Kuo skiriasi moterų ir vyrų pasauliai?

Ašvyras.lt

Kartais atrodo, kad moterys ir vyrai nesiskiria, juos lydi tik daug nepaaiškinamų nesusipratimų, o kartais atrodo, kad tie patys vyrai ir moterys – tai atskiros planetos, kurioms tiesiog pasisekė kaktomuša atsidaužti vienai į kitą. Šis įrašas yra skirtas tam, kad abi planetos suprastų viena kitos subtilybes ir pradėtų veikti kaip komanda.

Šiame įraše sužinosite:

  • Kaip labai skiriasi jūsų ir jūsų antros pusės smegenys? (Testas, kurį rekomenduoju porai išspręsti dar prieš skaitant toliau)
  • Kodėl moteris žino viską, kas vyksta aplink, vos įėjusi į patalpą ir kodėl ji visada taip magiškai suranda tai, ko vyras taip ilgai ieškojo?
  • Kodėl pravirkus kūdikiui vyras toliau “pučia į akį”, o paprašius jo pasakyti, iš kur sklinda verksmas, jis tai padarys tiksliau nei moteris?
  • Kodėl vyrai myli akimis, o moterys ausimis?
  • Kodėl moteris apie pašnekovo liūdesį supranta iškart, o vyras – tik pamatęs ašaras?
  • Kodėl moterys tiek daug kalba?
  • Kurie skonio receptoriai labiau išlavinti pas moteris, o kurie pas vyrus?
  • Kodėl vyrai geriau jaučiasi miegodami arčiau durų, o moterys – toliau nuo jų?
  • Kodėl moterys dažniau nei vyrai skundžiasi dėl skausmo ir turi labiau raukšlėtą odą senatvėje nei vyrai?
  • Kodėl moteris gali daryti daug darbų vienu metu, o vyras – tik vieną?
  • Kodėl vyras “apkursta” žiūrėdamas televizorių?
  • Kodėl moteris nori kalbėti, kai turi problemų?
  • Kodėl vyrai nenori kalbėti apie savo problemas, o moterys vis bando dalinti patarimus?
  • Ką reiškia moters pasakymai “ar norėtum…?” bei “ar galėtum..?”?
  • Kodėl moterys mėgsta apsipirkinėti, o vyrai – ne?
  • Kodėl tam tikru metu moterų orientavimasis erdvėje arba iškalba pagerėja, o tam tikru metu suprastėja?
  • Kodėl rudenį vyrų ir moterų lytinis potraukis didžiausias?
  • Kodėl moterų nuotaikos tokios nepastovios? Kodėl mūsų smegenys moteriškesnės ar vyriškesnės?
  • Kodėl dauguma šiuolaikinių vyrų turi moteriškų hormonų perteklių?
  • Kodėl homoseksualumas gali būti vadinamas įgimtu?
  • Kodėl vyrai – tai “mikrobangų krosnelės”, o moterys – “elektrinės orkaitės”?
  • Kuriais metais moterų ir vyrų lytinis potraukis didžiausias?
  • Kas labiausiai jaudina vyrus ir moteris? Kokios yra meilės fazės?

Regos skirtumai – kodėl vyrai nemato, kas yra jiems prieš nosį?!

Evoliucija lėmė tai, kad moterys turi labai gerai išvystytą periferinį regėjimą, t.y. mato labai plačiai. Senais laikais moterys gyveno olose, kuriose prižiūrėdavo savo atžalas, kurdavo ugnį, gamindavo valgyti ir prižiūrėdavo olą, kad į ją neįsėlintų priešai – žvėrys. Dėl to moterys ne taip gretai pamato tai, kas yra tolumoje, tačiau žaibišku greičiu sužino kas vyksta aplink jas, o ypač kai kalba pasisuka apie konkurentes :). Dėl to vyras dažnai apkaltinamas tuo, kad žiūrėjo į kokią nors moterį, kai šalia buvo jo mylimoji. Moteriai užtenka žiūrėti į lempą, kad pamatytų tą moterį, o vyrui tai juk reikia patalpą apžvelgti nužiūrint kiekvieną objektą!

Nuo senų laikų vyro vaidmuo buvo visai kitoks nei moterų. Jie išeidavo į medžioklę, kuriai reikėjo aštraus regėjimo į tolį bei siauro regėjimo lauko. Todėl vyrams reikia apžvelgti viską kambaryje, kad sužinotų kas ten yra. Dėl tos pačios priežasties vyrai nėra tokie pastabūs ieškodami stiklainio šaldytuve. O moterims reikėtų tokiomis akimirkomis ne moralizuoti dėl to, jog jis neranda to, kas jo panosėj. Reikia pasistengti suprasti, kad šaldutuve jis gali ir nesurasti to stiklainio, tačiau dar įeidamas į parduotuvę jau matys kur eiti, kad sumedžiotų tą patį stiklainį su marinuotais agurkėliais tolumoje.

Klausos skirtumai – kodėl vyrai kartais “atsijungia” nuo šio pasaulio?

Moterys žymiai geriau nei vyrai girdi ir ypač gerai skiria aukšto dažnio garsus. Dėl to moteris prabunda tik išgirdusi kūdikio verksmą, o štai vyras – miega toliau, nes jam tiesiog nėra duota tokia gera klausa kaip moteriai, tačiau jeigu vyro paprašytumėte pasakyti iš kur sklinda kūdikio verksmas, jis tai padarytų geriau nei moteris, nes jis – orientavimosi erdvėje profesionalas. Taip pat vyrai geriau pamėgdžioja kitų gyvūnų balsus mat šio įgūdžio labai reikėdavo medžiojant.

Kalbos skirtumai! Nejaugi mes kalbam skirtingom kalbom?

Moterys supranta apie pašnekovo emocijas iš kelių sakinių, o vyras, kad tai suprastų, turi pamatyti ašaras ar juoką. Taigi, vyrai greičiau pamato nei išgirsta. Ne be reikalo yra sakoma, kad moteris myli ausimis, o vyras akimis. Taip pat moteris greičiau pajaučia kitus žmones ir dėl to, kad turi įgimtą gebėjimą žmogų suprasti ne tik iš tiesioginės kalbos, tačiau ir netiesioginės kalbos bei jo gestų, intonacijos. Vyrai tą taip pat sugeba, tačiau lėčiau ir silpniau nei moterys. Medžioklėje vyrams nereikėjo šifruoti kitų medžiotojų kalbos ar gestų, jie susikalbėdavo žvilgsniu, kad neišbaidytų grobio, o štai moterys visais laikais bendravo daugybe būdų, kad išsakytų tai, ko nori.

Niekam ne paslaptis, kad moteris čiauška be perstojo, o vyrai kalba nedaug. Tai paaiškinti galima tuo, kad vyras ir moteris turi apytikslį žodžių limitą dienai. Į jį įeina ir verbalinė, ir neverbalinė kalba. Vyrai apsiriboja maždaug 7000 žodžių, o štai moterims prireikia maždaug 17000. Ar dar kyla klausimų kodėl vyrai šneka mažiau nei moterys? :) Taip pat reikėtų turėti galvoje, kad vyrų kalba nėra taip gerai išvystyta kaip moterų (prisiminkime jų kalbos būdą medžioklės metu). Todėl moterims geriau sekasi išsakyti savo jausmus, mintis, o vyrams tai gana sudėtinga. Todėl nespauskite jų prašydamos leistis į smulkias detales ar vaizdžiai kažką nupasakoti. Taip pat moterys vienu metu turėtų kalbėti su vyrais tik apie vieną idėją ar dalyką, o ne nukrypti prie kitų temų, kaip dažnai pasitaiko. O vyrai turėtų stengtis kuo labiau lavinti kalbą ir su moterimis kalbėti platesniu žodynu, pasakyti daugiau, domėtis moterimi daugiau. Iš abiejų pusių reikalingos pastangos ir supratimas.

Kai moteris klausia vyro “Ar norėtum, kad padaryčiau masažą?”, galimas daiktas, kad ji nori, jog masažą jai padarytų vyras. Taip moteris bando netiesiogiai pasakyti ko nori.

Taip pat moterys dažnai netiesiogine kalba prašo ką nors padaryti vyrų: “Ar galėtum išplauti indus?”. Vyras supranta tiesiogiai ir atsako: “galėčiau”. Jis ir galvoja: “bet moteris juk neprašė, kad jis išplautų indus, ji tik paklausė ar aš galėčiau”. Moteris turėtų pasistengti kalbėti vyriška tiesiogine kalba.

Skonio skirtumai – moterims saldumas, vyrams sūrumas???

Ne paslaptis, kad moterys anksčiau rinkdavo uogas ir kitas gėrybes. Tai štai vyras patikrindavo ar jos nenuodingos (pagal kartumą), o moteris – ar jos sunokusios (pagal rūgštumą ir saldumą). Dėl to, matyt, geriau būtų vyrams tikrinti, ar patiekale pakankamai druskos :). Kiek pastebėjau, aš tikrai dažniau linkusi maistą persūdyti nei mano draugas.

Miegojimo pozicijos skirtumai – kas yra lovos valdovas?

Kažkodėl pati miegodama dvigulėje lovoje arčiau durų aš visada jaučiausi kiek nejaukiai, o ypač tada, jei durys būdavo atidarytos. Taip yra todėl, kad vyras, kaip guolio sergėtojas, yra pripratęs miegoti šalia durų, kad esant pavojui galėtų apginti savo šeimą nuo plėšrūno. Tiek moteris, mieganti arčiau durų, tiek vyras, miegantis toliau nuo jų, gali patirti nemigą ar prastą miegą.

Net ir būdamas svečiuose vyras dažnai mėgsta atsisėsti ten, kur matytų visą aplinką, o ypač įėjimą ir išėjimą, priežastis ta pati.

Skausmo suvokimo skirtumai – kas jautresnis?

Moters oda yra maždaug 10 kartų jautresnė, o taip pat ir plonesnė nei vyro, todėl bet kokį sužeidimą ji priims 10 kartų rimčiau nei vyras. Dėl odos plonumo moterys senatvėje turi ir daugiau raukšlių. Todėl vyrams reikėtų supratingiau žvelgti į nusiskundimus dėl menkų sužeidimų, nebūtinai tai yra perdėta!

Skirtingas užduočių skaičius, su kuriuo gali susidoroti vyrai ir moterys!

Vyro smegenys sudarytos tarsi iš daugybės dėžučių. Vienu metu vyras gali atidaryti tik vieną dėžutę ir kalbėti/daryti tik tai, kas joje yra. Prireikus kitos dėžutės, jis turės į vietą padėti ankstesniąją, o štai moters smegenys labiau primena didžiulį tinklą, daugybę susijungusių tarpusavyje taškų. Todėl moters smegenys vienu metu gali dirbti su daug užduočių, o vyro – tik su viena. Apie tai savo kalboje vaizdžiai pasakoja Mark Gungor.

Skirtingi problemos sprendimo būdai – vyrai neprabyla, moterys neužsičiaupia?

Anksčiau vyras turėdamas problemą, kurią reikia išspręsti, eidavo pasėdėti ant uolos. Atsisėsdavo, žiūrėdavo į horizontą ir mintyse ieškodavo sprendimo. Dabartinis vyras eina “ant uolos” tokiais būdais kaip televizoriaus žiūrėjimas, video žaidimų žaidimas, greitas TV kanalų junginėjimas ar kiti užsiėmimai, kurių metu galima galvoti. Todėl moterys neturėtų pykti dėl to, kad su jomis tuo metu nekalbama arba į jas nereaguojama arba daroma kažkas, kas neturi prasmės. Juk jie ne moterys, jie vienu metu gali veikti tik vieną dalyką, o kai tai yra “sėdėjimas ant uolos”, geriau vyrui yra leisti surasti sprendimą pačiam tyloje tačiau vyrai irgi neturėtų tuo piknaudžiauti, nes tikrai ne visada žiūrint televizorių įtemptai sprendžiate problemas :).

Vienintelis būdas moteriai surasti problemos sprendimą arba bent jau ją išmesti iš galvos – tai išsakyti. Dažną vyrą tokiais momentais apima noras padėti surasti sprendimą, nes jis daro tai, ką yra įpratęs daryti kai turi problemų pats. Tačiau tokiomis akimirkomis vyrai neturi siūlyti sprendimų, jei moteris to neprašo. Tiesiog klausykitės! Elementarus pavyzdys tai vyro ir moters elgesys grįžus iš darbo. Vyras visas dienos problemas susidėlioja mintyse, tyloje suranda sprendimus, o moteris pradeda apie jas pasakoti. Tuomet kažkam trūksta kantrybė, nes moterį pykdo tai, kad vyras nuolat ją pertraukinėja vis siūlydamas kaip kažką daryti kitaip, o vyrą pykdo tai, kad ji šneka, o tai reiškia nori iš jo kažkokios reakcijos, bet ją gavusi širsta. Vyrai turėtų labiau klausytis, o moterys labai aiškiai pasakyti ar nori, kad vyras padėtų surasti sprendimą, ar kad tiesiog išklausytų jas. O jei jau moteris tyli ir nekalba, vyrai gali ruoštis rimtam pokalbiui, nes bręsta krizė.

Kai moteris vyrui kiek pabrėžiančiu tonu sako, kad nenori apie kažką kalbėtis, iš tikrųjų ji trokšta apie tai pasikalbėti, tad vyrai turėtų žinoti, kad kai kalba pasisuka apie pasikalbėjimą, kalbėtis būtina, nesvarbu, kad ji pati sau prieštarauja. Tai moteriška :).

Kai anksčiau vyras parodydavo savo silpnumą, papasakodavo apie savo problemas ar prašydavo moters patarimo, jo vietą užimdavo kitas patinas, stipresnis. Dėl to vyrai nesidalina savo mintimis su moterimis, nes patys turi smegenis, kurios yra problemų sprendimo mašina. Moterys savo ruoštu galvoja, jog patarimų davimas vyrui stiprina tarpusavio santykius. Štai ir gaunasi nesusikalbėjimas.

Skirtingas požiūris į apsipirkinėjimą arba kodėl vyrai nori nusišauti laukdami moterų drabužių išparduotuvėse?

Moteriai apsipirkinėjimas, kaip ir kalbėjimas arba tas senasis uogų ir kitų gėrybių rinkimas – tarsi terapija, o vyrui – tai noras greitai nudobti grobį ir parnešti jį namo, todėl verčiau apsipirkinėti atskirai arba tada bent jau bandyti prisiderinti prie vienas kito poreikių.

Nepamirškite komentaruose papasakoti kokios mintys kilo skaitant :). (greitai pasirodys ir antroji straipsnio dalis).

Už straipsnį dėkoju Ivetai, gyvenančiai 120% pajėgumu! Siūlau aplankyti jos svetainę: http://120proc.lt/


moterys, santykiai, vyrai, vyras ir moteris, vyro ir moters skirtumai

Naujausi komentarai
Skaitytoja
2012-07-31, 21:38
Žinote , kai paskaičiau šį straipsnį , daug supratau ir perpratau . Nors ir neturiu tos konkrečios antrosios pusės , bet tėvams patariau miegoti apsikeitus pusėmis ir žinote ką ? Tėtis miega geriau :))
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai