Now Reading
Kas geriau augintiniui – vienatvė namuose, ar trys dienos trankios muzikos?

Kas geriau augintiniui – vienatvė namuose, ar trys dienos trankios muzikos?

Kas geriau augintiniui - vienatvė namuose

Grynas.lt

Praėjusį savaitgalį Lietuvoje aidarytas masinių renginių sezonas – pajūrys buvo užgrūstas poilsiautojų ir šokių muzikos mėgėjų, prie Lūksto ežero Varniuose vyko jau 20–osios „Bliuzo naktys“, o Zarasų rajone – elektroninės muzikos festivalis „Tundra“.

Bliuzuotojų būryje buvo gausų šeimininkų, kurie į festivalį nusprendė atsivežti į savo keturkojus. Vienas jų – festivalio „veteranas“ mišrūnas Bliuzas, po teritoriją vaikštinėjantis tarsi vienas iš organizatorių.

Tačiau kaip patys keturkojai reaguoja į „pjaustymą“ elektrinėmis gitaromis bei pušyną drebinančius būgnus? Kaip jie elgiasi tuomet, kai užklumpa audra ir šeimininkai rūpinasi pirmiausia uždengti ir kuo tvirčiau prisegti palapines? Galiausiai kaip festivalyje susitikę sutaria bokseris ir vokiečių aviganis, Vakarų škotų terjeras arba 20-ies centimetrų ūgio mišrūnas?

GRYNAS.lt domėjosi, kaip šeimininkams sekasi festivalyje su savo augintiniais bei ką apie tai mano veterinarai.

Iš tūkstančio palapinių randa saviškę

Prie ežero prisėdusi Rūta savo nedidelį mišrūną Klecką buvo paleidusi laisvai bėgioti.

„Jis apsidairo aplink ir sugrįžta prie šeimininko, svarbu būti toje pačioje vietoje“, – teigė mergina. Kleckas dalyvauja jau antrosiose „Bliuzo naktyse“ ir, šeimininkės teigimu, yra draugiškas su festivalio dalyviais ir su kitais šunimis. Be to keturkojis – labai savarankiškas.

„Kai užėjo lietus ir vėjas, Kleckas pirmas surado palapinę ir į ją įlindo“, – stebėjosi augintinio nuovoka ir orientacija šeimininkė. Rūtos manymu, į festivalius žmonės vežasi tik draugiškus, neagresyvius, prie žmonių gausos pripratusius šunis, todėl problemų nekyla.

Į festivalius – mokytis bendrauti su nepažįstamais

Scenos teritorijoje, jau festivaliui besibaigiant, sutikta spanielė Leksi buvo ką tik išsimaudžiusi ežere. Jos šeimininkė Ramunė teigė, kad atvyko tik trumpam pasiimti dukros ir šuo festivalio metu buvo jaukiuose namuose.

„Kelionėse ji jaučiasi labai gerai ir prisitaiko. Pavyzdžiui, sustojus automobiliui žino, kad reikia eiti atlikti gamtinius reikalus. Tačiau nežinau, ar leisčiau į tokį festivalį – bijau, kad šunį čia sutryptų“, – abejojo Ramunė.

Du įspūdingus šunis – kurstsharų veislės kalytes Bruknę ir Tamą vedžiojusi Evelina teigė, jog specialiai pratina augintinius prie žmonių gausos. Nors festivalis augintinėms – pirmasis, šunys po truputį įsidrąsina ir nebijo būti paglostyti nepažįstamųjų.

Stiprus garsas gali pakenkti

Evelina nepaleido iš rankų pavadėlio. „Bijau, kad pradėtų šniukštinėti visur besimėtančias šiukšles ir dar ko negero prisiėstų. Paleidžiu tik didesnėje erdvėje, kur nėra daug palapinių ir šiukšlių, o šiaip laikau pririštas prie palapinės – kaip karves“, – pasakojo šeimininkė. Veislinius šunis Evelina pasiėmė iš prieglaudos, todėl iš pradžių viena kalytė baidėsi bet kokių žmonių.

Veterinarijos klinikos „Vetpraktika“ veterinarė Aušra Matusevičiūtė GRYNAS.lt teigė, jog tai, kaip šuo jausis renginyje priklauso nuo jo socializacijos laipsnio.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Jei jis pripratęs prie žmonių, treniruojamas – jis laisvai jausis, jei niekad nepaleidžiamas nuo pavadžio, bijantis žmonių – bus problema. Jei šuo nėra socializuotas – jam geriau likti namuose. Ir apskritai šunims nėra gerai didelis garsas koncertuose, tačiau vienas kartas – nieko blogo“, – kalbėjo veterinarė.

Reikia pratinti prie žmonių gausos

A. Matusevičiūtė mano, kad šuo gali būti pripratęs bendrauti su būriu draugų, tačiau didelė minia ir svetimi žmonės – kas kita.

„Reikia užsiimti su gyvūnu, nuolat bendrauti su juo, treniruoti. Viską reikia daryti palaipsniui – vestis į didesnę ir dar didesnę masę žmonių. Viskas padaroma, jei imamasi“, – kalbėjo „Vetpraktikos“ atstovė.
Veterinarės teigimu, šunų ausis didelis garsas veikia lygiai taip pat, kaip ir žmonių. Jis kenkia, tačiau kadangi koncertai vyksta retai, nieko blogo nutikti neturėtų. Šunims kenktų nebent dažnas buvimas prie stipraus garso šaltinio.

Vis dėlto A. Matusevičiūtė pripažįsta, kad savo keturkojo į tokį renginį nesivestų. Jei neturite šuns kam palikti ar tiesiog negalite kelioms dienoms skirtis su augintiniu, nepamirškite pasirūpinti, kad jis visuomet turėtų ėdesio ir šviežio vandens.


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top