Now Reading
Joninių papročių instrukcija XXI amžiuje

Joninių papročių instrukcija XXI amžiuje

Joninių papročių instrukcija XXI amžiuje

Agnė Semėnaitė
Jaunimogidas.lt

Rytas

Būtinai atsikelkite prieš patekant saulei ir iškart bėkite į lauką. Taip, prieš išgeriant rytinį kavos puodelį ir prieš dušą! Susiraskite šiek tiek žolės (galbūt netoli mašinų stovėjimo aikštelės?) ir atidžiai įvertinkite – kuo daugiau rasos, tuo geresnis bus derlius. Gal Jums tai neatrodo aktualu, bet verta atkreipti dėmesį, kad didesni derliai turėtų reikšti mažesnes kainas! Surinkę šiek tiek rasos nusiprauskite veidą – jis bus skaistesnis!

Jei sugebėsite rasos prisirinkti, galite ją naudoti gydymui – natūralūs vaistai, o dar ir nieko nekainuoja! Tik nesakykite kaimynui, nebent rasos prikritę ypač gausiai. Kadangi dar nespėjote palįsti po dušu, eikite nusimaudyti ežere ar upėje – tai sustiprins sveikatą (tik būkite atsargūs, kai rinksitės vietą – žmonės pamatę Jus besipliuškenančius Neryje vidury Vilniaus gali pamanyti, kad skęstate, ir nesuprasti Jūsų ketinimų. Tas pats galioja kitų miestų bei miestelių gyventojams). Jei vandens telkinio nerandate – bent pamirkykite pirštus baloje.

Diena

Griebkite už parankės močiutę ir eikite rinkti žolynų – jie šiuo metu turi daugiausiai gydomųjų savybių. Ne, ne viskas, kas žalia ir auga ant žemės yra žolė. Nerekomenduotume tos pievos prie mašinų stovėjimo aikštelės, kur buvote ryte, nes šie žolynai augo ne pačiame švariausiame ore… Verta prisiminti ir tai, kad tą pievą Jūs jau ištrypėte, bandydami nusiprausti. Tiesa, šios taisyklės galioja tik moterims!

Merginos turėtų apsirengti baltais rūbais ir eiti pinti vainikų iš devynių ar dvylikos skirtingų žydinčių žolynų. Iš karto perspėjame – gėlės, kurias pardavinėja parduotuvėse netinka. Jums reikia žolynų iš pievų (na, jei tikrai jų nerandate, galite pabandyti užsukti į turgelį – galbūt ten Jums padės)! Šie vainikai pravers vakare, keliais galite papuošti namus, pasipuošti pačios. Tiesa, vyrams vainiką nupinti kiek paprasčiau, nes jiems užteks vienintelio medžio – ąžuolo vainiko.

Tolesniam veiksmui Jums prireiks kupolės – stebuklingo trišakio augalo, kurio viena šaka žydi kaip saulė, kita kaip mėnulis, o trečia kaip žvaigždė. Tačiau, jei Jums nepavyks rasti kupolės, galite pasinaudoti senovės lietuvių gudrybe ir tiesiog stverti šakotą kartį, kurią turėtumėte įkasti šventvietės viduryje. Nemanome, kad prekybos centras, televizorius, Jūsų darbo vieta, mokykla ar universitetas tam tinkamos vietos, tačiau galite pabandyti įkasti kupolę kieme ar tame vazonėlyje prie knygų spintos su Jūsų šeimos ir draugų nuotraukomis.

Vakaras

Turite užgesinti senąją ugnį švariu vandeniu ir užkurti naują. Džiaugiamės, kad Jums pavyko tai padaryti su senąja dujine virykle, kol Jūsų kaimynas, teturintis šio prietaiso atitikmenį, kuriam reikia elektros, pavydžiai žiūrėjo, bet per naująją ugnį reikia dar ir peršokti. Žinoma, jei pašokate ypač aukštai, galite likti prie viryklės, bet mes su Jūsų kaimynu einame į kiemą kurti laužo. Šokinėjimas per jį suteiks sveikatos ir jėgų vasaros darbams. Tik kai kursite ugnį, nepamirškite palinkėjimų ir pagarbos žodžių Saulei bei protėviams!

Taip pat privalome perspėti, jog Joninių naktį siaučia raganos ir piktosios dvasios, kurios kenkia žmonėms, augalams ir Jūsų naminiams gyvūnėliams. Kad apsisaugotumėte nuo jų, turite aukštose vietose iš beržo tošies, stebulės ar dervos ant karčių kurti ugnį, atbaidysiančią blogąsias būtybes. Patariame paieškoti kalnelio, tačiau, blogiausiu atveju, daugiaaukščio namo stogas taip pat gana aukšta vieta, nors reikalauja imtis šiokių tokių atsargumo priemonių. Taip pat siūloma minėtas medžiagas uždegti ir ridenti nuo kalno, bet gal užteks su ta pačia uždegta kartimi nubėgti nuo kalno pačiam? Juk ne visi gaisrininkai ir policininkai žino Joninių papročius… Ši ugnis apsaugo nuo raganų bei jų kerų ir nuo visų kitų pavojų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jei vis dėlto kas nors užsidegs ir Jūs pulsite prie upės ar ežero – nusimaudykite kaip reikiant, nes tai dar vienas Joninių paprotys! Tik atsargiai – merginos su vaikinais leis savo vainikėlius į vandenį. Tai labai svarbus veiksmas, nes jei vaikino ir merginos vainikėliai plaukia greta, kitais metais jie susituoks. Jei Jonines švenčiate savo bute, galbūt galite improvizuoti ir vietoj vandens telkinio naudoti vandens pripiltą vonią. Tik vainikėlių reikėtų mažesnių… Jei po visų raganų baidymų Jūsų medinės sūpuoklės išliko sveikos, tuomet supkitės kiek galite aukščiau – taip prikelsite gamtą, o javai augs aukštesni. Na, o jeigu sūpynėms pasisekė mažiau, ar tokių iš viso neturite, galite bandyti pasisupti bent ant kėdės. Ir paklauskite močiutės (knygos ar kompiuterio), kokias Joninių dainas ji žino. Tuomet besisupdami galėsite jas dainuoti!

Naktis

Visą naktį vyksta pats svarbiausias veiksmas – paparčio žiedo ieškojimas. Pasikvieskite draugą ir nerkite į tamsą ieškoti žiedo. Jis gali atnešti pasakiškus turtus, sėkmę, ar net padėti suprasti gyvūnų kalbą! Tik nenusiminkite, jei nepavyks, senovės lietuviams taip pat ne visada sekdavosi. Net jei prarasite viltį, suraskite kad ir ne paparčio, bet kito augalo žiedelį ir juo papuoškite namus. Ir neužmirškite sulaukti patekančios saulės…


View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top