Mėnulyje pastebėtos tik 5 JAV vėliavos iš 6

Technologijos.lt

Naujausios NASA zondo „Lunar Reconnaissance Orbiter“ (LRO) palydovinės nuotraukos liudija, jog praėjus jau 40 ir daugiau metų po misijų „Apollo“, Mėnulio paviršiuje tebestūkso 5 iš 6 ten paliktų JAV vėliavų. LRO Mėnulyje nerado pirmųjų Mėnulyje pabuvojusių žmonių iš „Apollo 11” misijos paliktos vėliavos.

Žinoma, likusios vėliavos ten, dėl suprantamų priežasčių, nei plazdena, nei plevėsuoja, tačiau sėkmingai tebestovi ten pat, kur jas į regolitą įsmeigė Mėnulyje lankęsi JAV astronautai.

Apie tai, jog vėliavos tebėra savo vietoje, sprendžiama iš šešėlių, kuriuos ant Mėnulio paviršiaus meta vėliavų medžiaga. Pirmoji JAV vėliava Mėnulyje buvo iškelta 1969-ųjų liepos 20 d., misijos “Apollo 11” metu. Šeštoji Jungtinių valstijų vėliava Mėnulyje buvo iškelta 1972 gruodžio 14 d., “Apollo 17” misijos metu. Nuo tada Mėnulyje žmonės nesilankė.

„Naujausiose zondo LRO fotografijose matyti, kad Amerikos vėliavos tebestovi Mėnulio paviršiuje – trūksta tik pirmosios – „Apollo 11“ – vėliavos, - penktadienį pranešė palydovo duomenis analizuojančios mokslininkų grupės narys dr. Markas Robinsonas (Mark Robinson). – Tiesa, viskas būtent taip ir turi būti. Mat astronautas Bazas Oldrinas (Buzz Aldrin) dar prieš 43 metus raportavo, jog šios misijos atgabentą vėliavą nuvertė kylančio Mėnulio modulio „Eagle“ raketinių variklių išmetamosios dujos. Šios vėliavos šešėlio Mėnulyje nematyti, nes vėliava ne stovi, o guli.“

„Mane asmeniškai faktas, jog vėliavos Mėnulio paviršiuje sėkmingai tebestovi, truputį nustebino, - neslepia M. Robinsonas. – Vis tik jas ten švitina nuožmūs ultravioletinių spindulių kiekiai. Nereikia pamiršti ir sunkiai suvokiamų Mėnulio paviršiaus temperatūrų ir jų pokyčių (-170°C iki +130°C).“

„Kaip tos vėliavos atrodo dabar? Tai – jau visai kitas klausimas“, - pridūrė mokslininkas.


amerikos vėliava, astronautas, JAV, kosmonautas, kosmosas, Mėnulis, vėliavos

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai