Now Reading
Karalienė, kuri neturi paso

Karalienė, kuri neturi paso

Karalienė

Laikas.lt

Didžiosios Britalinijos karalienė švenčia deimantines valdymo metines – moteris yra antra ilgiausiai karalystę valdžiusi monarchė. Ją lenkia tik karalienė Viktorija valdžiusi 63 metus. Karūnavimo metu Elizabeth II sakė: „Aš skelbiu, kad visą savo gyvenimą, nesvarbu ar trumpas, ar ilgas jis bus, būsiu atsidavusi tarnystei jums“. Jau šešias dešimtis stebime ne tik karalienės valdymą, bet ir tautos atsidavimą jai – tad pabandykime susidėlioti Elizabeth II portretą iš įdomių faktų apie ją rinkinio.

Vaikystėje bei paauglystėje karalienė buvo vadinama Lilibet, kadangi būdama maža ji negalėjo ištarti savo vardo.

Pirmąjį kartą ji viešai kalbėjo BBC radijo eteryje, būdama 14. Tai buvo 1940 – aisiais, sudėtingiausiais II – ojo Pasaulinio karo metais, tąkart mergaitė norėjo įkvėpti savo tautą: „Mes visi žinome, kad galiausiai viskas bus gerai,“ – sakė ji.

Karalienė bei jos vyras, Edinburgo kunigaikštis, yra karalienės Viktorijos provaikaičiai. Jiedu susitiko, kai Elizabeth II buvo 13 ir iškart pradėjo susirašinėti laiškais. Juodu vienija hobis fotografuoti – pora dažnai fotografuoja šeimą bei vienas kitą, nemaža dalis oficialių monarchės nuotraukų buvo padarytos jos vyro.

Karalienė labai vertina stabilią santuoką ir šeimą, tad kiekvieną, deimantines vestuves švenčiančią, tautiečių porą ji pasveikina asmeniškai, atiųsdama telegramą. Jai jau teko išsiųsti apie 280 000 tokių sveikinimų.

Liūdna tai, kad du iš jos vaikų, Andrew ir Anna, oficialiai išsiskyrę, o princo Charles bei princesės Dianos liūdna šeimos istorija visiems žinoma.

Ji taip pat telegrama pasveikina sulaukusius 100 metų amžiaus – šių telegramų karalienė išsiuntė jau per 100 000.

Elizabeth II garsėja savo meile korgiams – nedideliems aviganiams, kurių veislė kilo Velse. Savo valdymo laikotarpiu moteris išaugino 30 šių šunų, o šiandien turi 4: Linnet, Willow, Monty ir Holly.

Karalienė pristatė naują šunų veislę, pavadintą dorgiais – ji kilo, kuomet vienas iš Jos didenybės korgių susiporavo su princesės Margaret taksu vardu Pipkin. Karalienė augina 4 dorgius: Cider, Berry, Candy ir Vulcan.

Pavargusi kalbėti su žmogumi karalienė pasuka savo vestuvių žiedą ar perkelia rankinę nuo vienos rankos ant kitos – tai ženklai, rodantys, kad metas pasitraukti nuo monarchės.

Oficialių vizitų metu karalienė gauna keisčiausių dovanų – ananasų, kiaušinių, dėžutę su sraigių kiautais, klevo sodinuką, 7 kilogramus krevečių. Londono zoologijos sode taip pat gyvena keletas dovanų: jaguarai, tinginiai ir du juodieji bebrai.

Per savo valdymo metus karalienė atidarė 15 tiltų, palaimino 23 laivus, gavo daugiau nei 3 milijonus laiškų.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Šiuolaikinės technologijos tapo neatsiejama monarchijos dalimi – ji turi savo internetinį puslapį, paskyrą „Facebook“ bei „Twitter“ socialiniuose tinkluose, o karalienė 2003 – iaisiais pozavo holograminiam portretui. Moteriai teko pozuoti 139 oficialiems portretams, dviejuose iš jų ji vaizduojama su savo vyru.

Taip pat buvo sukurta 11 karalienės skulptūrų.

Elizabeth II yra pirmoji karališkosios šeimos moteris, kuri iš tiesų tarnavo kariuomenėje – ten ji išmoko vairuoti automobilį. Karalienė yra vienintelis žmnogus Didžiojo Britanijoje, kuriam leidžiama vairuoti be vairuotojo pažymėjimo ir automobilių registracijos numerių.

Karalienė švenčia du gimtadienius – dieną, kuomet ji gimė gegužės 21 – ąją bei oficialųjį birželio mėnesį. Tokia keista tradicija trunka jau ilgus metus – oficialus gimtadienis švenčiamas kiek vėliau, kadangi labiau tikėtina, jog oras tądien bus geresnis.

Ir pabaigai… Elizabeth II iš tiesų, skirtingai nuo kitų karališkosios šeimos narių, neturi paso.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top