„Positivus'12“: ko mums reikėtų pasimokyti iš latvių (festivalio apžvalga, foto, video)

Karolis Vyšniauskas
Nuotr. Justė Urbonavičiūtė

Prieš penkis metus, kai ekonomika buvo pakilime, bankų paskolos liejosi laisvai ir ateitis atrodė šviesi, Baltijos šalyse startavo du į tarptautinę rinką orientuoti muzikos festivaliai. Norviliškėse, prie sienos tarp Lietuvos ir Baltarusijos įsikūrė festivalis „Be2gether“, o Latvijos pajūryje Salacgrivoje pirmą kartą buvo surengtas „Positivus“.

Pagrindinės pirmojo „Be2gether“ žvaigždės buvo „Morcheeba“, „Datarock“ ir „Bloodhound Gang“. Rezultatas – 8 tūkst. lankytojų. „Positivus“ debiutuodami metė „James“, „Stereophonics“ ir „Badly Drawn Boy“ kortas ir sulaukė 7 tūkst. lankytojų.
 
2010 m. statistika: „Be2gether“ kvietė su „Empire of the Sun“, „Skunk Anansie“ ir „Crystal Fighters“, atvyko 9 tūkst. žmonių. „Positivus“ savo line-up'e tuo metu jau turėjo „Muse“, „Scissor Sisters“ ir UNKLE. Rezultatas - 20 tūkst. lankytojų.
 
2012-ieji: „Positivus“ didžiausiom raidėm rašo „Keane“ ir Damien Rice vardus, „Be2gether“ antrus metus iš eilės skelbia, kad galbūt sugrįš kitąmet.
 
Dvi kultūriškai ir ekonomiškai panašios valstybės, du panašaus pobūdžio festivaliai, du visiškai skirtingi rezultatai. Kodėl?
 
Grįžus iš šiųmečio „Positivus“, vykusio šį savaitgalį, atsakymai aiškūs. Viskas sutelpa į dvi priežastis: a) latviai yra atviri šiuo metu pasaulyje aktualiai muzikai; b) jie geba muziką parduoti. Ir už tai kaimynus norisi tik pasveikinti ir nuoširdžiai pasidžiaugti, net jei antroji sėkmės priežastis badė akis.
 
Advertivus Festival“

Daina Dubauskaitė pernai „Positivus“ lygino su „Akropoliu“. Šiemet kažkas taikliai pastebėjo, kad festivalį derėtų pervadinti į „Advertivus“ - tokia didelė reklamos koncentracija jame buvo.
 
„Ibumetin“ robotas-milžinas, aukštyn ratais kabantis „Mini Cooper“, „Crocs'ų“ parduotuvė (Kas į festivalį aunasi crocs'us?!), „Jägermeister“ palapinė, „Metaxa“ palapinė, „Tuborg“ palapinė, „Nokia“ kino teatras. Pagrindinė scena vadinosi „Tele2“ vardu, antra pagal dydį - „Nordea“. Kiek atokiau jų stovėjo DJ'ėjams erdvę suteikusi „Red Bull Music Academy“ scena. Tai tik dalis festivalyje vietą radusių prekės ženklų.
 
Muzikiniams prekės ženklams, tokiems kaip „Palladium“ (pernai rudenį Rygoje, buvusiame kino teatre atsidariusi koncertų vieta) ar „I Love You“ (alternatyvios muzikos baras Rygoje taip pat užsiimantis muzikos įrašų leidyba) teko pačios mažiausios scenos. Jų finansiniai pajėgumai taip pat mažiausi, tačiau juk festivaliai visų pirma yra apie muziką, ar ne?
 
Kita vertus, reikia suprasti, kad ne visi festivaliai gali būti „Roskilde“, kurį organizuoja pelno nesiekianti organizacija ir į kurį susirenka 20 tūkst. savanorių. Nors „Positivus“ reklama yra pernelyg įkyri, ji būtina norint užtikrinti stiprų festivalyje grojančių atlikėjų sąrašą ir palyginti mažą bilieto kainą.
 
Dviejų dienų bilietas su vieta apsistoti palapinių miestelyje kainavo 160 Lt. Palyginti, bilietas į Sting'o koncertą Vilniuje kainuoja 129 Lt. O „Positivus“ siūlė septynias scenas ir beveik 100 skirtingų grupių ar atlikėjų!
 
Būtent finansinės rėmėjų paramos labiausiai trūksta festivaliams Lietuvoje. „Be2gether“ finansiškai tiesiog neatsipirko, todėl ir buvo sustabdytas. Tuo tarpu „Positivus“, kryptingai stiprindami savo prekės ženklą, sugebėjo pritraukti netgi tokius nieko bendra su muzika neturinčius vardus kaip „Nordea“ ar „Caparol“.
 
Vis dėlto, matyti „Wild Beasts“ grojant „Nordea“ scenoje yra tas pats, kaip skaityti Edgarą Allaną Poe išspausdintą „Select“ kataloge, ką jau kalbėti apie antikapitalistus „Manic Street Preachers“, grojančius po „Tele 2“ logotipu.

Susumavus pliusus ir minusus, išvada viena: geriau matyti taip, negu nematyti visai. Tačiau tai nereiškia, kad organizatoriams neverta pagalvoti apie subtilesnį reklamos pateikimą.
 
Latviai nebijo kviesti rytdienos grupių
 
Kitas niuansas, kuriuo kaimynai mus lenkia – atvirumas muzikai. Geram šiuolaikiniam, į Vakarus orientuotam muzikos festivaliui, reikia gerų šiuolaikinių, į Vakarus orientuotų grupių. Net jei šiemet ryškiausi „Positivus“ vardai („Keane“, „Manic Street Preachers“, Damien Rice) buvo kiek užkonservuoti, šiandienos, ir, svarbiausia, rytojaus muzikantų buvo pakankamai.
 
„Friendly Fires“, „Niki & the Dove“, „The Vaccines“, SBTRKT ir nemažai kitų šiemet festivalyje grojusių jaunų grupių – tai yra šiuo metu pasaulyje aktuali muzika, kuri rodo, kad „Positivus“ nestovi vietoje ir jaučia muzikos pulsą. Šioje kompanijoje trūko „the xx“, „Florence and the Machine“ ar kitos šią vasarą turą po festivalius darančios dar aukštesnio lygmens aktualios grupės, tačiau tokie tik tik pražystantys vardai, kaip Lucy Rose, „2:54“ ar „Vondelpark“ neblogai kompensavo senstelėjusius šiemečius headlinerius.
 
Svarbiausia, kad publika naujokus priėmė šiltai. Ar taip pat jie būtų priimti ir Lietuvoje? Greičiausiai taip, tik besiklausančių būtų nepadoriai mažai. Užtenka prisiminti pasaulyje aktualių ir aukšto lygio, bet itin menko populiarumo „Be2gether“ sulaukusių grupių „Clinic“ ar „The Young Knives“ istorijas.
 
Liverpuliečiai „Clinic“ Lietuvoje koncertavo praėjus vos keliems mėnesiams nuo kritikų puikiai įvertinto jų albumo „Do It!“ išleidimo. Jie buvo viena svarbiausių nepriklausomo roko grupių 2008-aisiais, tačiau į jų koncertą „Be2gether“ atėjo maždaug 50 žmonių.
 
Dėl to tokia grupe, kaip „The Vaccines“ Lietuvoje mažai ką sudominsi, net jei Europos muzikos madas diktuojantys britai juos laiko vienais ryškiausių praėjusių metų debiutantų. Dėl to šios grupės ir nematome Lietuvos festivaliuose – per daug rizikinga. Tuo tarpu „Positivus“ organizatoriai rizikuoti nebijo. „The Vaccines“ jie pastatė į pagrindinę sceną. Grupė savo ruožtu su ja susitvarkė, surengdama hyperenergingą koncertą.
 
Per šešis metus „Positivus“ įtvirtino savo, kaip svarbiausio muzikos festivalio Baltijos šalyse vardą, kurį „Be2gether“ turi tik „Vikipedijoje“. Skirtingos dviejų festivalių istorijos gražiai iliustruoja kokiuose skirtinguose muzikiniuose pasauliuose gyvename mes ir šiaurės kaimynai. Ką dabar daryti?
 
Visų pirma – nenuliūsti, nepradėti pykti ar pavydėti. O tada pagalvoti apie didesnį Lietuvos ir „Positivus“ bendradarbiavimą. Šie metai ryšį vargu ar sustiprins, turint omenyje, jog viena iš festivalyje Lietuvą turėjusių atstovauti grupių - „Freaks on Floor“ - į Salacgrivą tiesiog neatvažiavo, due to some serious personal issues.

Tačiau Lietuvos melomanų susidomėjimas „Positivus: išlieka, galbūt netgi didėja. Remiantis organizatorių informacija, „Positivus“ kasmet sulaukia iki tūkstančio lietuvių, kas nėra daug palyginti, su du-tris kartus didesne estų delegacija. Tačiau bent jau sprendžiant „iš akies“, lietuviškų balsų ir pažįstamų veidų šiemet buvo tikrai daug. Gal tūkstančio riba visgi buvo peržengta? Juolab kad Lietuvos atstovų buvo ne tik tarp muzikantų ir klausytojų, bet ir tarp aptarnaujančio personalo – festivalio teritorijoje tris savo būstines buvo įrengę „Coffee Inn“.
 
Tokie yra žurnalistiniai pastebėjimai apie „Positivus“ užkulisius tiems, kuriems rūpi ne tik galutinis rezultatas bet ir tai, kaip jis yra pasiekiamas, arba nepasiekiamas. Tačiau, grįžkime prie esmės – festivaliai yra apie muziką. Ką svarbiausio pamatėme ir išgirdome?

 
Penktadienis, liepos 20 d.
 
Lucy Rose
 
Ši jautraus balso ir skaudžių akių britė turės nueiti ilgą kelią, kol žmonės nustos ją identifikuoti, kaip „tą merginą, kuri dainuoja su „Bombay Bicycle Club“. „Positivus“ buvo vienas pirmųjų šansų įvertinti, kaip jai sekasi groti solo. Negali sakyti, jog nustebino: folk skambesį visu gražumu yra atskleidusi Laura Marling ir daugelis ne tokių garsių pastarųjų metų dainininkių. Tačiau Lucy turi geras melodijas, gerą balsą ir geras istorijas, kurių gyvai klausyti norėjosi tikrai ilgiau nei tas 40 minučių, kurias ji skyrė Salacgrivai saulėtą penktadienio popietę.
 
 
 
2:54
 
Dviejų sesių iš Londono suburta lo-fi grupė, pavadinta pagal „Melvins“ dainą „2:54“, yra viena tų, dėl kurių „Positivus“ tampa ypač įdomus. Ji nesiūlo revoliucijos, tačiau kuria jaunoms grupėms neįprastai brandžią muziką, kurią gyvai išgirsti taip arti Lietuvos buvo malonumas savaime. Gaila, kad kaip ir Lucy Rose atveju, grupę pamatė ne visi norintieji – kiti, susikrovę daiktus po penktadienio darbų, tuo metu dar buvo pakeliui į Salacgrivą ar eilėje į palapinių miestelį:
 
 
 
Niki & the Dove
 
Švedų electropop'eriai „Niki & the Dove“ festivalyje labiau įsiminė vaizdu nei garsu, nors garsas nebuvo blogas. Tiesiog jis neprilygo vaikų teatro aktorės kostiumui ir milžiniškam gėlių vainikui, kuriais buvo pasipuošusi vokalistė Malin. Šis kičas neatrodė neskoningai – tokia jau yra ši grupė, kaip ir garsiausios jos dainos „DJ, Ease My Mind“ ar „Tomorrow“. „Positivus“ jos nuskambėjo pakiliai, ore tvyrant meilei. Labiausiai festivalio pavadinimą atitikusi grupė:
 
 
 
Vondelpark
 
Dar vieni visiškai švieži britų lo-fi vaikai. Ieškant informacijos apie juos prieš festivalį, buvo galima rasti šiuos „Vondelpark“ - garage roko grupę iš Romos. Įsivaizduokite, kaip nustebo tai padariusieji, išgirdę „Positivus“ koncertavusius „Vondelpark“ - ramius ir raminančius, it vasaros brizas. Havajų rankšluostis po vyresnį „King Krule“ brolį primenančio vokalisto kompiuteriu buvo laiku ir vietoje.
 

 
Instrumenti
 
Apie aktualiausią Latvijos grupę jau esame rašę „Muzikiniuose pusryčiuose“. Šįkart gavome progą juos išgirsti gyvai. Koncertas prasidėjo žiniasklaidos palapinėje tebebendraujant su „Friendly Fires“. Šių vokalistas Ed'as išgirdęs „Instrumenti“ pasakė tai, kas buvo visiška tiesa: „they sound like Mika!“. Latvių nacionalinės televizijos žurnalistas pamokė – tai juk svarbiausia Latvijos grupė festivalyje! Ed'as: „Oh then they definitely don't sound like Mika!“.
 
„Instrumenti“ muzika tikrai turi panašumų su Mika. Kaip ir su „Pet Shop Boys“, „a-ha“ ir daugybe kitų sintezatorių vedinų pop grupių. Tačiau kas šiandien jų neturi? Vis dėlto, didesnį įspūdį už pačią muziką darė bendras vaizdas scenoje: pučiamųjų kvartetas, fejerverkai, dūmai – grupė išnaudojo visus pagrindinės scenos privalumus ir sukūrė neprastesnį šou, už vėliau sekusių tų pačių „Friendly Fires“.
 
 
 
Friendly Fires
 
Ar jūs matėte, kaip šis vaikinas šoka?! Jau po trečios dainos Ed'o marškiniai buvo peršlapę, ir jis nesustojo. Niekas kitas šiemet „Positivus“ scenoje neatidavė tiek energijos. Publika atsakė tuo pačiu, juolab kad absoliučiai kiekviena „Friendly Fires“ daina buvo tinkama išsikrauti.
 
 
 
Keane
 
Po šios diskotekos į didžiąją sceną žengę pagrindinės festivalio žvaigždės „Keane“ atrodė nykokai. Kad ir kiek naujų albumų jie išleistų, kad ir kaip puikiai savo kūrinius atliktų gyvai, publikos akyse jie visada bus tik „antri „Coldplay“, turintys gerų dainų, bet jomis nekeičiantys pasaulio. Tai jautėsi ir jiems grojant „Positivus“: buvo gražu, profesionalu, „Somewhere Only We Know“ ir kiti hitai nuskambėjo taip, kad širdys buvo paliestos. Tačiau tai nebuvo tas pasirodymas, apie kurio įstabumą publika kalbėtų kitą dieną po festivalio. „Keane“ tiesiog nėra tai galinti padaryti grupė.
 
 
 
Šeštadienis, liepos 21 d.
 
Ewert and the Two Dragons
 
Populiariausia Estijos, o galbūt ir visų Baltijos šalių roko grupė – vienintelė, „Positivus“ grojusi trečius metus iš eilės. Į viršūnę jie kilo kryptingai: prieš du metus pasirodė nedidelėje „I Love You“ scenoje, pernai – didesnėje, šiemet – didžiausioje. Šiuo metu „Mumford and Sons“ ir kitas folk grupes menanti jų muzika skamba kaip niekada užtikrintai, nors vis dar mažumėlę nuobodžiai. Visą koncertą lijęs lietus buvo per menka priežastis, kad klausytojų minia sumažėtų.:
 
 
 
Fanfarlo
 
Britų indie pop kompanija „Fanfarlo“ jau dabar kuria tokią muziką, kokios „Ewert and the Two Dragons“ dar tik mokosi. Pernai jie į „Positivus“ neatvyko, bet šiemet sugrojo už kiekvieną dingusią šypseną, sužinojus, kad „Positivus'11“ turės apsieiti be jų. Indie klausytojams tai buvo šventė, o „Positivus“ jų – apstu:
 
 
 
SBTRKT
 
Jauni, gražūs ir madingi, ar bent jau norintys tokiais būti, rinkosi čia. Londono dubstepo prodiuseris ir atlikėjas SBTRKT yra vienas labiausiai hip muzikantų šiuo metu. „Positivus“ nebuvo geriausia proga jam pristatyti savo kūrybą – reikėjo nakties, o ne vakaro, reikėjo mažesnės, o ne didesnės erdvės. Tačiau rezultatas nebuvo blogas:


 
 
Wild Beasts
 
Vampyriškai-aristokratiški britai „Wild Beasts“ yra viena įdomiausių pastarojo meto roko grupių, tačiau jų pasirodymas „Positivus“ nebuvo toks geras, koks galėjo būti. Prastokas įgarsinimas (per garsi boso linija, per tylus vokalas), iš „Red Bull“ scenos ateinantys DJ beat'ai, o vietomis ir pačių grupės narių pasimetimas neleido pajausti 100 proc. to, ką „Wild Beasts“ gali duoti. Nepaisant to, jie vis tiek buvo visa galva aukščiau už daugelį festivalyje grojusiųjų. Neleisti šios grupės į didžiąją sceną nebuvo pats geriausias sprendimas.


 
 
The Vaccines
 
Gali būti, kad „The Vaccines“ rokenrolo žvaigždė greitai nusileis, tačiau kol ji yra pakilusi, galima smagiai pakratyti plaukus ir pasimėtyti purvais, ką darė karščiausi jų fanai. Viena vertus, faktas, jog „The Vaccines“ yra viena karščiausių roko grupių pasaulyje šiuo metu, tik parodo, kokioje prastoje situacijoje šis žanras yra. Bet pašokinėti pagal „Wreckin' Bar“ vis tiek yra smagu.
 
 
 
Damien Rice
 
Be Lisos Hannigan Damienas Rice'as yra viso labo bardas su akustine gitara rankose ir istorijomis apie nelamingą meilę galvoje. Bet koks tai bardas! Damien'as vienas sugebėjo surinkti didesnę auditoriją nei bet kuri kitas „Nordea“ scenoje grojusi grupė. Tai buvo vienas nuoširdžiausių festivalio pasirodymo, su netikėtais „Radiohead“ - „Creep“ ir Leonardo Coheno „Hallelujah“ koveriais.
 
 
 
Manic Street Preachers
 
Su headlineriais šiemet „Positivus“ ne itin pasisekė: kaip ir pirmąją dieną užbaigę „Keane“, taip ir antrosios dienos paskutinieji „Manic Street Preachers“ nėra pakankamai įdomūs, kaip, sakykim, „Muse“ 2010-aisiais ar netgi „Scissor Sisters“ tais pačiais metais. Juolab kad Manic'ai jau kartą buvo viešėję Salacgrivoje.
 
Nepaisant grupės žinomumo ir didžiulės koncertinės patirties, daugeliui festivalio lankytojų jų muzika skamba kaip „tėvų rokas“, nes iš esmės ji tokia ir yra. Tie, kurie žino ir vertina „Manic Street Preachers“ galėjo pasimėgauti geru koncertu – grupė negailėjo savęs ir hitų, nuo paties pirmojo „Motorcycle Emptiness“ iki finalinio pacifistinio „If You Tolerate This Then Your Children Will Be Next“. Kiti liko nesupratę ir ieškojo laimės „Red Bull“ scenoje. Kiekvienam savo.
 



„Positivus'12“ fotogalerija. Nuotraukų autorė – Justė Urbonavičiūtė

festivalio apžvalga, Positivus, positivus 2012

Naujausi komentarai
s.v.
2012-07-25, 14:09
Labai taiklūs palyginimai:)
aaa
2012-07-25, 13:10
Positivus išties buvo nuostabus. Friendly Fires ir The Vaccines pasirodymai buvo kažkas nepaprasto ir pribloškiančio.
Rasilka
2012-07-24, 21:43
Puikiai pastebeta ir palyginta:)))
in
2012-07-24, 15:16
Labai tiksliai ir gerai parašyta!!
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai