Paskelbti kino operatorių apdovanojimo „Ąžuolas“ nominantai

Laikas.lt

Kovo 28 dieną 19 valandą šv. Kotrynos bažnyčioje jau trečią kartą bus pagerbti ir įvertinti kino operatoriai. Lietuvos kino operatorių asociacija (LAC) už geriausią metų darbą apdovanos „Ąžuolu“ kino operatorius, taip pat įteiks apdovanojimą už kūrybinius gyvenimo pasiekimus bei operatorių dėkingumo prizą.

Svarstymui šiemt buvo pateikta 11 pilno bei trumpo metro vaidybinių ir dokumentinių juostų. Garbinga žiuri, kurią šiais metais sudaro kino operatoriai Algimantas Mikutėnas, Feliksas Abrukauskas, Vladas Naudžius, prodiuserė Ulijana Kim ir kultūros istorikė Lina Kaminskaitė – Jančorienė, pirmininkavusi žiuri darbui, už geriausią operatoriaus darbą lietuviškame kine nominavo: Ramūną Greičių („Tadas Blinda. Pradžia“, rež. D.Ulvydas), Mantą Kvedaravičių („Barzakh“, rež.M.Kvederavičius), Audrių Kemežį („Raminas“, rež.A.Stonys).

Žiuri šiais metais nutarė skatinti ir jaunuosius kino operatorius, todėl įsteigė atskirą jaunųjų kino operatorių nominaciją, kurią patvirtins diplomas. Jį pretenduoja gauti: Audrius Zelenius už filmą „Laikinai“ (rež.J.Samulionytė), Linas Dabriška už filmą „Dešimt priežasčių“ (rež.A.Blaževičius), Eitvydas Doškus už filmą „Paskutinė medaus mėnesio diena“ (rež.R.Eltermanas).

LAC valdyba apdovanojimu už kūrybinius gyvenimo nuopelnus šiemet pagerbs kino operatorių Joną Tomaševičių. Jo nufilmuotos juostos: „Jausmai“ (1968 m., rež. A. Grikevičius, A. Dausa, diplomas už geriausią operatoriaus darbą X Baltijos šalių, Baltarusijos, Moldovos kino festivalyje Minske, žiuri prizas tarptautiniame San Remo festivalyje), „Herkus Mantas“ (1972 m., rež. M. Giedrys, Valstybinė premija 1973 m., antras prizas už operatoriaus darbą sąjunginiame kino festivalyje Alma Atoje), „Ave, vita“ (1969 m., rež. A. Grikevičius), „Perskeltas dangus“ (1974 m., rež. M. Giedrys), „Skrydis per Atlantą“ (1983 m., rež. R. Vabalas), „Moteris ir keturi jos vyrai“ (1983 m., rež. A. Puipa) sudaro Lietuvos kino „aukso fondą“. J. Tomaševičiaus kamera filmavo ir režisierių Vytauto Žalakevičiaus („Žvėris, kylantis iš jūros“,1992 m.), Raimondo Banionio (“Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“, 1990 m., „Džiazas“ ,1992 m. ir kt.), Gyčio Lukšo („Mano vaikystės ruduo“, 1977 m. ir kt.), A. Dausos (dokumentinis „Ten, už durų“, 1966 m. ir kt.) filmus.

„Nuoširdžiai džiaugiuosi, kad „Ąžuolas“, nepaisant visų vėtrų, siaučiančių kino pasaulyje, prigijo, sustiprėjo ir net užmezgė giles. Sveikinu kolegas, nominuotus „Ąžuolui”, ir laukiame jų teikimo ceremonijoje visų kino žmonių,” – tradicija tapusiu ir kino pasaulyje laukiamu renginiu džiaugiasi LAC pirmininkas, kino operatorius Rimvydas Leipus.

Kino operatorių dėkingumo prizas atiteks profesionalios kino ir skaitmeninių kamerų technikos nuomos įmonei „Cineskopė“ už nepriekaištingą filmavimo technikos priežiūrą ir paruošimą filmavimui

ąžuolas

Rašyti komentarą
Vardas* El. paštas
Komentaras*
    *privalomi laukai