Now Reading
Kaip pasigaminti natūralius kiaušinių dažus?

Kaip pasigaminti natūralius kiaušinių dažus?

Kaip pasigaminti natūralius kiaušinių dažus?

Laikas.lt

Šv. Velykoms artėjant kiaušinių kainos kyla, o šventiniuose stenduose gausu ne tik pačių kiaušinių, bet ir lipdukų jiems puošti bei įvairiausių dažymo priemonių, kurios, nors ir suteikia ryškią spalvą, bet tikrai nėra natūralios. Suprantame, kad norisi susikurti šventę ir stalą papuošti spalvotais margučiais, tad siūlome nerizikuoti savo sveikata ir kiaušinius dažyti natūraliais dažais!

Visiems puikiai žinoma, kad kiaušinius galima virti svogūnų lukštuose – daugeliais tikriausiai dar prisimena savo močiutes, pradedančias kaupti svogūnų lukštus dar gerokai prieš Šv. Velykas. Gamtoje yra gausybė augalų ir žolių, kurie margučiams suteikia įvairiausias spalvas. Jeigu norite kiaušinius papildomai marginti raštais, tuomet dar nevirtus padenkite vašku – tinka tik natūralus, kadangi parafinas atšoka nuo lukšto. Vaško raštais išpuoštus kiaušinius palikite pernakt, o kitą dieną virkite juos su natūraliomis dažančiomis medžiagomis. Jeigu nemokate piešti vašku, tuomet prieš verdant apvyniokite nespalvotu siūlu arba prie lukšto priglauskite žoleles ir įvyniokite į medžiagos skiautę ar marlės gabalėlį. 

Raudona. Raudonieji svogūnai, spanguolės, burokėliai.

Kiaušinius valandą verdant su 4 puodeliais raudonųjų svogūnų lukštų jie įgaus ryškiai raudoną spalvą. Jeigu pageidaujate blankesnės rausvos, tuomet išvirtus kiaušinius mirkykite spanguolių ar burokėlių sultyse. 

Auksinė. Imbieras, ciberžolė.

2 – 3 šaukštus imbiero arba ciberžolės miltelių įberkite į verdantį, kelias minutes pavirinkite ir palikite ataušti. Ataušus skysčiui jame išvirkite kiaušinius. 

Mėlyna. Žibuoklių žiedai, raudonieji kopūstai, vynuogių sultys. 

Melsvai violetinę spalvą galite išgauti, jeigu pernakt karštame vandenyje paliksite mirkti kelias saujas žibuoklių žiedų. Vėliau šiame skystyje virkite kiaušinius. Jeigu norite, kad spalva būtų panašesnė į levandų (violetinė su rausva), tai į skystį įpilkite citrinos sulčių. Levandų spalvą taip pat išgausite išvirtus kiaušinius mirkant raudonųjų vynuogių sultyse. Tamsiai mėlyną spalvą turėsite, jeigu išvirtus kiaušinius pernakt mirkysite tokiame mišinyje: dvi smulkiai pjaustytos raudonųjų kopūstų galvos, 500 ml vandens bei 6 šaukštai acto. 

Žalia. Raudonieji kopūstai, špinatai.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Žalią spalva gausite, jeigu į tamsiai mėlynos spalvos mišinį (raudonieji kopūstai, vanduo bei actas) papildomai įbersite šaukštelį sodos. Išvirtus kiaušinius taip pat mirkykite pernakt. Galite kiaušinius išvirti su špinatais – turėsite šviesiai žalią spalvą. 

Juoda. Kava, ąžuolo žievė. 

Užsiplikykite kavos, virkite kiaušinius su kava (supilkite ją su su tirščiais) – spalva priklauso nuo kavos skrudinimo, jeigu kava skrudinta tamsiai (tokia naudojama verdant espreso), tai rudumas bus intensyvesnis. Praktiškai juodą spalvą gausite naudodami ąžuolo žievę – pastarąją reikėtų pavirinti, o vėliau ataušusiame skystyje išvirkite kiaušinius. 

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top