Now Reading
Ko nesakyti darbo pokalbio metu?

Ko nesakyti darbo pokalbio metu?

Ko nesakyti darbo pokalbio metu?

Hrm.lt

Neabejojame, kad renkatės adekvačius darbo skelbimus ir negaišdami savo bei kitų žmonių laiko pretenduojate į tas pozicijas, kurioms esate tikrai tinkami. Pirmasis sėkmingo darbo pokalbio žingsnis yra būtent toks – dalyvauti tinkamame darbo pokalbyje.

Žinoma, net ir tobuliausi darbuotojai kartais klysta, o tvarkingai parašyto CV, motyvacinio laiško ir rekomendacijų nevisada užtenka – privalote sužibėti bendraudami su potencialiu darbdaviu. Esate savo srities profesionalas ir nesunkiai atsakysite į profesinius klausimus, tačiau naudinga žinoti tai, ko sakyti negalima. Laikykitės šių paprastų taisyklių, rišliai dėstykite mintis ir jau greitai džiaugsitės nauja darbo vieta.

„Mano kvalifikacija yra pati tinkamiausia“

Egidijus Dragūnas kartą sakė, kad jam nereikia talento – pakanka turėti geros reklamos bei pasitikėti savimi. Žinoma, pasitikėjimas savimi, gal net dalelė arogancijos tinka scenai, tačiau tai yra absoliučiai neprofesionalu darbo pokalbio metu. Pagalvokite patys, jūs juk neturite nė menkiausio supratimo, kas dar pretenduoja į šią darbo vietą – galbūt tie žmonės turi ženkliai daugiau patirties ir įgūdžių. Išlikite orūs, ramiai papasakokite apie savo pasiekimus ir darbo patirtį, nesistenkite įtikinti darbdavio – tinkama kvalifikacija akivaizdžiai matoma ir nėra reikalo apie tai rėkti.

„Kokia jūsų verslo sritis?“

Įsivaizduokite situaciją, kurioje jūs ilgą laiką kalbatės su žmogumi, kuris viduryje pašnekesio paklausia jūsų vardo – nekoks jausmas, ar ne? Darbdavys jaučiasi labai panašiai, kuomet potencialūs darbuotojai atėję į darbo pokalbį nė neįsivaizduoja, kas tai per įmonė. Interneto bei lengvai sklindančios informacijos laikais nesugaišite daug laiko – tereikia atsiversti įmonės puslapį ir pasidomėti jos veikla. Atkreipkite dėmesį į smulkmenas, pamąstykite apie tai, ką šiai darbovietei galite duoti jūs, o pasitaikius progai mandagiai išreikškite savo nuomonę. Nustebinsite darbdavį savo dėmesingumo detalėms ir įtikinsite jį, jog jūs galite tapti tikrai atsidavusiu darbuotoju.

„Ne, tikrai neturiu jokių neigiamų bruožų“

Darbdaviai dažnai klausia apie jūsų silpnybes, ar neigiamas savybes. Tiesa ta, kad atsakymas niekam pernelyg nerūpi – savaime suprantama, kad žmonės į šį klausimą dažnai atsako šabloniškai ir įvardija eilę menkaverčių smulkmenų – darbdavys tiesiog nori patikrinti, kaip potencialus darbuotojas reaguoja į jam nepatogią situaciją, ar sugeba išlikti ramus ir mandagus, ar gali greitai pateikti atsakymą. Kita vertus, pagalvokite rimčiau – galbūt jums iš tiesų sunkiau dirbti kolektyve, tačiau esate itin stiprus individualiose užduotyse, gali būti, kad negalite pakęsti komandiruočių ir jų metu nesugebate susikaupti – nežeminkite savęs, tačiau sveika savikritikos dozė yra tiesiausias kelias į tobulėjimą.

„Esu perfekcionistas“

Pasakymas, kad viršvalandžius dirba tinginiai yra visiškai teisingas – jeigu pasakojate, jog darbe dažnai užsibūnate iki vėlumos, arba, kad mielai tempiatės dokumentus namo, tai verčiate darbdavį susimąstyti. Tikriausiai esate nesistemingas, nesugebate tinkamai susistyguoti laiko nei negalite užduočių atlikti greitai. Pabrėžti savo perfekcionizmą ir atsidavimą darbui lygiai taip pat nenatūralu – tame neturi būti nieko ypatingo, idealiai atliktas darbas nėra pergalė, tai prievolė, pagarba ir lojalumas įmonei.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Klausimų neturiu“

Dalyvaujate darbo pokalbyje, kuris galbūt „privers“ jus vienoje vietoje praleisti 40 valandų per savaitę ir nenorite nieko paklausti? Vadinasi, nesate žingeidus, nesiekiate tobulėti arba nepakankamai įsigilinote į įmonės veiklą. Jeigu, kaip sako futbolo komentatorius Vytaras Radzevičius, tinkamai atlikote „namų darbus“, t.y. atėjote pasiruošęs, suprantate pozicijos į kurią pretenduojate darbo specifiką, tai klausimų tikrai kils. Ruošdamiesi darbo pokalbiui ramiai pagalvokite, kokia būtų jūsų diena, jeigu šį darbą gautumėte – ką tektų daryti, su kuo bendrauti, kokią įrangą reikėtų naudoti. Ilgėliau pasvarsčius tikrai norėsis papildomos informacijos. Nebijokite klausti – logiški klausimai anaiptol neparodo jūsų neišprusimo, tai atspinti jūsų profesionalumą bei pasiryžimą pradėti dirbti iškart ir dirbti tikrai gerai.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top