Knygų pusryčiuose - šmaikštusis superagentas 000 Grica Mamajus

Laikas.lt

Kam nebūna dienų, kai grįžus namo nesinori nieko, tik šveisti nešulius į kampą, griūti lovon ir žiūrėti į lubas – taip nuo visko būni pavargęs. Tokiu atveju niekas geriau neatpalaiduos ir nepadės vaizduotei pabėgti nuo viso nuovargio kaip superagentas 000 Grica Mamajus, kurio nuotykiai aprašyti knygoje „Superagentas 000. Auksinės kengūros paslaptis“. Atsiverti, regis, tik šiaip, perskaitai tik, regis, šiaip vieną žodelį ir...

Nuotykiai pačiumpa! Nes rankose ne paprastas detektyvas, o kvapą gniaužiančių nuotykių ir juoko – gausybės juoko – pilnos istorijos.

Superagentas 000 Grica Mamajus – stiprus, vikrus, protingas, iš Ukrainos kilęs herojus. Jis įvaldęs jogą, visus Rytų ir Vakarų kovos menus, geba pasiekti nirvaną ir tuo pačiu metu savo kūno karščiu džiovinti skalbinius. Kukli odinė striukė, „Levis“ džinsai ir „Reebok“ firmos sportiniai bateliai – tai neatskiriami superagento atributai. Dar viena išskirtinė jo savybė – nuolatiniai pašnekesiai su vidiniu balsu, kuris jam atsakinėja maloniu baritonu.

Ir jei kokį rimtą skaitytoją suglumintų toks neįprastas Gricos Mamajaus portretas, atsakymą pateikti gali pati detektyvo autorė Lesia Voronina: „O kad superagentas 000 nebūtų panašus į paminklą, truputį iš jo pasišaipiau. Mat manau, kad žmogus, kuris pernelyg rimtai vertina save ir pasaulį, kuris nemoka pažvelgti į jį su šypsena, darosi nuobodus ir piktas.“ Štai kaip viskas paprasta.

Žinoma, Grica turi nuolatinę savo priešę, kuri kaskart sučiupta vis randa būdų, kaip išsilaisvinti ir pasprukti – tai bobulytė nindzė. Taip, iš pirmo žvilgsnio po mielos moteriškutės maskuote tūno klastinga blogiukė. Jos mėgstamiausias ginklas – metaliniai nunčiakai. O pašonėje visada pasiruošęs pulti bulterjeras Kiaulaitis bei sėbreliai Kvanka−Velniauskis ir Kablys.

Bet Grica Mamajus taip pat turi slaptų ginklų. Ir net ne vieną. Vien ko vertas hopakas – senovinis kovos būdas, įslaptintas liaudies šokyje. Taip pat hipnozinės galios, dėl kurių paklusnūs tampa visi nusikaltėliai.

Iš viso knygoje pateikiamos penkios istorijos, kuriose superagentas Grica Mamajus priešus įveikia su ypatingų kompanionų draugija – profesoriumi Galvočiumi, gražuole bendražyge Aušrine, sūneliu vunderkindu Jaromiru, itin protingais Krokodilu Kirilu, katinu Šniceliu ir kukliuoju bei stačiai žavingu tarakonu Eduku. Nuotykiai vyksta ne tik Gricos Mamajaus gimtinėje – Ukrainoje, bet ir Kanadoje, Australijoje, vandenyno dugne, kalnuose, paslaptingame urve...

Detektyve svarbią vietą užima fantastikos elementai: bandymai, kurių metu patobulinami gyvūnų protai, povandeninė laboratorija, gigantiška kompiuterizuota statula. Veikėjai turi neįprastų galių – geba bendrauti telepatiškai, mato tamsoje dėl infraraudonųjų spindulių įtaisų ir pan. Žinoma, netrūksta ir herojiškos meilės: kaip ir dera, superagento gyvenimas taip jau surėdytas, kad mirtini pavojai ir meilė slypi čia pat. Vykdydamas itin neįtikėtiną misiją, Grica pamilsta užsakovę – auksaplaukę gražuolę Aušrinę, kuri netrukus sutinka tapti jo bendražyge.

Taigi, jei yra tekę skaitant knygą pirštą nesąmoningai užkišti toje vietoje, kur pagaliau turėtų baigtis skyrius, arba skaičiuoti iki teksto pabaigos likusius puslapius, tai skaitant „Superagentas 000. Auksinės kengūros paslaptis“ to tikrai neprireiks. Tikrai tikrai, nes pro juoko ašaras sunku įžvelgti puslapių numerius, o nenuspėjami nuotykiai keičia vienas kitą iki pat knygos pabaigos. Ir kai užverčiamas paskutinis puslapis, nutinka taip, kad vėl, regis, tik šiaip norint pavartyti, nejučia pradedama skaityti viską iš pradžių.

Maža to, Grica Mamajus ir jo kompanija sugeba taip įtraukti į visas linksmybes, kad savaime pats pradedi kurti panašias istorijas ir pasakoti jas draugams. Bet ar gali būti kitaip, kai teksto autorė Lesia Voronina – patrakusi vaikų rašytoja iš Ukrainos. Kartu su iliustratore Katerina Biletina ji kuria visokių įdomybių kupinas knygas. Ir sunku būtų superagentą 000 su kuo nors palyginti, kam nors priskirti, jis tiesiog vienas toks – gebantis pažadinti šypseną ir tuo pačiu suteikti viltį, kad net sunkiausiose situacijose galima sulaukti pagalbos, rasti išeitį, įveikti sunkumus. Net jei prireiktų panaudoti hipnozinį transą blogiukams sustabdyti.

Norintieji laimėti šią knygą - dalyvaukite konkurse.

auksinės kengūros paslaptis, Grica Mamajus, knygos, knygos vaikams, Nieko rimto, superagentas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai