Now Reading
Laboratorijose užauginta mėsa? Nejau tai įmanoma?

Laboratorijose užauginta mėsa? Nejau tai įmanoma?

Laboratorijose užauginta mėsa? Nejau tai įmanoma?

Grynas.lt

Prieš ketverius metus, kai organizacijos atstovai, seniai tapatinantys save su veganais, pareiškė, jog duotų 1 milijoną dolerių bet kuriam mokslininkui, kuris galėtų laboratorijoje sukurti vištieną, kai kurie mielai būtų lažinęsi, kad niekas nepriims šios grupės iššūkio.

Foodsafetynews.com praneša, kad dabar, kai sparčiai artėja termino pabaiga, organizacijai „Žmonės už etišką elgesį su gyvūnais“ (PETA) iš tiesų gali tekti mokėti atlygį. Šiek tiek netikėtai, tačiau in vitro mėsa pritraukė investicijas ir viso pasaulio mokslo talentus.

In vitro arba dirbtinai išauginta mėsa nėra mėsos imitacija, kaip visi augaliniai baltymų produktai, neturintys nieko panašaus į jautienos arba vištienos skonį. Laboratorijoje auginama mėsa yra gyvulinė, nors niekada nebuvo gyvų gyvūnų.

In vitro jautiena ar vištiena – bent jau teoriškai – galėtų užtikrinti maisto saugą, nes ligų sukėlėjai būtų kontroliuojami laboratorijose. Mokslininkai, įskaitant tuos, kurie iš pradžių dirbo NASA, jau įrodė, kad mėsa gali būti auginama mėgintuvėlyje, o ar ji tinkama komerciniam naudojimui, sprendžia Mokslinių tyrimų ir plėtros (MTP) grupės.

Pokyčiai, kurie leidžia kai kuriems manyti, kad 2012 m. taps laboratorijoje auginamos mėsos pradžia:

– Manoma, kad in vitro mėsa netrukus bus pagaminta dr. Marko Posto, Mastrichto universiteto (Nyderlandai) kraujagyslių biologo, laboratorijoje, nes mokslininką finansuoja Olandijos vyriausybė ir anonimas, paaukojęs 300 000 eurų. M. Postas negali pretenduoti į 1 milijoną PETA dolerių, nes savo laboratorijoje jis gamina jautieną, ne vištieną.

– Apie 30 laboratorijų visame pasaulyje, įskaitant kelias JAV, paskelbė mėginančios pagaminti dirbtinę mėsą. Naujausia in vitro mėsos tyrimais ir plėtojimu užsiimanti valstybė – Brazilija – viena didžiausių jautienos gamintojų pasaulyje.

– Praėjusių metų liepą Misūrio universitetas (JAV) priėmė PETA finansavimą ir pasamdė Pietų Karolinos Medicinos universiteto mokslininką Nicholasą Genovese dirbti reprodukcijos biologo, kamieninių ir gyvulių ląstelių eksperto R. Michaelo Robertso laboratorijoje. Pietų Karolinoje N. Genovese kartu su Vladimiru Mironovu augino in vitro mėsą iš kamieninių gyvūnų ląstelių.

PETA atstovai teigia, kad daugybė žmonių „negali atsisakyti priklausomybės nuo mėsos“, todėl nusprendė skatinti mėsos auginimą laboratorijoje. 1 mln. JAV dolerių atiteks bet kuriam mokslininkui, kuris išaugins tokių pačių audinių ir skonio vištieną bei parduos ne mažiau kaip 2 000 svarų in vitro produkto 10 valstijų iki 2016 m. pradžios. Tačiau įvertinimo proceso termino pabaiga – šių metų birželis.

See Also
Kaip išsirinkti tobulą piniginę? 3 patarimai

Jei laboratorijoje auginama mėsa iš tikrųjų taptų komerciškai perspektyvi alternatyva, PETA atstovai įsitikinę, kad gyvūnai būtų apsaugoti nuo kančių ir sumažėtų mėsos pramonės poveikis aplinkai.

Penkių puslapių taisyklėse PETA nurodo vertinimo termino pabaigą – 2012 m. birželio 30 d., o 2016 m. vasario 28 d. turi būti pasiektas komercinės prekybos tikslas. Lyginamojoje degustacijoje ketina dalyvauti tiek PETA teisėjai, tiek ir „10 mėsos valgytojų“ grupė.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Visos teisės saugomos © laikas.lt

Scroll To Top