Now Reading
R. Guggenheimo muziejaus architektas suprojektavo ir šuns būdą (Foto)

R. Guggenheimo muziejaus architektas suprojektavo ir šuns būdą (Foto)

R. Guggenheimo muziejaus architektas suprojektavo ir šuns būdą (Foto)

Laikas.lt

Garsaus architekto Franko Lloydo Wrighto (1867–1959) darbų sąraše greta Solomono R. Guggenheimo muziejaus Niujorke, „The Fallingwater“ namo Pensilvanijoje – šuns būda. Jos istoriją pasakoja dvylikametis užsakovas.

Tiesa, Jimui Bergeriui dabar jau 68 metai, save jis vadina jaunausiu ir neturtingiausiu visame pasaulyje gerbiamo architekto klientu. Šuns būdą praėjusiais metais jis su savo broliu restauravo, kas buvo nufilmuota ir netrukus pasirodys dokumentinėje juostoje.

F. L. Wrightas suprojektavo namą Bergerių šeimai, tad dvylikamečiui Jimui pasirodė visai normalu paprašyti ir būdos brėžinio. Taigi jis nedvejodamas parašė laišką architektui, kuriame papasakojo apie juodą labradorą Edvardą. Paminėjo, kad vežiodamas laikraščius susitaupė pinigų, tad už brėžinį jis būtinai sumokės.

Kairėje – Jimas Bergeris su būdos brėžiniu, dešinėje – F. L. Wrightas 

„Šuns būdą tikrai galėčiau suprojektuoti, tačiau dabar esu labai užsiėmęs su Guggenheimo muziejaus projektu. Būk geras, parašyk man dar kartą lapkritį“, – toks buvo jau tada labai žymaus architekto atsakymas berniukui. Mažasis klientas F. L. Wrightui parašė dar kartą jau pirmąją lapkričio dieną. Ir ką jūs manote, visai netrukus – jis gavo būsimos Edvardo būdos planą. Beje, nemokamai!

Deja, Edvardui būdoje neteko pagyventi. Jimio tėvas ir brolis ją pastatė tik po dešimties metų, kai žymusis labradoras jau buvo miręs. Tačiau jame gyveno kitas šeimos šuo, kurio netekus, būda atsidūrė sąvartyne kaip nereikalingas daiktas.

F. L. Wrighto kūrinys – R. Guggenheimo muziejus Niujorke

Tik kuomet dokumentinio filmo apie architektą režisierius ir dokumentinio filmo prodiuseris Michaelis Mineris atgaivino šią istoriją, būda buvo atnaujinta. „Architektas tikriausiai berniuko prašymą įgyvendino sužavėtas jo drąsumo ir tyro naivumo“, – sako M. Mineris. 

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Dar vienas žymus architekto projektas – „The Fallingwater“ namas Pensilvanijoje

Jimas Bergeris dabar turi tris biglius, tačiau jie įpratę gyventi namuose. Būdą, jo manymu, protingiausia būtų atiduoti į muziejų, nes tai, ko gero, vienintelis tokio tipo architekto F. L. Wrightas kūrinys.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top