Now Reading
Nori interneto tinklalapio – susikurk!

Nori interneto tinklalapio – susikurk!

Nori interneto tinklalapio – susikurk!

Vytenis Škarnulis

Savo mintims ir idėjoms išreikšti Tau nebeužtenka „Facebook“ statuso atnaujinimo ar „Twitter“ „pačiulbėjimo“? Gamini nepakartojamus dekupažinius auskarus ir nori jais pasigirti ar net juos parduoti?  Turi talentą, kuriuo nori pasidalyti su likusiu pasauliu? Išradai laiko mašiną? O gal tiesiog nori pradėti savo verslą internete? Tuomet tau tikrai reikia mažesnės ar didesnės interneto svetainės.

Jai įsigyti yra keletas būdų: gali sumokėti kelis tūkstančius tuo besiverčiančiai įmonei arba praleisti pusę metų mokydamasis programavimo įmantrybių. Tačiau yra būdas sutaupyti ir pinigų, ir laiko – pasinaudoti neišsemiamais nemokamais įrankiais, jau esančiais internete.

Tau reikės:

Taigi, pradėkime nuo pirmojo žingsnio. Tarkime, kad nori pasidalyti su pasauliu savo kuriamomis origamio gėlytėmis, o tavo vardas – Arnas. Visų pirma tau reikia vardo, kuris atspindėtų daromą veiklą, būtų lengvai atpažįstamas ir randamas paieškos sistemų. Taigi, šį kartą pasirinkime „Arno-origami.lt“. Apsisprendus dėl vardo, tau reikės išsipirkti jį ir vietą serveryje.

Brangesnis, bet tikrai patikimas pasirinkimas – „Serveriai.lt“ (šiuo metu tai daugiausia klientų aptarnaujanti sistema Lietuvoje). Taip pat gali rinktis paprastesnį, bet gerokai pigesnį variantą – „Abchost.lt“. Patarčiau domeną ir tinklalapio prieglobos paslaugą įsigyti iš to paties tiekėjo – taip sutaupysi laiko, kurio prireiktų juos susiejant, o kaina skirsis vos keletu litų. Įsigydamas prieglobos paslaugą, nepamiršk, kad tau prireiks „MySQL“ duomenų bazės palaikymo, be kurio neveiks „Wordpress“ turinio valdymo sistemos platforma.

Taigi, pirmasis žingsnis nuosavos svetainės link žengtas. Dabar turėtum eiti į ką tik įsigytos prieglobos paslaugos administratoriaus valdymo skydelį (dažniausiai vadinama „Admin panel“ arba „DirectAdmin“) ir jame sukurti „MySQL“ duomenų bazę. Sugalvok jai trumpą pavadinimą ir slaptažodį. Juos išsisaugok – ateityje jų dar prireiks.

Padaręs tai, prisijunk prie FTP (tam patariu naudoti programą „FileZilla“ – ji nemokama ir tikrai labai patogi) ir susikurk prisijungimo prie savo serverio paskyrą. Prisijungęs prie serverio, atverk svetainės aplanką (dažniausiai jis vadinamas „public_html“) ir šią programą nuleisk žemyn („minimize“).

Apsilankęs http://wordpress.org/download/, rasi „WordPress“ turinio valdymo sistemos parsisiuntimo nuorodą. Parsisiųsk ją ir iš archyvuoto .zip failo iškelk „wordpress“ aplanką ant darbastalio. Atsidaryk iškeltą aplanką. Jame rasi keletą failų bei aplankų.


Visus juos perkelk į FTP serverį pasitelkdamas „FileZilla“ ar kurią nors kitą programą (tam užtenka visus failus bei aplankus pažymėti ir, naudojantis pele, „nutempti“ į „FileZilla“ dešinį vidurinį laukelį, kuriame matyti atidarytas „public_html“ aplankas). Perkėlęs failus, programoje „FileZilla“ grįžk į pradinį serverio aplanką, ant aplanko „public_html“ paspausk dešinįjį pelės klavišą bei pasirink apačioje esančią parinktį „Failo prieigos teisės“. Iššokusiame langelyje vietoj trijų „x“ įrašyk „777“ ir pažymėk varnelę prie parinkties „Pereiti aplankus rekursiškai“. Paspausk „gerai“ ir šiek tiek palauk. Tikriausiai spėsi net išgerti puodelį kavos.

Išgėręs kavos, atsidaryk įsigytą interneto adresą (šiuo atveju – „Arno-origami.lt“), jame turėtum sulaukti pranešimo, jog trūksta wp-config.php failo.

Apačioje pamatysi mygtuką „Create a configuration file“. Paspaudęs jį, sek tolimesnes instrukcijas. Įvesk anksčiau išsaugotus duomenis, t. y. duomenų bazės pavadinimą, vartotojo vardą ir slaptažodį. Sek instrukcijas ir paspausk „Run the install“. Atsižvelgęs į visas užklausas, suvesk duomenis apie savo būsimą svetainę.

Jei viską padarei teisingai, dabar pamatysi prisijungimo laukelius. Į juos įvedęs savo sukurtą vartotojo vardą (jei pats jo nekeitei, jis bus „admin“) ir slaptažodį, pateksi į administratoriaus sistemą.

Pirmame lange iš karto rasi nuorodas į pagrindinius galimus pakeitimus ir puslapio nustatymus, o kairėje ieškok meniu, kur galėsi rasti visus pagrindinius tinklalapio koregavimo įrankius. Taigi, keliauk į „Posts“ ir rašyk savo dienoraštį arba, pasirinkęs „Pages“ puslapį, susikurk skyrelius „Apie mane“, „Mano darbai“ ir pan.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Pagrindinė teigiama turinio valdymo sistemos „WordPress“ savybė yra neįtikėtina papildinių (angl. plugins) ir temų (angl. themes) gausa. Parsisiuntęs jau sukurtus priedus ar dizaino pavyzdžius, savo tinklalapį galėsi padaryti itin funkcionalų ir patrauklų. Antrasis „Wordpress“ privalumas – paprastumas. Viskas atliekama naudojantis tuo pačiu administratoriaus skydeliu, į kurį patekai pirmąkart prisijungęs. Skyrelyje „Appearance“ rasi poskyrį „Themes“. Iš ten galėsi parsisiųsti savo pageidavimus atitinkantį dizaino apvalkalą.

Kai kurios temos būna net specialiai pritaikytos el. parduotuvėms ar naujienų portalams. Žinoma, įmantresnės ir sudėtingesnės temos gali būti mokamos. Tačiau dauguma jų prieinamos laisvai, nebent prašoma geranoriškos aukos.

„Plugins“ skyrelyje taip pat rasi galybę papildomų funkcijų, kurios gali praplėsti tinklalapio galimybes, atitinkančias bet kokias užgaidas. Tiesiog skirk šiek tiek laiko joms rasti, įdiegti ir nustatyti atsižvelgus į norus ir poreikius.

Sveikinu! Nuo šiol, atsidaręs išpirktą adresą, rasi savo svetainę, kuri yra prieinama kiekvienam. Pasirodo, ne taip viskas ir sudėtinga, ar ne? Norint pačiam susikurti svetainę, tereikia šiek tiek originalumo ir įdirbio. Sėkmės ja naudojantis!

Jei turite klausimų, rašykite straipsnio autoriui [email protected]


Šis straipsnis publikuotas kovo mėnesio „Laikas.lt“ žurnale tema PINIGAI, kurį galite rasti Vilniaus ir Kauno viešose vietose arba portale „Laikas.lt“. Kiti numerio straipsniai:

Pinigai: kaip juos valdyti?
Kaip turkiškas kebabas virto lietuvišku
Pusmetis internete – priklausomybė tarp 4 sienų (Interviu)
Londone dirbanti Monika: „Svarbiausia – noras ir motyvacija“ (Interviu)
Aistra muzikai – A. Lastauskaitės sėkmės garantas (Interviu)
„Estomanės Giedrės istorija“ (Interviu)
Kaip Jonas Jonikaitis darbą rado (Interviu)
„Čiop Čiop“– maistas „be dramų“
Kino teatrai Lietuvoje: mažieji dovydai prieš „ Forumo“ Galijotą?
Kiek monetų gatvės muzikanto kepurėje? (Foto)
Biuruose – ne tik kostiumai (Foto)
Motoakrobatiko Aro variklis – adrenalinas (Foto)
Kaip netapti apsimetėlio jogos mokytojo pelno šaltiniu?

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top