Now Reading
„Samsung“ telefonus surinkinėjanti kinų kompanija išnaudojo vaikus

„Samsung“ telefonus surinkinėjanti kinų kompanija išnaudojo vaikus

„Samsung“ telefonus surinkinėjanti kinų kompanija išnaudojo vaikus

Diena.lt

Kinų kompanija „HEG Electronics“, surinkinėjanti „Samsung Electronics“ produkciją, naudojo nepilnamečių darbo jėgą, praneša naujienų agentūra „Bloomberg“, remdamasi žmogaus teisių gynimo organizacijos „China Labor Watch“ ataskaita.

Tyrimo metu paaiškėjo, jog mažiausiai septyni vaikai, jaunesni nei 16 metų, dirbo „HEG Electronics“ gamykloje Kinijoje. Čia buvo surinkinėjami „Samsung“ mobilūs telefonai ir DVD grotuvai, taip pat „Motorola“ ir „LG“ įranga. Nepilnamečiai darbuotojai dirbo lygiai tokiomis pačiomis sąlygomis, kaip ir suaugusieji, tačiau vaikai gaudavo tik 70 proc. to užmokesčio, kuris būdavo mokamos suaugusiems darbuotojams.
 
Amerikiečių organizacija „China Labor Watch“ kompanijos „HEG Electronics“ gamyklose lankėsi 2012 m.  birželio ir liepos mėnesiais. Anksčiau organizacijos specialistai studijavo darbo sąlygas „Apple“ partnerio „Foxconn“ gamyklose. 2010 m. buvo publikuota ataskaita apie daugybę pažeidimų „Foxconn Technology“ gamyklose, kur vykdomas „iPhone“ ir „iPad surinkimas“. Vis tik dabar, remiantis nauja ataskaita, darbo sąlygos „HEG Electronics“ gamyklose yra žymiai blogesnės, nei „Foxconn“.
 
Siekdamas atlikti slaptą tyrimą, „China Labor Watch“ atstovas įsidarbino vienoje iš „HEG Electronics“ gamyklų, kur išsiaiškino, jog mažiausiai septyni vaikai čia darbuojasi prie surinkimo konvejerių kartu su suaugusiais. Žmogaus teisių gynėjų organizacijos teigimu, tai tik dalis tų vaikų, kuriuos pavyko pamatyti ir pakalbinti. Teigiama, kad iš viso gamykloje galėjo darbuotis nuo 50 iki 100 nepilnamečių.
 
Taip pat tyrimo metu paaiškėjo, jog be pagrindinio 8 valandų darbo laiko kinų vaikai čia papildomai dirbo apie 3 – 5 valandų viršvalandžius. Per visą darbo dieną darbuotojai turėdavo tik vieną 40 minučių trukmės pertraukėlę. „Kompanija tiesiogiai pažeidinėdavo Kinijos darbą reguliuojančius teisės aktus“, – teigiama ataskaitoje.
 
Žinoma, kompanijos „Samsung“ atstovai neigia bet kokius žmogaus teisių gynėjų kaltinimus. „Samsung Electronics„ metų pradžioje atliko keletą patikrinimų, kaip laikomasi darbo sąlygas reguliuojančių teisės aktų “HEG Electronics„ gamyklose, tačiau jokių pažeidimų nenustatė“, – sakė “Samsung” atstovas Nam Ki Yung.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top