Now Reading
PLJS idėja – pasmerkta gyvuoti?

PLJS idėja – pasmerkta gyvuoti?

PLJS idėja – pasmerkta gyvuoti?

Karolina Paulonytė 
Organizatorių archyvo nuotr.

Praėjusį savaitgalį, liepos 12-15 dienomis, Prienų rajone esančiame Visuomenės harmonizavimo parke įvyko pirmasis Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas (PLJS). Didėjant migracijos mastams ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje, nenuostabu, kad ne tik Lietuvos išeiviams, bet ir vietiniam jaunimui tokie renginiai yra gana aktualūs ir svarbūs, o svarbūs – ne tik emocine, bet ekonomine prasme. Kodėl? Tokie susitikimai ir idėjų dalinimasis su savo tautiečiais, kurie gyvena skirtinguose pasaulio kampeliuose, suteikia galimybę patiems praplėsti akiratį ir paieškoti naujų alternatyvų, kuriant geresnę ateitį savo šalyje.

Tai, kad šis renginys ir pati jo idėja susilaukė ypatingai teigiamų vertinimų – nenuostabu, tačiau pabandėme su keletu pašnekovų įvertinti ir pačių seminarų aktualumą bei renginio organizacinius niuansus.

Seminarai priklauso ne tik nuo pranešėjų

Skaičiuojama, kad į šį susitikimą buvo susirinkę apie 3500 žmonių iš daugiau nei 30 pasaulio valstybių, apie 40% dalyvių buvo atvykę iš užsienio. Su jaunimu bendravo ir diskutavo apie 170 pranešėjų. Tokia pranešimų gausa bei įvairovė ne vienam dalyviui apsuko galvą. Tiesa, ne visi mūsų kalbinti PLJS dalyviai buvo linkę žarstyti vien tik pagyras pranešėjams.

 

„Labai pozityvus renginys ir nors nebuvo sulaukta daugiau išeivijos Lietuvių, o didžioji dalis buvo vietiniai, tačiau pats renginys buvo ganėtinai pozityvus. Dalyvavau tiek verslo, tiek ir politikos seminaruose ir vienareikšmiškai atsakyti, jog patiko ar nepatiko – negalėčiau. Vieni pranešimai tikrai buvo labai įdomūs, kiti – nuobodūs arba bereikšmiai, buvo ir tokių, kuriuos gadino ir patys seminarų moderatoriai. Kita vertus, didelį įspūdį paliko Valdo Adamkaus kalba, berods, kad nei vienas seminaras nesulaukė beveik 2 tūkst. dalyvių susidomėjimo ir tokių aplodismentų, kaip jo ekscelencija. Tai buvo tikrai įkvepianti kalba“, – džiaugėsi PLJS dalyvis Nerijus.

Tiesa, vaikinas pripažino, kad kai kurie pranešimai akivaizdžiai atspindėjo politinę situaciją Lietuvoje, kuri yra susijusi su artėjančiais Seimo rinkimais Lietuvoje. „Iš kai kurių politikos pranešimų jautėsi tai, kad artėja rinkimai ir yra kalbama tai, ką reikia kalbėti, o ne tai, kas yra iš tiesų“, – kritikavo pašnekovas.

 

Kiek kitokios nuomonės laikėsi vienas iš PLJS dalyvių bei pranešėjų Jaunųjų socialdemokratų pirmininkas Juras Požela tvirtino, jog susitikime gvildenamos temos apie Lietuvos jaunimo perspektyvas ateityje yra svarbios šių dienų Lietuvai, siekiant, kad jaunimas būtų atstovaujamas tinkamai ir pakankamai, tokios pozicijos jis laikėsi ir dalyvaudamas diskusijose. „Reikia pripažinti, jog šiandien Lietuvos jaunoji karta yra labai silpnai atstovaujama, to priežastis – jaunų žmonių apatija politikai. Jeigu jų nėra tarp valdančiųjų, tai nieko nuostabaus, kad jie ir lieka nuošalyje priimant svarbius politinius sprendimus. Reiktų daugiau jauniems žmonėms solidarizuotis, atstovauti savo nuomonę. Pavyzdžiui, jei studentai susivienytų ir balsuotų rinkimuose, faktas, jog jų balsų persvara būtų didelė ir jie galėtų turėti savo švietimo ministrą, bet to niekada nenutinka ir po to belieka daryti demonstracijas“, – kalbėjo J. Požela.

Jaunoji liberalų partijos narė Karolina Aleksandra Lukaševičiūtė taip pat pasidalino savo įžvalgomis apie vykusį PLJS. „Vertinant bendrai, pats susitikimas buvo labai naudingas. Seminaras, kuriame buvo diskutuojama ko reikia Lietuvai – taupyti ar investuoti, mano manymu, buvo vienas iš įdomiausių ir reikalingiausių. Dviejų, tarsi visiškai skirtingų dalykų sugretinimas, leido kitaip į juos pažvelgti ir suprasti, ko reikia Lietuvai. Kitas, palikęs įspūdį seminaras, buvo apie tai, ar Lietuva gali išauginti Europos lygio lyderius. Labai įkvėpė bendra nuomonė, jog Lietuva gali tokius lyderius auginti ir išleisti į Europos politikos erdvę. Kiekvienam jaunam žmogui, manau, turi tapti taisykle, kad svarbiausia lyderiui – reputacija.“, – teigė K. A. Lukaševičiūtė.

Dalyvė Eglė teigė, jog buvo sunku išsirinkti, į kurį pranešimą eiti ir negailėjo pagyrų seminaro moderatoriams bei pranešėjams. „Jei kuri nors diskusija pradžioje rutuliodavosi vangiai, tai gale jos, tiek pranešėjai, tiek ir įsikarščiavę diskusijos dalyviai sugebėdavo išvystyti temą labai įdomiai, čia žmonės mokėjo diskutuoti, nepaisant to, jog ir turėjo skirtingas nuomones vienu ar kitu klausimu, kaip antai, dvigubos pilietybės tema. Kitas, maloniai nustebinęs faktas šiame susitikime buvo tas, kad dauguma pranešėjų po paskaitų mielai bendraudavo su savo klausytojais, kurie net ir pasibaigus seminarui norėdavo padiskutuoti su ekspertais jiems aktualiomis temomis,“ , – šiltų emocijų ir pagyrų negailėjo Eglė.

PLJS idėja – sveikintina

„Pačią idėją, kuri dar kilo prieš keletą metų, vertinu labai teigiamai, nes į LPJS atvyko ne tik išeivijos, bet ir gana inovatyvus, laisvai mąstantis jaunimas iš Lietuvos, kurie yra mūsų ateitis. Renginio idėja – natūralus noras suvienyti mintis, idėjas tam, kad padaryti kažką naujo. Tikiu, kad tokie susitikimai dažnės, galbūt net tokio pobūdžio susitikimai pasklis į regionus, savivaldybes ir panašiai“, – apie PLJS tęstinumą kalbėjo J. Požela.


Nerijų, kaip ir daugumą ten atvykusių dalyvių atvykti į PLJS paskatino ne tik noras pasilinksminti, bet ir kartu sudalyvauti gana aktualiuose seminaruose: „Suderinti linksmybes ir savišvietą yra labai smagu, nes vien pramoginių festivalių Lietuvoje tikrai netrūksta“.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai


 

Apie vyravusį bendrumo jausmą renginyje prakalbo ir dalyvė Eglė. „Ant žolės sėdintį ratu su pasaulio lietuviais galėjai sutikti Kosta Rikos prezidentą, o vakarais, pasibaigus koncertams, eidamas pro kava prekiaujančią palapinę, galėdavai sutikti muzikantą Arnoldą Lukošių diskutuojantį bendram ratelyje apie politiką. Aplink vyravo gera atmosfera. Tiesą pasakius, palyginus su kitais festivaliais, tai šis renginys buvo tobulas: visi susirinkdavo savo šiukšles, nebuvo jokių tabu prieiti prie kaimynų, atsisėsti ir būti šalia, dainuoti, valgyti kartu, diskutuoti, nes visi buvo nusiteikę bendrauti. Parsivežiau labai daug nuostabių įspūdžių , todėl galiu garsiai pasakyti, kad jaučiuosi tikra pasaulio lietuvė!“, – sakė Eglė.

PLJS organizaciniai trūkumai

Nors visi pašnekovai, bei daugybė sutiktų PLJS dalyvių negailėjo pagyrų organizatoriams, susitikimo idėjai ir bendrai vyravusiai atmosferai tas kelias dienas, vis dėl to pripažino, jog pirmą kartą organizuotas toks renginys turėjo ir tam tikrų trūkumų.

 

Visų pirma, nuo Prienų trūko nuorodų, kaip galima rasti susitikimo vietą. Taip pat nebuvo aišku, kur kokie pranešimai vyks. Anot dalyvių, nebuvo tiksliai nurodyta, kur yra viena ar kita auditorija ar nebuvo tiksliai numatyta, kur jie turėtų vykti. Neretai žmonės verslo pranešimuose stovėdavo, o kai vakarais vykdavo pranešimai LRT palapinėje, muzikantai jau repetuodavo, todėl dalyviams kartais būdavo sunku girdėti pranešimus.

Nepaisant šių išsakytų pašnekovų minčių, bendra nuotaika, idėja ir tokie renginiai yra pavyzdiniai bei reikalingi Lietuvai. Todėl belieka organizatoriams palinkėti sėkmės ir dar daugiau šviežių idėjų, buriant talentingą Lietuvos jaunimo bendruomenę draugėn. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top