Now Reading
Radikalios muzikos festivalis „Nordic Audio Modern 2012“ – jau čia pat

Radikalios muzikos festivalis „Nordic Audio Modern 2012“ – jau čia pat

Radikalios muzikos festivalis „Nordic Audio Modern 2012“ - jau čia pat

Laikas.lt

Beveik dešimtmetį gyvuojanti nepriklausoma, industrial subkultūrą propaguojanti bei pasaulinio lygio koncertus organizuojanti leidykla „Autarkeia“, sugrįžta su tęstiniu renginių ciklu „Nordic Audio Modern“.

Po penkerių metų pertraukos Vilnių vėl okupuos didžiausias šios muzikos festivalis Baltijos regione. Tai bus įspūdingiausias savo apimtimi renginys per visą „Autarkeia“ organizacijos istoriją, – net du tamsūs ir intensyvūs vakarai su pagrindinėmis ir sunkiausiomis industrial bei ambient muzikos ikonomis. Tam įvykiui bus paruošta speciali vyksmo vieta, kuri kaip niekas kitas tinka industrial muzikai. 2012 m. gegužės 11–12 d. renginys vyks klube „Loftas“, kuris ypatingai alsuoja industrine atmosfera bei pasižymi itin švariu bei skvarbiu garsu.

Kaip praneša specialiai festivaliui sukurtas tinklalapis, organizatoriai, nuolat lepinantys savo klausytojus ypač kokybiška bei skoninga muzika, šį kartą vėl pasistengė iš peties. Festivalyje dalyvaus aukščiausio lygio kūrėjai iš Vokietijos, Švedijos ir Lietuvos. Ypatingi svečiai – savo gyvavimo dvidešimtmetį paminėjusi leidyka iš Leipcigo „Loki Foundation“. Savo pasirodymus festivalyje pristatys labiausiai jos vardą garsinantys kūrėjai.
 
Circular yra vieno žmogaus projektas, kurio muzikavimo pradžia prasidėjo 2006 m. su debiutiniu albumu, sulaukusiu ypatingai gerų ivertinimų. Johanneso Riedelo muzika – tai mąslus ir hipnotiškas ambient. Analoginiai sintezatoriai, gitaros bei daugybė kitų garso šaltinių sukuria ypatingą aurą jo gyvuose pasirodymuose. Johanneso klasikinės muzikos išsilavinimas garantuoja išskirtinį garsų kontempliavimą.
 
Fjernlys yra minkščiausias ir svajingiausias projektas festivalyje. Fjernlys muzika pripildo erdvę šilta bei jautria atmosfera, kurią sukuria įstabaus moteriško balso poetinės ambient dainos, tikslūs perkusijos elementai, altas ir gilūs organiški ritmai. Festivalyje kūrėjai pristatys naują programą, kurioje vyraus didesnė dalis akustinių elementų.
 
Herbst9
– tai itin precižiška audio kelionė į archajinį pasaulį. Scenos senbuviai, ką tik išleidę brandžiausią ir geriausią albumą savo diskografijoje, sulaukė ypatingai puikių įvertinimų tarp dark ambient, ir ne tik, muzikos gerbėjų visame pasaulyje. Sodrūs ritualiniai ir perkusiniai būgnijimai, ištirpstantys atmosferiniame gaudesyje, nežemiški tonai ir akustiniai instrumentai, kaip antai gongai, varpai ir citros. Taip šių kūrėjų rankose gimsta tikrasis ir turtingas garso menas.
 
Inade projekto pradžia siekia 1991 m. Nuo to laiko dark ambient muzikos kolektyvas užsitarnavo nepriekaištingą reputaciją dėl itin skvarbių, sąmonę paliečiančių albumų bei aukščiausio lygio gyvų pasirodymų. Inade klausytojams atvers neregėtą sferą ir kosminius verpetus, kuriuose kinetinės garso struktūros bus įžemintos pačių soliarinių architektų. Šis monumentalus garsų pasaulis ir puiki vaizdo kūryba visą  projekto pasirodymą įprasminą vieninteliu terminu – garso mitologija.
 
Land:Fire
. Po šiuo vardu slepiasi masyvios energijos blyksnis, kurį supa mašininio triukšmo sūkurys, ritmai, interferencijos bei elektromagnetinės bangos. Taip, po šiais kompleksiniais garsais gimsta apokaliptinė atmosfera. Herbst9 kūrėjų Alter Ego sugrįžta į Vilnių su visiškai nauju garso takeliu, kuris skirtas karui ir jo griuvėsiams per pastarąjį šimtmetį.
 
Ex.Order muzika koreliuoja su intensyvia ir ekstremalia industrial srovės puse. Šis projektas savo garsinį pasaulį konstruoja per koncentruotą ir tvinkčiojančią garso jėgą, kurią stato analoginės garso bangos, mechaninė perkusija, modeliniai koliažai ir bauginantys vokalai. Tai itin subtilus ir skoningas, atspindintis vokišką manierą, power electronics.
 
Festivalyje savo išskirtinius pasirodymus taip pat surengs ir trys patys produktyviausi bei hiperaktyviausi svečiai iš Švedijos. Tai – jau ne kartą Lietuvoje viešėjęs Lina Baby Doll ir Kristianas Olssonas. Švedui Jouniui Havukainenui tai bus pirmoji koncertinė viešnagė mūsų šalyje.
 
Survival Unit – gyvas kultas ir nežmoniškiausias PE projektas visame pasaulyje. Nors projekto veikla ir nutraukta, tačiau Kristian‘as Olsson‘as atvyksta vieninteliam ir išskirtiniam pasirodymui Vilniuje. Daugybę kartų reanimuotas leidinių pavidale po „Autarkeia“ vėliava, Survival Unit yra tarsi aktyvuota garso bomba, kuri ant kelių parklupdys net patį didžiausią ekstremalios muzikos faną. Pasirodymas skirtas sudėtingiausiam auralinės muzikos suvokimui.
 
Deutsch Nepal – tai dar viena gyva legenda, kurios pristatinėti nereikia ir kuri žinoma įvairaus žanro muzikos gerbėjams. Lietuvoje viešėjęs daugybę kartų bei išleidęs naująjį albumą „Amygdala“, didysis generolas vėl pasiruošęs išskirtinai užlipti ant scenos Vilniuje.
 
In Slaughter Natives yra vienas iš tų pirmųjų, seniausiųjų projektų, kuris prisidėjo prie garsiosios švedų industrial ambient aukso eros. Egzistuojantis beveik dvidešimt metų bei šiuo momentu daugiausiai dėmesio skiriantis gyvų pasirodymų kokybei, buvęs Cold Meat Industry pasididžiavimas suvirpins ypatingai sakraliomis, simfoninėmis industrial orkestruotėmis, martial ritmais, demonišku vokalu bei neoclassical muzikos elementais.
 
Festivalyje taip pat gros ir du muzikiniai projektai iš Lietuvos. Žiūrovai turės galimybę išvysti retai su šiuo projektu gyvai grojantį jo įkvėpėją Lauryną ir oro!oro! Tai – itin tyra, skvarbi ir ypatingai švari ambient muzika. oro!oro! diskografijoje – du albumai, dedikuoti nekasdieniam rudens bei žiemos metui. Šalti garsų potėpiai, nerami melancholija ir žiupsnelis transcendencijos: tai daro šį projektą išskirtiniu Lietuvos scenoje.
 
Festivalyje išvysime ir Maldur Atai – patį paslaptingiausią, produktyviausią ir konceptualiausią projektą lietuviškoje industrial scenoje. Pripažinti kaip įdomiausia experimental grupė Lietuvoje 2011 m., jo kūrėjai festivaliui ruošia neeilinį pasirodymą. Maldur Atai muzika – tai permanentinis balansavimas tarp grubių industrial garsų bei slėpiningų dark ambient ošimų su be galo turtingu muzikinių semplų bagažu. Kiekvienas projekto albumas – tai vis skirtingas garso manifestas, skirtas demaskuoti pasaulinį melą ir sąmokslą, arba kitaip – garso kelionės į uždraustą erdvę.
 
Festivalio organizatoriai ragina pasinaudoti šia unikalia, o galbūt ir paskutine galimybe pamatyti pasaulinio lygio industrial ir ambient muzikos kūrėjus, juolab kad kai kurie jų mūsų šalyje viešės pirmąjį kartą. Bilietas į festivalį dviems dienoms kainuos tik 60 Lt.

Bilietus bus galima įsigyti koncertų vakarais prie įėjimo į renginį klube „Loftas“. Durys atidaromos 20.00 val. Lauksime Jūsų fenomenalioje garso terapijoje Jūsų ausims bei sielai.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top