Kodėl žiovulys yra užkrečiamas ir kt. atsakymai į keistus, bet dažnus klausimus

Laikas.lt

Kodėl ausyse kaupiasi siera?

Ausyse esančios liaukos gamina lipnią, gelsvą masę, kuri apsaugo ausis nuo bakterijų bei infekcijų. Gydytojai nepataria per dažnai valyti ausų, nes iš tikro jos savaime išsivalo, užtenka trenkantis galvą, sušlapinti ausis ir neprireiks jokių ausų krapštukų, kurie gali pakenkti būgneliui.

Kodėl oda pašiurpsta?

Dėl šalčio ar baimės ant odos atsiranda gubreliai, o plaukeliai pakyla į viršų. Šį reiškinį tyrinėję antropologai sako, kad taip yra todėl, kad atsipalaidavus, staigiai dėl ko nors įsitempiant įvyksta aptartas reiškinys. Taip, pasak jų, organizmas reaguoja į pavojų.

Kodėl morkos gerai akims?

Nes juose yra daug vitamino A . Dietologai sako, kad dažnas žmogus turi susidaręs klaidingą nuomonę, kad morkose šio vitamino yra daugiausiai, tačiau tai netiesa, jo tiek pat yra saldžiose bulvėse, mangose, kopūstuose, lapinėse daržovėse ir kiaušiniuose.

Kodėl su amžiumi plonėja lūpos?

Senstant žmogaus organizmas gamina mažiau kolageno, kuris ir yra baltymas, putlinantis lūpas. Ypatingai jo kiekį mažina saulė. Tad patariama vengti saulės, naudoti nuo ultravioletinių spindulių apsaugantį lūpų balzamą ar lūpų dažus.

Kodėl paaugliai mėgsta ilgai miegoti?

Jaunuoliai nuo 10 iki 14 metų ypatingai mėgsta ilgai drybsoti lovose, bet taip yra ne dėl tingumo. Paprasčiausiai jų organizmai gamina hormoną melatoniną, kuris trukdo miegoti, t. y. jo daugiausiai tokiame amžiuje pagamina 9–10 val. vakaro, kas neleidžia ilgai užmigti ir verčia ilgiau miegoti ryte.

Kodėl tiek daug moterų šaltos rankos ir kojos?

Moterų nervai, reguliuojantys kraujo tekėjimą į galūnes, yra daug jautresni nei vyrų. Beje, jų ir spaudimas yra mažesnis. Tad kai keičiasi išorinė temperatūra, kraujas sunkiau pasiekia galūnes, dėl ko jos ir būna šaltos.

Kodėl vienų žmonių dantys yra baltesni?

Kaulo spalva, kaip akių ir plaukų, yra paveldima. Vienų emalis yra baltesnis, kitų linkęs į geltonumą. Žinoma, poveikį turi ir maistas, priežiūra, tačiau viską nulemia įgimtos savybės.

Kodėl žiovulys yra užkrečiamas?

Mokslininkai žiovulį tapatina su juoku: vieno žmogaus organizmas priima kito žmogaus organizmo refleksą ir taip jis ima žiovauti ar juoktis, kaip ir greta esantis asmuo. Apskritai žmonės formuoja savo jausmus, net neįžvelgdami tiesioginės aplinkinių įtakos. Žiovaujant ji akivaizdi.

juokas, klausimai, psichologija, regėjimas, sveikata, žiovulys

Naujausi komentarai
joo
2012-07-17, 11:23
Mokykloje visai kitokie ir daug tikslesni paaiskinimai, ne konkretus straipsnis.
Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai