Now Reading
Lietuvos šarvuočių rinktinė arba šarūnai, drąsučiai, galiūnai ir pagiežos

Lietuvos šarvuočių rinktinė arba šarūnai, drąsučiai, galiūnai ir pagiežos

Lietuvos šarvuočių rinktinė arba šarūnai

Laikas.lt
Parengta pagal militaria.lt informaciją.

Nedaugeliui žinoma, jog jau prieš daugiau nei aštuonis dešimtmečius Lietuvos teritoriją saugojo šarvuočių rinkinė. Pastaroji buvo organizuota 1924 m. sausio 1 d., tačiau jau iki to laiko kariuomenės žinioje buvo šarvuotų automobilių, tankų ir šarvuotų traukinių daliniai, kurie veikė nepkriklausomai vieni nuo kitų. Prisiminus savo kariuomenės istoriją šypsomės, tiek dėl šiandien juokingai skambančių pavadinimų, tiek ir dėl dabar jau neįpūdingo 10 km/h greičio. 

Pirmoji Lietuvos karinių pajėgų kovinė mašina buvo IŽORSKIJ – FIAT šarvuotas automobilis, kuriam buvo suteiktas „Žaibo“ vardas. Šiandien tiek „Žaibas“, tiek ir kitas senasis transportas atrodo keistai, bet 1919 – aisiais įsigyta mašina turėjo du kulkosvaidžius, kurie padėjo kovoje su Vilniaus kraštą okupavusiais lenkais ir bolševikų likučiais. Tais pačiais metais Antantės sąjungininkai suteikė penkis vokiškus EHRHARDT/DAIMLER BEHELFTSWAGEN šarvuočius. Pastarieji turėjo keturis kulkosvaidžius ir buvo pakrikštyti „Aro“, „Perkūno“, „Pragaro“, „Šarūno“ ir „Savanorio“ vardais. 

Padėčiai rimstant vyriausybė užsakė dar 12 prancūziškų lengvųjų tankų RENAULT FT – 17. Anuomet tai buvo geriausi kariniai tankai, kurie šlovę pelnė I Pasaulinio karo metu. Lietuva neatsiliko nuo Latvijos bei Estijos, kadangi kaimynai tokių pačių tankų taip pat turėjo (tiesa, jie dar turėjo ir sunkiųjų angliškų tankų). „Audra“, „Drąsutis“, „Galiūnas“, „Giltinė“,„Griaustinis“, „Karžygys“, „ „Kovas“, „Pagieža“, „Pikuolis“, „Slibinas“ ir „Smūgis“ svėrė po 7 tonas ir buvo valdomi dviejų žmonių ekipažo. Šie tankai išvystydavo 10 km/h greitį, turėjo radijo ryšį, besisukiojantį bokštelį, patranką ir kulkosvaidį.

Ketvirtajame dešimtmetyje Lietuvoje įsigijo 16 angliškų tankų VICKERS-ARMSTRONG, o dar po trejų metų savo kolekciją papildė 16 tokių pačių, tik atnaujinto modelio tankų. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Palyginimui galime pamąstyti apie vieną populiariausių šių laikų tankų – tai amerikiečių gaminamas M1 Abrams, kuris buvo naudojamas Persijos įlankos ir Irako karuose. Šis tankas vienas sunkiausių, sveria daugiau nei 60 tonų, jo komandą sudaro keturi žmonės, kurių galioje yra unitarinis pabūklas, bei trys kulkosvaidžiai. Kelyje truputį daugiau nei 1500 arklio galių turintis M1 Abrams išvysto beveik 70 km/h greitį, o bekelėje kiek mažiau – apie 50 km/h.

Karinės technikos tobulėjimo greičiai įspūdingi, ar ne? Kita vertus, M1 Abrams (tebūnie pavadintas generolo garbei) niekada neskambės taip grėsmingai ir kūrybiškai, kaip „Giltinė“, „Kerštas“ ar „Pagieža“. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top