Now Reading
Ugniagesiai gelbėtojai – superherojai pagal iškvietimą

Ugniagesiai gelbėtojai – superherojai pagal iškvietimą

Ugniagesiai gelbėtojai - superherojai pagal iškvietimą

Ina Peseckienė
Nuotr. Ainos Kunigėlytės

„Siaubo filmo viešbutis“ – taip Vilniaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos šeštosios komandos ugniagesiai gelbėtojai vadina savo senąsias patalpas. Pavojingas užduotis kasdien atliekantys vyrai normalių darbo sąlygų laukė 16 metų. Galiausiai prieš mėnesį įgyvendintas projektas leido ugnies priešams įsikelti į naujas, moderniai įrengtas patalpas.

Pastarąjį mėnesį spaudoje mūsų šalies ugniagesiai minimi itin dažnai. Deja, ne tik dėl atliekamų žygdarbių, bet ir dėl sugriežtinto sveikatos tikrinimo, kuris, pasak jų pačių, nemotyvuotai retina ir taip kiekiu nepasižyminčias jų gretas. Kodėl ugniagesių gelbėtojų trūksta ir kodėl jais tampama? Pasakojimas apie ugniagesių kasdienius džiaugsmus bei vargus – pasisvečiavus naujojoje gaisrinėje.

Simbolinis čiuožimas stulpu žemyn

Į gaisrinės pastatą įprastai užsuka moksleivių ekskursijos ar įspūdžių ištroškusios mergvakarių dalyvės, tačiau romantikos aptinka nedaug: griežta dienotvarkė, privalomos pratybos ir treniruotės sporto salėje, nenuspėjami iškvietimai į gaisrus… Padauginus iš rizikos, pavojaus sveikatai, psichologinių sunkumų ir artimųjų nervų, pasidaro graudu. Tačiau patys ugniagesiai apie savo darbą kalba su entuziazmu: riziką ir pavojų kompensuoja žmonių dėkingumas ir… adrenalinas.

Budi ugniagesiai kas ketvirtą parą. Miegas – griežtai nuo 22 val. vakaro iki 6 val. ryto, tačiau itin budrus – bet kada gali pažadinti kaukianti sirena. Kiekvienas pabudimas naktį – it mažas infarktas: šoki iš lovos prie stulpo, nučiuoži žemyn, randi save sėdintį gaisriniame automobilyje.

Pranešus apie įvykį ugniagesiai turi per dvi minutes pasiekti gaisrinį automobilį. Tos dvi minutės – kelias iki garažo, šuolis į atsparius ugniai drabužius ir batus. Išvykdami ugniagesiai nežino, ko tikėtis – jiems žinoma tik įvykio vieta. Kelionės metu, kol vyrai dedasi šalmus ir krūvą įrangos, pajėgų valdymo centras pateikia daugiau informacijos. Protai veikia sparčiau už dalelių greitintuvą: per kelias kelionės minutes turi suplanuoti, kaip trauksi žmogų iš suploto automobilio ar degančio buto trečiame aukšte.

Jie dirba darniai it laikrodis – kiekvienas skyrius turi savo funkcijas, kad nekiltų painiava: vieni eina į pastatą su žarna, kiti atsakingi už vandens paleidimą, treti surenka duomenis apie žmonių skaičių, laikomas degiąsias medžiagas…

Jų įranga ir apranga sveria apie 20 kg. Dirbti karštyje manevruojant tokio svorio įrankiais nelengva, o po pusvalandžio persmelkti prakaito drabužiai sveria dar daugiau. Kai šalta, vos nustojus darbuotis rūbai suledija ir styro varžydami judesius.

Superherojų kostiumai niekada nebuvo patogūs: apsiaustai, kelnaitės su timpomis… Ugniagesių apsauginiai kostiumai abejingų nepaliktų: ne dėl to, kad ryškūs, o dėl to, kad visko matę. „Kasdienę aprangą turime gauti kasmet, o apsauginę – priklausomai nuo susidėvėjimo. Deja, dėl lėšų trūkumo vaikštome apiplyšę. Susisiūti apsauginės aprangos neįmanoma – siūlai turi būti specialūs, atsparūs ugniai“, – sako budinčios pamainos vadas.

Per metus – vos 40 naujai parengtų ugniagesių

Iš tiesų norinčiųjų dirbti ugniagesiais stygius – rimčiausia problema tiek patiems ugniagesiams gelbėtojams, neturintiems atokvėpio (kartais naktimis kyla po aštuonis gaisrus), tiek gyventojams. Per metus Ugniagesių gelbėtojų mokykloje parengiama apie 40 žmonių.

Paklausti, ar gelbėti nuo ugnies – jų pašaukimas, vyrai gūžteli pečiais: „Dirbame savo darbą“. Kukli alga jo vertinti netrukdo: malonu padėti kitiems. „Pasitaiko ir bandančių atsidėkoti, pavyzdžiui, kaimuose lašinių papjausto“, – dalijasi vienas skyrininkų, priešgaisrinėje apsaugoje dirbantis jau dvidešimt metų.

„Vienas maloniausių įvykių buvo Naujųjų metų naktį. Ne paslaptis, kad nė viena Naujųjų naktis neapsieina be iškvietimų, įprastai prieš pat vidurnaktį ar kelios minutės po jo. Šiemet mums užgesinus gaisrą žmonės pavaišino mus arbata ir sumuštiniais bei, užjausdami, kad vidurnakčio fejerverko nespėjome pamatyti, surengė jį mums pakartotinai“, – prisimena budinčios pamainos vadas.

Pratę prie streso

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

„Esame psichologiškai užgrūdinti“, – teigia vyrai. Situacijos gaisre tokios, kad neturi nė sekundės
pamąstyti, privalai veikti, tačiau naktimis guli ir galvoji, ką galėjai padaryti kitaip. Atsiriboti nuo neigiamų minčių ugniagesiams padeda šeima. Tiesa, artimiesiems apie gaisro siaubą nepasakojama.

Neįmanoma nepastebėti intonacijų, kuriomis kalbama apie 2007 m. gaisrą Žirmūnų gatvės 93 name – vieną kraupiausių pastarojo dvidešimtmečio Vilniaus gaisrų. Tąkart prie daugiabučio buvo sutelktos visos sostinės ugniagesių pajėgos, liepsnojo keli aukštai. Žmonės, neištvėrę įtampos ir karščio, šoko pro langus. Penki žuvo, per dvidešimt atsidūrė ligoninėje. Viso to galima buvo išvengti, jei būtų laikytasi priešgaisrinės apsaugos taisyklių, tačiau evakuaciniai laiptai buvo užversti rakandų, užrakinti spynomis, užstatytas privažiavimas prie namo.

Automobilių stovėjimo aikštelė šiame gaisre tapo didžiausia kliūtimi: užuot skubėję gelbėti žmonių, ugniagesiai buvo priversti stumdyti apie pusantros tonos sveriančias mašinas. Net kvailiai mokosi iš savo klaidų, bet patikrinus šį namą po penkerių metų situacija nepasikeitė.

Beje, gyventojus turi raminamai veikti faktas, kad ugniagesiai gelbėtojai ne tik gesina gaisrus, bet ir kitomis aplinkybėmis rizikuoja gyvybe. „Pagal iškvietimą siurbiame kilimus, nuimame puodus nuo viryklės“, – sako vyrai rimtais veidais. Pasirodo, nejuokauja: ugniagesiai gelbėtojai renka sudužusių termometrų gyvsidabrį, įlipę pro langą išjungia paliktą lygintuvą, išvalo dūmtraukius. Tradiciškesni atvejai – traukti žmones iš po ledo, išsiurbti vandenį iš rūsio, padėti greitosios pagalbos medikams nunešti daug sveriantį žmogų į automobilį.

 


Šis straipsnis publikuotas gegužės mėnesio „Laikas.lt“ žurnale tema SUPERHEROJAI, kurį galite rasti Vilniaus, Kauno ir Šiaulių viešose vietose arba čia. Kiti numerio straipsniai:

Visur ir viską spėjantis herojus Laurynas
Metus trunkantis nuotykis Afrikoje
Fotografės D. Pinzon modeliai – meksikiečiai imigrantai
Komiksas – Eplmenas gelbsti hipsterius
Pavaišink superherojų arbata
„Laikas.lt“ viršelio užkulisiai arba Supermenas fotostudijoje OKTO
P. Židžiūnas – kaip tavo savo gyvenimo superherojumi?
Filmai apie superherojus: nuo Betmen’o iki Robocop’o
Debesų sklaidymas, prikėlimas iš mirusiųjų ir kitos jogų galios
„Downhill“ – intensyvus dviračių sportas
Masažas. Atsakymai į kylančius klausimus
Talentų bankas. „Dizaino savaitgalis“ – loftų gyventojams ir svečiams
Astrologinės gegužės mėnesio prognozės – Herojiškumas

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top