ėmė vaišinti stipriaisiais gėrimais ir tradiciniu maistu, fotografuoti mus su jaunavedžiais ir jų šeimomis. Buvo nuostabu jausti, kaip šiltai visi šie žmonės priėmė du nepažįstamuosius. 

Tadž Mahalas

Plačiai žinomu, musulmoniškojo meno perlu, vadinamu statiniu gėrisi visas pasaulis. Žinoma, kad būdami Indijoje norėjome jį aplankyti. Buvome nustebinti jo dydžiu ir smulkiausiomis puošybos detalėmis. Mane taip pat nustebino, kad Tadž Mahalą lankantys indai norėjo fotografuotis ne prie jo, o su manimi – štai, ką padaro šviesūs plaukai. Tiek turistai, tiek ir vietiniai buvo ypatingai pasipuošę, tai savaime supratama, lankantis čia. Iš tiesų, Tadž Mahalas yra įspūdingas pastatas.

Tai, kas įsirėžė į atmintį

Varanasis! Čia viskas tiesiog ekstremalu – kvapai, vaizdai, skoniai (pastarieji juntami tiesiog ore!). Jautiesi sukrėstas, kada čia apsilankai.

Miesto gyvenimas sukasi aplink Gangą, o vaizdo, kuomet kūnai deginami upėje niekada nepamiršime. Tai nėra skirta silpnų nervų žiūrovui – stebėti gyvenimo ir mirties ritualą vos dešimties metrų atstumu buvi įdomu, tačiau sunkiai suvokiama. Buvo labai keista matyti upės pakrantėse deginamus kūnus, šalia besimaudančius žmones, geriančius Gango vandenį, čia pat atsivėsinti nusprendusius gyvulius. Gvuliai ėdė gėlės, kuriomis buvo užkloti lavonai, o žmonės maudėsi čia pat. Mums šis vaizdas tikrai atrodė ekstremaliai. 


Varanasis

Šioje vietoje taip pat itin gausu erzinančių indų, kurie visaip siekia išmelžti pinigų. Su tuo susidūrėme ir mes – norėjome prieiti kiek arčiau prie deginamo kūno, o priėjęs vietinis pasisiūlė mus nuvesti į vietą iš kurios viskas puikiai matosi, žmogus teigė nesąs gidas ir norintis mums padėti iš geros valios. Pakilus į apžvalgos aikštelę mus pasitiko šventikas ar juo apsimetantis žmogus, kuris mus pašventino ir už tai paprašė 3000 rupijų. Ėmėme juoktis, tikriausiai jie palaikė mus kvailiais, bet net neabejoju, kad tiems dviems pavyksta apgauti nespėjusius susisokti turistus. Jautiesi tikrai nejaukiai, kuomet jie ima tavęs reikalauti pinigų, reikia turėti galvoje dar ir tai, kad jiems patiems pinigų prašinėjimas jokių problemų ar nepatogumų nesukelia. 

Vieną kartą pasiplaukiojome valtimi. Leidosi saulė ir puikiai praleidome laiką – kiekvienas apsilankęs Varanasyje privalo tai padaryti ir pafotografuoti miestą. Kiekvieną dieną pakrantėse vyksta festivaliai, galima priplaukti prie vieno iš jų ir pasižiūrėti į ceremonijas iš arčiau.

Kumbha Mela festivalis

Haridwaras, Kumbha Mela festivalio vieta, yra laikomas vienu švenčiausių Indijos miestų. Manoma, kad jį pašventino induistų šventosios trejybės atitikmuo – Brahma, Višnu ir Šyva. Didžiulis festivalis vykstas kas šešerius metus, o tuo metu miestą aplanko milijonai tikinčiųjų, kurie nori išsimaudyti Gango ištakose. Manoma, kad šis ritualas nuplauna visas nuodėmes.


Hardivaras

Mes laiku atsidūrėme tinkamoje vietoje ir sudalyvavome viename iš didžiausių festivalių pasaulyje – Kumbha Mela festivalyje. Jo metu žmonės taip pat maudosi Gange. Šįkart festivalyje apsilankė 17 milijonų piligrimų, tačiau kartais lankytojų skaičius siekia net 100 milijonų žmonių.

Visur tvyro chaosas, neįtikėtina matyti tiek daug žmonių vienoje vietoje, Hardivaras nėra didelis, o Gangas čia sraunus, tad kartais pasitaiko ir nelaimių, tačiau prieš šventę paupyje ir nuo tiltų ištempiamos arba nuleidžiamos virvės, kad pusiausvyrą praradę besimaudantieji turėtų už ko užsikabinti.

Apsilankymas festivalyje buvo nuostabus potyris, mums jis patiko, buvo puiku matyti tiek daug tikinčiųjų, tačiau, paprastai kalbant, Gangas išteka iš kalnų ledynų, tad vanduo buvo neįtikėtinai šaltas!

Išvykimas iš Indijos

Indija yra ekstremali šalis ir niekada negali žinoti, kas tavęs laukia lėktuvui nusileidus. Reikia būti atviriems naujovėms ir įvairioms likimo staigmenoms. Neabejoju, kad kartas nuo karto imsite šitos šalies nekęsti, bet vykdami namo tikrai imsite ilgėtis. 

Indija, kelionės, skaitytojai

Naujausi komentarai
Alma L.Sun.
2012-08-21, 19:45
Mano vaikai,mano gyvenimo geles...skaiscios,ispudingos ir radusios savo vieta po skaiscia pasaulio saule.Esu begalo laiminga isauginusi zingeidzius,issimokslinusius,gyvenimu besidziaugiancius vaikus kurie sugeba teikti laime ne tik seimai,draugams bet ir pasauliui.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai