Cukinijų pietūs – sriuba, pagrindinis patiekalas ir desertas

Laikas.lt

Dažna šeimininkė suka galvą, kaip panaudoti cukinijas – atėjus jų sezonui daugelio namų balkonuose ar dėžėse pastalėje gulinėja krūvelė šių daržovių. Neskubėkite tradiciškai kepti apvoliojus kiaušinyje, šaldyti ar dalinti draugams. Geriau bičiulius pasikvieskite pietums, kurių trys patiekalai bus iš cukinijų!

Bazilikų ir cukinijų sriuba

Jums reikės:
4 šaukštų sviesto;
1 svogūno;
8 – 9 česnako skiltelių;
4 vidutinio dydžio cukinijų;
4 puodelių sultinio;
ryšulėlio šviežių bazilikų;
trupučio imbiero miltelių, druskos, pipirų

Procesas:
Pjaustytus svogūnus ir česnakus pakepinkite ištirpintame svieste, šiems suminkštėjus trumpai apkepkite cukinijas. Daržoves suverskite į sultinį ir leiskite virti. Cukinijoms išvirus pridėkite bazilikų ir trumpai pavirkite. Vėliau viską pertrinkite, įberkite imbiero (reikėtų berti pusę šaukštelio), druskos ir pipirų, pavirkite kelias minutes.

Galite patiekti su šlakeliu alyvuogių aliejaus ar fetos sūrio kubeliu.

Cukijų blyneliai su mėsos padažu

Jums reikės:
2 cukinijų;
2 vidutinio dydžio morkų;
1 kiaušinio;
trupučio miltų, druskos, pipirų, aliejaus kepimui.
0,5 kg mėsos faršo;
1 svogūno;
Keletos šaukštų grietinės.

Procesas:

Cukinijas ir morkas sutarkuokite burokine tarka, į masę įmuškite kiaušinį, pridėkite miltų, druskos ir pipirų. Formuokite nedidelius blynelius ir juo kepkite įkaitintame aliejuje. Iškeptus padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalų perteklius.

Paruoškite padažą – aliejuje apkepinkite svogūnus, suverskite faršą, trumpai pakepkite, pridėkite prieskonių, druskos ir kelis šaukštus grietinės. Patroškinkite mėsą ant silpnos ugnies.
Blynelius patiekite su keliais šaukštais mėsos padažo.

Trupinių plokštainis su cukinijomis

Jums reikės:
4 puodelių miltų;
3 puodelių cukraus;
250 – 300 gramų sviesto;
8 – 10 puodelių kubeliais pjaustytų cukinijų;
1 – 2 citrinų sulčių;
trupučio druskos, cinamono, muskato miltelių.

Procesas:
Pasiruoškite trupinių tešlą – dideliame inde sumaišykite miltus, 2 puodelius cukraus, šaukštelį cinamono ir žiuopsnį druskos. Šaltą sviestą supjaustykite gabaliukais ir juos dėkite į miltų mišinį. Rankomis formuokite trupinius. Skardą uždenkite kepimo popieriumi ir ant jo sudėkite sluoksnį trupinių (nekraukite visko, trečdalį ar ketvirtadalį trupinių pasilikite). Trupinių pagrindą šaukite į karštą orkaitę maždaug 10-čiai minučių. 

Metas įdaro ruošimui – cukinijų kubelius keptuvėje troskinkite citrinų sultyse. Pakaks 6 – 8 minučių. Suberkite likusį puodelį cukraus, cinamono ir muskato riešuto miltelių. Pakaitinkite dar 5 minutes, to turėtų pakakti, kad cukrus ištirptų, o cukinijos šiek tiek karamelizuotųsi.
Ant skardoje apkeptų trupinių dėkite cukinijų įdarą. Viršų apibarstykite nekeptų trupinių likučiais. Šaukite į orkaitę geram pusvalandžiui – trupiniai turi tapti aukso spalvos. Ištraukus iš orkaitės palaukite kol kepinys truputį atvės, pjaustykite kubeliais. Galite patiekti su vaniliniais ledais. 

cukinijos, cukinijų blyneliai, cukinijų plokštainis, receptai, trinta cukinijų sriuba

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai